Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

AFF: Solicitare speciala pentru irigatii

aff-solicitare-speciala-pentru-irigatii

Programul National Strategic aduce un prilej bun pentru a implementa o serie de modificari. Acestea sunt menite sa sporeasca sprijinul financiar acordat fermierilor.


Asociatia Forta Fermierilor a atras atentia ministrului Agriculturii printr-o serie de propuneri referitoare la finantarile din cadrul Pilonului II al PNS.
 
"Decizia este de a continua sa fim activi in finalizarea unui document care sa fie aprobat de Comisia Europeana. 
 
Intrucat este o perioada in care negocierile cu Comisia sunt deschise, urmand a fi adresate raspunsuri si propuneri legate de ultimul calup de intrebari adresate de la Bruxelles catre oficialii MADR cu privire la continutul PNS, Asociatia Forta Fermierilor adreseaza cateva propuneri pe care le consideram realiste, rezonabile si in interesului sectorului agroalimentar din Romania", se arata in adresa AFF.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
Asociatia Forta Fermierilor a cerut o serie de alocari in cadrul Pilonului II al PNS:
 
- Masura dedicata achizitiei de utilaje si echipamente agricole
 
Reintroducerea unei masuri/submasuri finantata din Pilonul II al PNS adresata investitiilor in exploatatii agricole care sa permita achizitiile de utilaje si echipamente agricole. 
 
Masura ar trebui sa fie accesibila tuturor categoriile de fermieri, indiferent de marimea fermei si de varsta beneficiarului, iar gradul de cofinantare ar trebui sa fie unul rezonabil, luand in calcul decapitalizarea cronica a fermierilor romani, indiferent de marimea exploatatiei agricole. Consideram ca nevoia de tehnica agricola de top, cu eficienta crescuta, cu consum de carburant mic dar cu putere mare, digitalizata la maxim, este o prioritate zero pentru fermierii romani. 
 
Investitiile in mecanizarea cu tehnologie de ultima ora (tractoare, combine, implementuri etc.) trebuie sa fie sustinuta cu bani europeni, fiind o componenta importanta a PAC 2021-2027.
 
- Majorarea sumelor acordate pentru sistemele de irigatii, cu prioritizarea fermelor care nu au accesat pana acum astfel de fonduri
 
Majorarea sumelor in Pilonul II din PNS acordate investitiilor in infrastructura secundara de irigatii, in special pe componenta de infiintare de noi sisteme de irigatii. 
 
Consideram ca Romania trebuie sa aloce cel putin 250 de milioane de euro pentru ca si fermierii din zonele in care nu au existat pana acum sisteme de irigatii sa poata investi in construirea acestei infrastructuri, cu un nivel de cofinantare minim si un plafon de finantare care sa aiba in vedere costuri realiste per hectar, in contextul recentelor majorari de pret pentru servicii si echipamente. 
 
Asa cum observam din situatia actuala privind zonele unde exista grade crescute de calamitate a culturilor din cauza secetei, aceste suprafete se afla, in mare parte, in regiuni unde nu au existat niciodata sisteme de irigatii.
 
- Cresterea plafonului pentru "Instalarea Tinerilor Fermieri" la 100.000 de euro
 
"Marirea plafonului pentru masura instalarii tinerilor fermieri la 100.000 de euro pe exploatatie. 
 
In conditiile in care asistam la o depopulare a satului romanesc, consideram ca atragerea de tineri in mediul rural, tineri antreprenori care sa dezvoltate o afacere agricola, cu beneficii evidente pentru comunitatea respectiva, ar trebui sa reprezinte o prioritate. 
 
In aceste conditii, consideram ca acordarea PNS la plafonul maxim permis de Comisia Europeana pentru aceasta masura ar reprezenta o dovada ca politicile agricole ale Romaniei isi asuma complet obiectivul de atragere a tinerilor in mediul rural".
 
- Includerea costurilor cu serviciile de consultanta in lusta de cheltuieli eligibile pentru proiecte
 
Includerea explicita a posibilitatii ca la toate masurile si submasurile lansate, costurile consultantei pentru realizarea proiectelor sa reprezinte o cheltuiala eligibila pe care beneficiarul, la alegere, sa o poata include in cadrul proiectului. 
 
Mentionam ca, la acest moment, din forma actuala a PNS, nu rezulta explicit ca serviciile de consultanta si realizare proiect ar mai reprezenta cheltuieli eligibile, intr-un procent maximal, asa cum se intampla in prezent. Fara o masura similara si in cadrul noului PNS, numarul posibililor beneficiari de proiecte eligibile pentru finantarea europeana, va fi extrem de redus.
 
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a transmis Comisiei Europene Planul National Strategic, in aceasta iarna. Ulterior, in luna mai MADR a anuntat identificarea unor aspecte ce trebuie clarifiate, conform evaluarii realizate de Comisia Europeana. Romania a transmis un prim set de clarificari, iar dupa instalarea noului ministru al Agriculturii s-au reluat discutiile interne referitoare la imbunatatirea masurilor prevazute in cadrul PNS.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016