Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Viroze ale ardeiului care se manifesta la inceputul lunii iulie, cum le recunosti?

viroze-ale-ardeiului-care-se-manifesta-la-inceputul-lunii-iulie-cum-le-recunosti

Spre deosebire de bolile produse de ciupercile fitopatogene, care pot fi combatute prin aplicarea de tratamente cu produse fungicide omologate pentru specia respectiva de cultura, in cazul bolilor provocate de virusurile fitopatogene fermierul nu are prea multe optiuni, decat eliminarea si distrugerea prin ardere a plantelor bolnave. In plus, o parte din simptomele acestor boli (viroze) pot fi confundate cu deficiente de nutritie sau cu alte boli, fiind destul de dificil de depistat in primele stadii. Iata cateva viroze ale ardeiului (camp si solar) care se pot manifesta in aceasta perioada.

Mozaicul
 
Este o boalaprodusa de virusul mozaicului tutunului si se intalneste frecvent atat la pantele din camp, cat si la cele din sera. La ardeii cultivati in spatii protejate se observa aparitia pe tulpini a unor pete necrotice, sub forma de linii brune-cenusii. Aceste pete se extind si pe lastari si pe petiolul frunzelor si chiar pe pedunculul florilor sau pe fructe, ducand la vestejirea si uscarea partilor atacate. Plantele partial atacate continua sa se dezvolte, dar vor prezenta mai tarziu pe frunze numai simptome de mozaic, format din alternarea unor pete de culoare verde-inchisa sau galbuie, cu portiuni de culoare normala. Uneori se observa tendinta de a se forma pete mai mult sau mai putin inelare. La culturile din camp se intalneste numai forma de mozaic.
 
Stolburul
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Este vorba despre un alt virus care se manifesta dupa jumatatea lunii iunie, in conditiile de clima din tara noastra. POate fi usor confundat initial cu simptome de fitotoxicitate sau, acolo unde este cazul, cu ofilirea temporara produsa de arsita puternica. Astfel, primul simptom este reprezentat de ingalbenirea foliajului, incepand de la varful tulpinii. Marginile acestor frunze se rasucesc in sus, limbul luand o forma de lingurita. Cu timpul toate frunzele se ingalbenesc, se ofilesc, se usuca si cad, incepand de jos in sus, majoritatea plantelor ramanand complet desfrunzite. Boala se manifesta similar si la tomate. Plantele atacate de stolbur se piticesc, prezentand o scurtare a internodiilor tulpinii. Florile nu prezinta modificari, insa nu leaga. 
 
Piticirea si indesirea virotica a ardeiului
 
Primele simptome ale acestei viroze apar pe frunzele de la mijlocul tufei, sub forma unr pete mari, inelare, clorotice, de cca. 1 cm diametru. Intr-un stadiu mai avansat al bolii, pe fondul inelelor clorotice se formeaza 2-4 inele concentrice, adesea discotinui, de culoare bruna. In cazuri mai rare, pe frunzele infectate, in loc de pete inelare apar zone mari clorotice, la extremitatea carora mai tarziu se formeaza borduri necrotice, de culoare bruna. 
 
Spre sfarsitul perioadei de vegetatie, cand frunzele pe care au aparut simptomele primare se ingalbenesc, petele inelare nu mai sunt clorotice, ci au culoarea verde.
 
Pe frunzele care se formeaza dupa ce a avut loc infectia, atacul se manifesta prin aparitia unor pete difuze, de culoare verde deschisa, care alterneaza cu portiuni de un verde mai inchis, dand frunzelor un aspect mozaicat. Simptomul de mozaicare a frunzelor se observa foarte usor la inceputul verii si mai spre toamna (iulie, august, septembrie). 
 
Simptomele cele mai caracteristice ale acestei  viroze se refera insa la aspectul general al plantelor bolnave.Acestea raman mici, atingand, in cazul infectiilor timpurii abia 20-40% din inaltimea plantelor sanatoase. In multe cazuri, plantele bolnave formeaza lastari cu internodii scurte, ceea ce duce la o ingramadire a frunzelor si la o indesire a tufelor.
 
In cazul infectiilor timpurii, boala se manifesta numai prin piticirea si indesirea tufelor.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.36 din 14 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016