Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Avem nevoie de investitii in silozuri si in partea de procesare
Presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii in Romania, Valeriu Steriu, considera ca balanta comerciala negativa in sectorul agroalimentar are la baza lipsa investitiilor de amploare in industria alimentara. Tara noastra exporta in principal materii prime (cereale, oleaginoase si tutun), in schimb importa carne si produse procesate.
Totodata, acesta considera ca o strategie nationala de investitii in silozuri si spatii de depozitare este obligatorie pentru a-i feri pe producatori de volatilitatea preturilor.
"Solutia spusa de acum 20 de ani de unii experti este de a investi in industria alimentara, care, alaturi de agricultura, are o puternica posibilitate de dezvoltare, chiar daca azi a trecut majoritar in zona corporatiilor straine. Daca Romania avea, odata cu fondurile europene, o strategie in domeniu cu directii mult mai clare, situatia era diferita pentru ca foarte multi bani au plecat pe investitii mici, modeste, care astazi s-au inchis, iar fermierii se plang ca produc mult dar cu impact asupra pretului. Daca fermierii ar fi avut silozuri proiectate intr-o strategie de acum 10 ani, am fi avut in momentul de fata exporturi nu numai de faina si de grau ci si de produse finite pentru ca toata Africa si Orientul Mijlociu asteapta astfel de produse si am fi avut solutii cu cel putin 20-30% mai bune in pretul pe care fermierii l-ar fi putut incasa nu doar 4-5 cumparatori de cereale asa cum este astazi. Practic, cei mai fericiti fermieri sunt cei care au exportat in primele zile dupa recoltare, cateva slepuri de cereale, inainte de caderea preturilor", a declarat Valeriu Steriu, saptamana trecuta, in cadrul conferintei Romanian Agribusiness Forum.
Un studiu realizat trecut referitor la comertul cu produse alimentare arata ca pe primul loc in topul importurilor din ultimii 10 ani se situeaza detasat carnea, urmata de dulciuri si diverse preparate. In schimb, Romania a exportat masiv, in fiecare an, cereale si animale vii. Profesorul Dinu Toma, decan al Facultatii de Management din cadrul USAMV si coautor al studiului, a explicat aceasta situatie.
"In primul rand, Romania are o capacitate de procesare extrem de slaba, iar agricultura se face cu foarte multa forta de munca umana. In tarile straine, de unde importam noi alimente, agricultura este tehnologizata si costurile cu forta de munca au o pondere foarte redusa, pe cand la noi aceste costuri sunt predominante”, preciza acesta pentru ziarul Adevarul.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi