Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bilantul productiei agricole din 2014, vazut de ministrul Daniel Constantin

bilantul-productiei-agricole-din-2014-vazut-de-ministrul-daniel-constantin

Intr-un amplu interviu acordat Agerpres, ministrul Agriculturii spune ca 2014 este al doilea an consecutiv pe care Romania il incheie pe excedent in comertul cu produse agroalimentare.


Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, considera ca evenimentul cel mai important al anului 2014, in agricultura, a fost faptul ca portul Constanta a fost declarat numarul 1 din Europa din punct de vedere al comertului cu cereale.
 
„Pana la urma este si un rezultat al unei munci pe care o presteaza agricultorii in aceasta tara, care are o productie din ce in ce mai mare, o productie constatata si un parteneriat de ani de zile cu tarile arabe. Arata seriozitatea producatorului din Romania si calitatea produselor”, a precizat Daniel Constantin, citat de Agerpres.
 Intrebat despre cum vede bilantul productiei agricole in anul care abia se incheie, ministrul a precizat ca „ma bucur ca incheiem anul 2014 cu o productie foarte buna, desi eram sceptic cand am avut acele ploi cu inundatii. Cred ca daca nu le aveam anul acesta era poate cel mai bun an din istorie si cu toate acestea a fost mai bun ca 2013, iar 2013 dupa multi ani ne-am bucurat ca agricultura a salvat indicatorii economici. Anul acesta am avut productii foarte bune la rapita, adica cea mai buna productie din istoria Romaniei, de cand s-a introdus in productie, la grau am obtinut 7,5 milioane de tone fata de 7,3 milioane anul trecut, iar la floarea soarelui si porumb avem productii usor mai bune decat anul trecut, respectiv doua milioane tone si 11,19 milioane tone. Este un rezultat foarte bun, mai ales ca este pentru prima data cand portul Constanta a fost declarat numarul 1 in UE din punct de vedere al traficului cu cereale, ceea ce arata ca Romania este un jucator, nu numai in aceasta zona ci si pe piata UE, chiar daca partenerii nostri sunt tarile arabe.
Totodata, au fost si lucruri mai putin placute. Au fost acele inundatii care au produs anumite pagube, dar noi am venit si cu despagubiri in ultimii trei ani. In 2012, am dat despagubiri din cauza secetei de circa 100 de milioane de lei, iar in 2014 am alocat pentru inundatii in jur de 53 de milioane de lei”.
 
Totodata, despre absorbtia fonsurilor europene in agricultura, Daniel constantin a declarat ca „fondurile europene atrase pana acum sunt de aproape 2,5 miliarde de euro si cred ca vom incheia anul cu 2,7 miliarde de euro. Suntem in targetul pe care ni l-am propus. Obiectivul prioritar a fost in fiecare an sa nu dezangajam fonduri. Nici in 2012 si nici in 2013 nu am dezangajat fonduri europene. Ceea ce bucura foarte tare este ca din componenta aceasta de 2,7 miliarde de euro avem poate cea mai mare suma platita, de cand suntem stat membru al UE, pentru zona de investitii, prin PNDR. Pana acum, cele mai mari fonduri mergeau pe platile directe pe suprafata, pe pilonul I, si cred ca asa era normal, dar anul acesta avem o suma record, respectiv 1,1 miliarde de euro pe investitii si ajungem la 1,3 miliarde de euro pana la sfarsitul anului. Cele mai multe sume au fost platite catre sfarsitul acestui an cu efortul substantial al celor de la AFIR. Sunt bucuros ca am avut si cofinantarea necesara. Din pacate, pe Programul Operational de Pescuit am avut si in 2012 si in 2013 si cred ca vom avea si in 2014 dezangajari de fonduri”.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
In cadrul aceluiasi interviu, Constantin a vorbit si despre bugetul Agriculturii pentru anul viitor, spunand ca „Bugetul pe anul 2014 a fost unul bun pentru ca ne-am acoperit toate angajamentele pe care ni le-am asumat in fata fermierilor, respectiv plata complementara pe suprafata a fost la nivelul maxim, plata pentru motorina am reintrodus-o la finele anului 2013, am mentinut-o si in 2014 si o vom mentine in 2015. Am venit si cu masuri suplimentare care nu erau prinse prin buget la inceputul si anume: schema de minimis pentru tancuri de racire, minimis pentru despagubiri, minimis pentru investitii in genetica, masura care a fost un succes si zilele urmatoare facem deja platile, iar daca ne va permite bugetul vom deschide o noua sesiune in 2015. Vom lua in calcul din nou si tancurile de racire. Bugetul pe 2015 este in asa fel construit incit ne va permite sa ne indeplinim toate angajamentele de plata pe suprafata, pe cap de animal, platile cuplate care vor veni din fonduri europene, sprijinul pentru motorina. Nu sunt probleme pe buget”.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016