Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
5 solutii moderne pentru cresterea randamentului culturii de floarea-soarelui
Pentru fermierii care cultiva floarea-soarelui pe suprafete mari de teren si care isi doresc sa optimizeze randamentul acestei culturi, aplicarea solutiilor moderne de protectie este extrem de importanta. Intr-o industrie ce se afla in continua evolutie, succesul inseamna mai mult decat aplicarea metodelor traditionale, adoptarea unor strategii avansate fiind cheia pentru obtinerea unor recolte bogate si profitabile pe termen lung.
Chiar daca infiintarea culturii se realizeaza in general intre 25 martie si 15 aprilie, pregatirea din timp reprezinta cheia succesului. Construirea unei strategii si adoptarea unor tehnici avansate de protectie vor maximiza randamentul culturii de floarea-soarelui pe termen lung. Descopera cinci solutii moderne pe care le poti pune in aplicare.
1. Alege corect hibrizii
Potrivit lucrarii „Fitotehnie III-IV, Stefan Marin, Emilia Constantinescu, Craiova, 2011”, in tara noastra, floarea-soarelui are un potential de productie care variaza intre 1500 si 4500 kg/ha, cu recolte frecvente de peste 2500 kg/ha in cultura neirigata si peste 3500 kg/ha in conditii de irigare.
Alegerea hibrizilor potriviti este importanta pentru maximizarea randamentului si pentru asigurarea unui calatidiu floarea-soarelui de calitate, protejat de boli. Calitatea semintelor reprezinta 50% din impactul economic al culturii de floarea-soarelui. Pentru o recolta sanatoasa si bogata, alege hibrizi cu urmatoarele caracteristici:
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
-
vigoare timpurie - asigura o dezvoltare rapida si un sistem radicular robust, esential pentru stabilitatea plantei si absorbtia eficienta a nutrientilor si a apei, in special in conditii de precipitatii reduse;
-
toleranta la boli - hibrizii cu un pachet robust de tolerante la boli contribuie la combarea bolilor comune, cum ar fi mana (Plasmopara halstedii), patarea bruna (Diaporthe helianthi), alternarioza (Alternaria helianthi), putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) si rugina (Puccinia helianthi).
-
toleranta la erbicid - utilizarea sistemelor de productie care combina hibrizi de floarea-soarelui toleranti cu erbicide specifice permite un control eficient si adaptabil al buruienilor. Aceste combinatii sunt special concepute pentru a oferi o gestionare flexibila a infestarilor, chiar si in cazul buruienilor problema, precum ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) sau lupoaia (Orobanche cumana).
2. Acorda atentie fertilizarii
Prin intermediul unei fertilizari adaptate la nevoile specifice ale culturii si solului, se poate imbunatati considerabil randamentul. In primele faze de vegetatie, nutritia cu azot, fosfor si potasiu este extrem de importanta. In ceea ce priveste ingrasamintele foliare, acestea se pot aplica in doua etape:
-
prima la faza de 4-6 frunze;
-
a doua la inceputul aparitiei calatidiilor.
Plantele fertilizate corespunzator prezinta o rezistenta sporita la conditiile de stres.
3. Combaterea buruienilor si in special a lupoaiei
Orobanche cumana sau lupoaia este o buruiana periculoasa care poate compromite intreaga cultura daca nu este controlata corespunzator. Plantele infestate sunt adesea subdezvoltate, cu semne de uscaciune si deficit de nutrienti. Acestea pot sa se usuce inainte de a inflori sau, daca infloresc, au calatidiile mici si subdezvoltate. In functie de gravitatea infestatiei, pierderile de recolta pot varia intre 20% si 100%.
De asemenea, buruieni precum ambrozia, spanacul salbatic sau mohorul concureaza cu floarea-soarelui pentru resurse, afectand randamentul.
In acest sens, se recomanda adoptarea unui sistem de productie „hibrid+erbicid”. Spre exemplu, poti folosi sistemul Clearfield®, cu hibrizi Clearfield® si erbicidul postemergent Pulsar® 40 sau sistemul Clearfield® Plus cu hibrizii Clearfield® Plus si erbicidul postemergent Pulsar® Plus. Aceasta abordare asigura o erbicidare mai eficienta, inclusiv impotriva buruienilor problema.
4. Foloseste un regulator de crestere si cu efect fungicid
Pe langa fertilizare, alegerea corecta a hibrizilor si a sistemului de cultivare, combaterea bolilor este importanta nu doar pentru o recolta bogata, ci si pentru una de calitate superioara.
Printre cele mai pagubitoare boli la floarea-soarelui se numara:
-
Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) - boala afecteaza complet planta, provocand brunificarea tulpinii si aparitia unui strat alb si palos, care poate duce la rupere. In conditii de vreme uscata, pasla nu se mai dezvolta. Pe calatidii, se observa o pigmentare bruna si miceliu alb cu scleroti negri;
-
Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) - ciuperca infecteaza calatidiile, cauzand pete brune si inmuierea acestora. Semintele afectate de aceasta boala isi pierd luciul, se pateaza si cad usor;
-
Alternarioza (Alternaria helianthi) - plantele afectate prezinta pete maronii-negre pe frunze, calatidii si tulpini. Petele apar in prima faza la marginea frunzelor, dupa care se extind spre interior si se unesc, iar in conditii de vreme umeda se dezvolta mai mult. Pe tulpini, petele negre se unesc formand dungi brune si negre, iar pe calatidii, petele decolorate devin brun-negricioase.
Pentru combaterea acestor boli va fi necesara selectarea unor hibrizi toleranti la anumite boli si aplicarea unor fungicide cu formule inovatoare, cum este Pictor® Active. Acest produs ofera rezultate excelente de productie, este flexibil in aplicare si extrem de eficient in combaterea Sclerotinei. Este formulat sub forma de suspensie concentrata, are la baza substantele active boscalid si piraclostrobin si se aplica in maximum doua tratamente pe sezon, la un interval de minimum 21 de zile intre tratamente, in perioada de vegetatie BBCH 40-75.
5. Acorda o atentie deosebita combaterii bolilor
Regulatorii de crestere ajuta la maximizarea potentialului de productie al hibrizilor de floarea-soarelui, contribuind la optimizarea arhitecturii plantelor si la prevenirea problemelor legate de inaltimea excesiva si caderea acestora. Folosind un astfel de produs, vei beneficia de:
-
reducerea riscului de cadere;
-
combaterea principalelor boli;
-
cresterea rezistentei plantelor la stres;
-
plante mai uniforme cu metabolism imbunatatit si radacini mai puternice si mai viguroase.
Asadar, cu o planificare atenta si implementarea acestor cinci solutii, productiile tale de floarea-soarelui pot atinge noi standarde de performanta si profitabilitate.
Sursa foto: Shutterstock
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi