Publicat in: Diverse
ANSVSA a comunicat primele rezultate ale actiunilor desfasurate la nivel national pentru verificarea laptelui
In data de 7 martie ANSVSA a demarat o campanie nationala de verificare in industria laptelui, datorita aparitiei unor cazuri depistate de prezenta a aflatoxinelor in lapte. S-au organizat echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul tuturor DSVSA judetene in vederea efectuarii unor controale oficiale la nivel national. Tematica de control a fost stabilirea continutului de aflatoxina M1 in laptele crud si in cel pasteurizat, destinat comercializarii directe catre consumatorul final, precum si in laptele destinat procesarii, in vederea obtinerii produselor lactate. Iata primele concluzii ale campaniei:
1. Ferma de vaci, unde s-au constat depasiri ale limitelor admise de aflatoxina in lapte, este in permanenta monitorizata de inspectorii ANSVSA, prin examene de laborator.

Ca urmare a masurilor dispuse de ANSVSA, de scoatere din alimentatia bovinelor a furajelor contaminate si administrarea unei ratii bazate pe materii prime care nu sunt contaminate, s-au inregistrat scaderi semnificative ale limitelor de aflatoxina, valorile apropiindu-se de cele admise.

2. Referitor la loturile de lapte provenite din Ungaria, care erau suspicionate a avea limite depasite pentru aflatoxina M1, in urma verificarilor, ANSVSA a constatat urmatoarele:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


- ANSVSA a fost instiintata de catre distribuitorul laptelui ca, in urma unor analize de laborator realizate la un partener al distribuitorului in cauza, cu care efectueaza periodic astfel de teste, a fost depistata aflatoxina in laptele testat.

- ANSVSA a declansat o alerta prin SRAFF, a sechestrat loturile incriminate si a prelevat probe pentru confirmare la Laboratorul National de Referinta.

- Determinarile de laborator realizate de catre Laboratorul National de Referinta au aratat ca laptele din loturile incriminate nu prezenta depasiri ale aflatoxinei M1, fapt pentru care laptele respectiv poate fi comercializat.

Autoritatea precizeaza ca laboratoarele din reteaua sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, acreditate RENAR pentru astfel de determinari, sunt aprobate si verificate periodic de catre structurile competente ale Comisiei Europene.

3. in conformitate cu dispozitiile transmise de catre presedintele ANSVSA, in perioada 7-8 martie 2013, au fost efectuate controale tematice la nivel national in domeniile productiei, colectarii, procesarii si comercializarii laptelui crud.

Cu ocazia controalelor demarate in data de 7 martie, au fost verificate unitatile din sectorul laptelui si au fost prelevate 1.076 de probe de lapte crud si lapte pasteurizat, destinat comercializarii directe catre consumatorul final, precum si probe de lapte destinat procesarii ulterioare, in vederea obtinerii produselor lactate.

Toate probele au fost trimise in vederea efectuarii analizelor in cadrul laboratoarelor din reteaua sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor acreditate pentru determinarea continutului in Aflatoxina M1 din lapte.

Conform datelor centralizate la nivelul ANSVSA, au fost analizate, pâna la acest moment, 543 de probe. La 5 dintre aceste probe exista suspiciunea depasirii limitelor admise pentru aflatoxina si, conform procedurilor, au fost transmise probele catre Laboratorul National de Referinta din cadrul Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara pentru confirmare. Probele in care se suspicioneaza depasiri ale limitelor admise pentru aflatoxina M1 provin de la 3 ferme de vaci de lapte si de la 2 unitati de prelucrare a laptelui.

Loturile de lapte suspicionate sunt sechestrate pâna la sosirea buletinelor de analiza de confirmare, urmând dupa caz sa fie initiata alerta prin SRAFF, iar loturile respective sa fie distruse in cazul unor buletine pozitive sau sa se ridice sechestrul, fiind declarate libere pentru comercializare, in cazul buletinelor negative

In perioada urmatoare ANSVSA va continua controalele oficiale la nivelul fermelor de vaci de lapte, centrelor de colectare a laptelui, unitatilor de procesare, automatelor pentru vânzarea directa a laptelui crud, pentru a impiedica patrunderea pe piata a unor produse alimentare care pot pune in pericol sanatatea publica.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cum trebuie transportat laptele de la fermă la procesator în siguranță
Cum trebuie transportat laptele de la fermă la procesator în siguranță
  Între momentul mulsului și transformarea în produse lactate finite,...
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Utilitatea utilajelor de procesare a laptelui pentru agricultori
Utilitatea utilajelor de procesare a laptelui pentru agricultori
De ce sunt importante utilajele de procesare a laptelui pentru...
ANSVSA: Targurile de animale nu se deschid
ANSVSA: Targurile de animale nu se deschid
Cu toate acestea, redeschiderea targurilor nu s-a putut infaptui din cauza pestei micilor...

Ultima ora

Adaposturi moderne pentru animale: de ce tot mai multi stapani aleg plexiglasul sau policarbonatul
Adaposturi moderne pentru animale: de ce tot mai multi stapani aleg plexiglasul sau policarbonatul
Plexiglasul si policarbonatul nu sunt doar materiale tehnice, sunt solutii practice si estetice...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016