6 beneficii ale fertilizarii foliare pentru legume
Publicat la data de 20 Ian. 2023 in:
Diverse Pentru cresterea productivitatii si a calitatii recoltelor, legumele au nevoie de produse si tehnologii care sa contribuie la dezvoltarea si imbunatatirea starii lor generale. Prin fertilizare, se asigura completarea nevoilor de substante nutritive care se regasesc in cantitati insuficiente in sol, datorita erodarii acestuia din cauza practicarii unei agriculturi intensive.
Fertilizantii foliari sunt ingrasaminte care se aplica direct pe frunzele plantelor, iar din acest motiv se asimileaza rapid si eficient pentru a asigura necesarul de micro si macroelemente pentru o dezvoltare optima. Afla din randurile de mai jos care sunt cele mai importante beneficii ale ingrasamintelor foliare.
Fertilizarea foliara vine in completarea celei de baza
Ingrasamintele de baza au rolul de a creste starea generala de fertilitate a solului, prin asigurarea necesarului de elemente nutritive pentru fiecare tip de cultura in parte. Fertilizarea foliara nu reprezinta o alternativa la cea de baza, ci vine in completarea ei cu substante cu rol nutritional, care se regasesc in sol in cantitati insuficiente, pentru a stimula absorbtia acestor elemente la nivelul radacinilor. La culturile legumicole, fertilizantii foliari se pot aplica inca inainte de faza de rasad, pentru a ajuta la dezvoltarea sistemului radicular, cat si in perioadele de inflorire, legare, crestere sau coacere a fructelor.
Fertilizantii foliari contribuie la corectarea deficientelor nutritionale
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Fertilizarea foliara poate contribui la completarea corectarea deficientelor nutritionale.
Cel mai bun ingrasamant foliar pentru legume poate asigura necesarul de micro-sau macronutrienti de care acestea au nevoie, asigurand o nutritie echilibrata si prevenind deficitul acestora. De exemplu, in cazul in care o absorbtie radiculara de bor este afectata de un sol prea nisipos, de perioade reci si umede sau de o fertilizare exagerata cu azot si calciu, acest microelement prezent intr-un fertilizant foliar poate facilita transportul zaharului prin membranele celulare, ajutand astfel la acumularea sa in radacina.
Fertilizantii au capacitate buna de asimilare prin intermediul frunzelor
Carentele nutritionale ale plantelor sunt vizibile cel mai des la nivelul frunzelor. Fertilizantii foliari sub forma de solutii lichide furnizeaza un aport ridicat de nutrienti prin intermediul frunzelor calitatea foarte buna de surfactant a acestor ingrasaminte ajutand la cresterea suprafatei de contact cu planta si garantand absorbtia foarte buna chiar si la frunze greu penetrabile.
Se asimileaza rapid de catre plante
Fertilizantii foliari sunt ingrasaminte care se aplica in cantitati mici, prin pulverizare, direct pe frunzele de legume, iar din acest motiv au capacitate rapida si eficienta de asimilare. Astfel, asigura imediat elementele necesare pentru dezvoltarea optima a plantelor, conducand la cresterea gradului de siguranta a culturilor si sporirea productivitatii.
Asigura depasirea perioadelor critice
Fertilizarea foliara nu este conditionata de ploi sau umiditate. De exemplu, atunci cand culturile de legume sunt afectate de perioade de stres - seceta, inghet, boli sau daunatori -, un fertilizant foliar aplicat toamna, in perioada activa de vegetatie, contribuie la diminuarea stresului fiziologic produs de sezonul rece. Astfel, fertilizarea foliara asigura corectarea deficientelor nutritionale atat pe termen scurt, cat si in momentele cu cerinte maxime.
Aplicarea fertilizantilor foliari este sigura
Nutrientii solubili in apa prezenti in fertilizantii foliari sub forma de suspensie pot fi pulverizati pe partile aeriene ale legumelor, acestia ajungand apoi la nivel de celule prin intermediul stomatelor (porii prezenti pe suprafata frunzelor si tulpinilor) sau penetrand cuticulele. Aplicarea acestora este sigura atat pentru culturile traditionale, cat si pentru cele ecologice.
Ingrasamintele foliare pot acoperi necesarul de microelemente sau macronutrienti de care plantele au nevoie in oricare din fazele de vegetatie. Acestea ajuta la accelerarea procesului de crestere si dezvoltare a plantelor, in special in perioadele de formare a fructelor, dar si inainte infloririi. Din aceste motive, fertilizarea foliara reprezinta un aport decisiv pentru cresterea cantitativa si calitativa a culturilor de legume, indiferent de dimensiunea acestora.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>