Publicat in: Diverse
AFF: Solicitare speciala pentru irigatii
Programul National Strategic aduce un prilej bun pentru a implementa o serie de modificari. Acestea sunt menite sa sporeasca sprijinul financiar acordat fermierilor.
Asociatia Forta Fermierilor a atras atentia ministrului Agriculturii printr-o serie de propuneri referitoare la finantarile din cadrul Pilonului II al PNS.
 
"Decizia este de a continua sa fim activi in finalizarea unui document care sa fie aprobat de Comisia Europeana. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
Intrucat este o perioada in care negocierile cu Comisia sunt deschise, urmand a fi adresate raspunsuri si propuneri legate de ultimul calup de intrebari adresate de la Bruxelles catre oficialii MADR cu privire la continutul PNS, Asociatia Forta Fermierilor adreseaza cateva propuneri pe care le consideram realiste, rezonabile si in interesului sectorului agroalimentar din Romania", se arata in adresa AFF.
 
Asociatia Forta Fermierilor a cerut o serie de alocari in cadrul Pilonului II al PNS:
 
- Masura dedicata achizitiei de utilaje si echipamente agricole
 
Reintroducerea unei masuri/submasuri finantata din Pilonul II al PNS adresata investitiilor in exploatatii agricole care sa permita achizitiile de utilaje si echipamente agricole. 
 
Masura ar trebui sa fie accesibila tuturor categoriile de fermieri, indiferent de marimea fermei si de varsta beneficiarului, iar gradul de cofinantare ar trebui sa fie unul rezonabil, luand in calcul decapitalizarea cronica a fermierilor romani, indiferent de marimea exploatatiei agricole. Consideram ca nevoia de tehnica agricola de top, cu eficienta crescuta, cu consum de carburant mic dar cu putere mare, digitalizata la maxim, este o prioritate zero pentru fermierii romani. 
 
Investitiile in mecanizarea cu tehnologie de ultima ora (tractoare, combine, implementuri etc.) trebuie sa fie sustinuta cu bani europeni, fiind o componenta importanta a PAC 2021-2027.
 
- Majorarea sumelor acordate pentru sistemele de irigatii, cu prioritizarea fermelor care nu au accesat pana acum astfel de fonduri
 
Majorarea sumelor in Pilonul II din PNS acordate investitiilor in infrastructura secundara de irigatii, in special pe componenta de infiintare de noi sisteme de irigatii. 
 
Consideram ca Romania trebuie sa aloce cel putin 250 de milioane de euro pentru ca si fermierii din zonele in care nu au existat pana acum sisteme de irigatii sa poata investi in construirea acestei infrastructuri, cu un nivel de cofinantare minim si un plafon de finantare care sa aiba in vedere costuri realiste per hectar, in contextul recentelor majorari de pret pentru servicii si echipamente. 
 
Asa cum observam din situatia actuala privind zonele unde exista grade crescute de calamitate a culturilor din cauza secetei, aceste suprafete se afla, in mare parte, in regiuni unde nu au existat niciodata sisteme de irigatii.
 
- Cresterea plafonului pentru "Instalarea Tinerilor Fermieri" la 100.000 de euro
 
"Marirea plafonului pentru masura instalarii tinerilor fermieri la 100.000 de euro pe exploatatie. 
 
In conditiile in care asistam la o depopulare a satului romanesc, consideram ca atragerea de tineri in mediul rural, tineri antreprenori care sa dezvoltate o afacere agricola, cu beneficii evidente pentru comunitatea respectiva, ar trebui sa reprezinte o prioritate. 
 
In aceste conditii, consideram ca acordarea PNS la plafonul maxim permis de Comisia Europeana pentru aceasta masura ar reprezenta o dovada ca politicile agricole ale Romaniei isi asuma complet obiectivul de atragere a tinerilor in mediul rural".
 
- Includerea costurilor cu serviciile de consultanta in lusta de cheltuieli eligibile pentru proiecte
 
Includerea explicita a posibilitatii ca la toate masurile si submasurile lansate, costurile consultantei pentru realizarea proiectelor sa reprezinte o cheltuiala eligibila pe care beneficiarul, la alegere, sa o poata include in cadrul proiectului. 
 
Mentionam ca, la acest moment, din forma actuala a PNS, nu rezulta explicit ca serviciile de consultanta si realizare proiect ar mai reprezenta cheltuieli eligibile, intr-un procent maximal, asa cum se intampla in prezent. Fara o masura similara si in cadrul noului PNS, numarul posibililor beneficiari de proiecte eligibile pentru finantarea europeana, va fi extrem de redus.
 
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a transmis Comisiei Europene Planul National Strategic, in aceasta iarna. Ulterior, in luna mai MADR a anuntat identificarea unor aspecte ce trebuie clarifiate, conform evaluarii realizate de Comisia Europeana. Romania a transmis un prim set de clarificari, iar dupa instalarea noului ministru al Agriculturii s-au reluat discutiile interne referitoare la imbunatatirea masurilor prevazute in cadrul PNS.
 
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Ghid pentru fermieri: cum sa imbunatatesti calitatea recoltelor de cereale
Ghid pentru fermieri: cum sa imbunatatesti calitatea recoltelor de cereale
Acest ghid iti ofera sfaturi esentiale despre depozitare, uscarea si monitorizarea cerealelor,...
Tot ce trebuie sa stii despre procesul de obtinere a smantanii
Tot ce trebuie sa stii despre procesul de obtinere a smantanii
Pe langa gustul sau bogat, smantana ofera si beneficii nutritionale importante, fiind o sursa de...

Ultima ora

Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...
Cat costa un roi de albine cu stup?
Cat costa un roi de albine cu stup?
Factori care influenteaza pretul unui roi de albine Pretul unui roi de albine poate varia...
Mosmonul intre traditie si stiinta. Cultivare, utilizari si beneficii
Mosmonul intre traditie si stiinta. Cultivare, utilizari si beneficii
Mosmonul este usor de cultivat si extrem de productiv, necesitand putina taiere. Acesta produce...
10 Beneficii ale consumului de aronia
10 Beneficii ale consumului de aronia
Aronia este un fruct mic, de culoare inchisa, care a castigat popularitate in ultimii ani...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton