Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achim Irimescu: Eliminarea cotelor de lapte va fi un soc pentru cei mai multi dintre producatorii romani

achim-irimescu-eliminarea-cotelor-de-lapte-va-fi-un-soc-pentru-cei-mai-multi-dintre-producatorii-romani

Eliminarea cotelor de lapte va reprezenta un soc pentru majoritatea producatorilor romani, iar in actualul context economic, Romania nu va putea prelua acest soc, este declaratia reprezentantului Delegatiei Romaniei pe langa Comisia Europeana, Achim Irinescu.


 In plus, oficialul avertizeaza asupra faptului ca aceasta masura va genera o crestere considerabila a importurilor de lapte din Uniunea Europeana, la preturi cu mult mai scazute decat cele din Romania.
 
„Este un subiect foarte sensibil si dureros, as putea spune, pentru Romania – este vorba de provocarile cu care se vor confrunta producatorii romani (...) din sectorul productiei laptelui si vreau sa va spun ca va fi, in opinia mea, si nu doar a mea, va fi un soc pentru cei mai multi dintre producatorii romani. Din pacate, (...) Romania nu este pregatita, spun eu, pentru a prelua acest soc si, deja, dupa cum stiti, (...) deja facem obiectul „importurilor”, pentru ca este lapte adus din Uniunea Europeana, este comert intracomunitar, deja cantitati mari din Romania, la preturi sub preturile din Romania, pentru un motiv foarte simplu – pentru ca, in principiu, este la nivel la nivel european sistemul cotelor. Daca produci peste cota esti penalizat. Logic ca, decat sa platesi o taxa pentru ca ai depasit cota, acest lapte mai bine il trimiti in Romania, la un pret scazut, oricum esti avantajat. Sa nu uitam ca Italia a avut penalizari de peste un miliard si inca au de platit aproape 600 de milioane de euro la Comisia Europeana, la Uniunea Europeana pentru depasirea cotei”, a spus Irimescu in cadrul Conventiei Nationale a Laptelui.
 
In opinia fostulului secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii, Ungaria si Germania vor fi tarile care vor invada piata autohtona a laptelului. In prezent, Germania este una dintre cele mai mari state europene producatoare de lapte, exportand in Portugalia lapte cu un castig de 3 eurocenti pe litru, a subliniat Irimescu.
 
 „Din pacate, s-a decis la nivel european eliminarea cotelor de productie care, sigur, la prima vedere, n-ar trebui sa dezavantajeze Romania, pentru simplul fapt ca Romania n-a realizat niciodata cota. (...) Nu producem noi in Romania cota, dar suntem invadati de laptele produs in exces in alte state membre si cel mai la indemana este, sigur, laptele din Ungaria, care are un randament mult mai bun sectorul decat cel din Romania si, atunci, desigur, producatorii romani se vor vedea confruntati cu mari probleme.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Producatorii germani imi spuneau ca vor invada piata romaneasca a laptelui. Sa nu uitam ca Germania este una dintre cele mai mari state europene producatoare de lapte si acum exporta in Portugalia lapte la care castiga 3 eurocenti pe litru si sunt rentabili. Ca urmare, repet, cu toate solicitarile noastre, s-a decis la nivel european, in Consiliul de Ministri ai Agriculturii renuntarea la cota. Sigur, era prevazuta renuntarea la cota inca din „health check”, verificarea de sanatate a Politicii Agricole Comune, dar noi am tot sperat, pana in ultimul moment, ca vom reusi sa amanam acest moment, pentru ca sectorul romanesc inca nu este pregatit. Desigur, la nivel european, deciziile se iau cu majoritate calificata, deci Romania, pana la urma, nu a avut sanse de reusita in acest demers. (...) Ca urmare, de la 1 aprilie 2015 vom fi „loviti” de aceasta decizie.
 
Aceste state, in frunte cu Germania, cu Olanda, cu Austria si altele, asteapta cu nerabdare raportul din iunie al Comisiei pe sectorul laptelui pentru ca, in contextul acestui raport, sa revina asupra solicitarii de renuntare la suprataxa pe productia de lapte. Comisarul Ciolos a spus ca daca in Consiliu va fi o majoritate calificata (...), va decide asupra acestei masuri. Daca nu, nu”, a marturisit celor prezenti Achim Irimescu.
 
Producatorii de lapte din Romania s-au reunite marti la Bucuresti, in cadrul lucrarilor Conventiei Nationale a Laptelui pentru a discuta despre tendintele in productia si consumul de lapte, in perspectiva eliminarii cotei de productiei, incepand cu 2015.
 
Tematica evenimentului mai prevede discutii privind strategiile pentru diminuarea efectelor anularii cotei de productie de lapte si modalitatile prin care producatorii autohtoni pot cuceri segmente noi de piata, fondurile disponibile pentru producatorii de lapte, in perspectiva PNDR 2014-2020, precum si subiecte privind importanta asocierii si constituirii de grupuri de comercializare si cooperative, in productia de lapte.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016