Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANSVSA a comunicat primele rezultate ale actiunilor desfasurate la nivel national pentru verificarea laptelui
In data de 7 martie ANSVSA a demarat o campanie nationala de verificare in industria laptelui, datorita aparitiei unor cazuri depistate de prezenta a aflatoxinelor in lapte. S-au organizat echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul tuturor DSVSA judetene in vederea efectuarii unor controale oficiale la nivel national. Tematica de control a fost stabilirea continutului de aflatoxina M1 in laptele crud si in cel pasteurizat, destinat comercializarii directe catre consumatorul final, precum si in laptele destinat procesarii, in vederea obtinerii produselor lactate. Iata primele concluzii ale campaniei:
1. Ferma de vaci, unde s-au constat depasiri ale limitelor admise de aflatoxina in lapte, este in permanenta monitorizata de inspectorii ANSVSA, prin examene de laborator.
Ca urmare a masurilor dispuse de ANSVSA, de scoatere din alimentatia bovinelor a furajelor contaminate si administrarea unei ratii bazate pe materii prime care nu sunt contaminate, s-au inregistrat scaderi semnificative ale limitelor de aflatoxina, valorile apropiindu-se de cele admise.
2. Referitor la loturile de lapte provenite din Ungaria, care erau suspicionate a avea limite depasite pentru aflatoxina M1, in urma verificarilor, ANSVSA a constatat urmatoarele:
- ANSVSA a fost instiintata de catre distribuitorul laptelui ca, in urma unor analize de laborator realizate la un partener al distribuitorului in cauza, cu care efectueaza periodic astfel de teste, a fost depistata aflatoxina in laptele testat.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
- ANSVSA a declansat o alerta prin SRAFF, a sechestrat loturile incriminate si a prelevat probe pentru confirmare la Laboratorul National de Referinta.
- Determinarile de laborator realizate de catre Laboratorul National de Referinta au aratat ca laptele din loturile incriminate nu prezenta depasiri ale aflatoxinei M1, fapt pentru care laptele respectiv poate fi comercializat.
Autoritatea precizeaza ca laboratoarele din reteaua sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, acreditate RENAR pentru astfel de determinari, sunt aprobate si verificate periodic de catre structurile competente ale Comisiei Europene.
3. in conformitate cu dispozitiile transmise de catre presedintele ANSVSA, in perioada 7-8 martie 2013, au fost efectuate controale tematice la nivel national in domeniile productiei, colectarii, procesarii si comercializarii laptelui crud.
Cu ocazia controalelor demarate in data de 7 martie, au fost verificate unitatile din sectorul laptelui si au fost prelevate 1.076 de probe de lapte crud si lapte pasteurizat, destinat comercializarii directe catre consumatorul final, precum si probe de lapte destinat procesarii ulterioare, in vederea obtinerii produselor lactate.
Toate probele au fost trimise in vederea efectuarii analizelor in cadrul laboratoarelor din reteaua sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor acreditate pentru determinarea continutului in Aflatoxina M1 din lapte.
Conform datelor centralizate la nivelul ANSVSA, au fost analizate, pâna la acest moment, 543 de probe. La 5 dintre aceste probe exista suspiciunea depasirii limitelor admise pentru aflatoxina si, conform procedurilor, au fost transmise probele catre Laboratorul National de Referinta din cadrul Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara pentru confirmare. Probele in care se suspicioneaza depasiri ale limitelor admise pentru aflatoxina M1 provin de la 3 ferme de vaci de lapte si de la 2 unitati de prelucrare a laptelui.
Loturile de lapte suspicionate sunt sechestrate pâna la sosirea buletinelor de analiza de confirmare, urmând dupa caz sa fie initiata alerta prin SRAFF, iar loturile respective sa fie distruse in cazul unor buletine pozitive sau sa se ridice sechestrul, fiind declarate libere pentru comercializare, in cazul buletinelor negative
In perioada urmatoare ANSVSA va continua controalele oficiale la nivelul fermelor de vaci de lapte, centrelor de colectare a laptelui, unitatilor de procesare, automatelor pentru vânzarea directa a laptelui crud, pentru a impiedica patrunderea pe piata a unor produse alimentare care pot pune in pericol sanatatea publica.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi