Seceta reduce cu 15% productia agricola in Romania
Publicat la data de 11 Apr. 2022 in:
Diverse Din cauza secetei, principalele culturi ar putea inregistra in acest an o reducere de 10% - 15%. Romania se lupta cu aceasta problema inca de la inceputul anului, estimeaza Asociatia Fermierilor din Romania.
Care sunt scaderile din acest an, pe fondul agricol, in Romania?
Scaderile de pana la 15% a randamentelor la hectar in Romania sunt precizate in prognoza europeana pentru productiile agricole, din acest an. Fermierii sunt ingrijorati de estimarile facute, deoarece ar putea obtine in medie, putin peste 4 tone de grau la hectar. Fata de anul trecut, agricultorii o sa se confrunte cu o scadere de 10 procente. Productia medie la hectar sau orezul nu este vazuta cu ochi buni, reducerile sunt cuprinse intre 12% - 15% in acest caz, iar daca nu va ploua, productiile vor suferi scaderi mai mari."Prognoza europeana pentru productiile agricole in acest an nu este una buna pentru Romania. Expertii de la Bruxelles estimeaza acum scaderi de pana la 15% a randamentelor la hectar, ceea ce pune mari probleme fermierilor. Recunoastem ca am avut un an agricol anterior bun, dar nu exceptional, asa ca nimeni nu poate spune ca si-a revenit financiar dupa dezastrele anterioare. In aceste conditii suntem ingrijorati de estimarea conform careia fermierii ar putea obtine anul acesta, in medie, putin peste 4 tone de grau la hectar. Este o scadere, si vorbim de medie, de aproape 10 procente fata de anul trecut. Cat priveste orzul, productia medie la hectar s-ar putea reduce cu 15%, iar cea de orez cu 12%. Daca nu ploua, productiile vor fi si mai mici", sustin reprezentantii AFR intr-o analiza transmisa Agerpres.
Romania a inregistrat o peroductie totala de 27,19 milioane de tone, anul trecut. Acest fapt claseaza cu 50% mai mult decat in anul 2020, datorita cresterii randamentelor la hectar. Insa, in anul curent, Romania se lupta cu conditii secetoase severe comparativ cu rezultatele din trecut. Acest declin se resimte major in jumtatea estica a tarii, unde precipitatiile au fost, local, cu pana la 80% sub media pe termen lung. Fermierii nu au alta posibilitate sau sursa decat sa astepte ploaia, avand in vedere sistemele de irigatii insuficiente. Guvernul a luat masuri pentru
modificare si completarea Legii irigatiilor, insa aceasta nu ar fi suficienta. In vederea schimbarii este pus termenul de "micro" ceea ce nu ar aduce beneficii majore. Totodata, fermierii sunt recunoscatori pentru o astfel de masura si a eficientizarii de depunere a cererii de infiintare a sistemului. "Nu ne ramane decat sa asteptam ploaia, pentru ca sistemele de irigatii in Romania sunt insuficiente. Sigur ca Asociatia Fermierilor din Romania saluta recenta initiativa guvernamentala de modificare a legii iriga?iilor, care ar trebui sa permita fermierilor sa-si infiinteze microsisteme de irigare. Dar sa nu uitam termenul "micro", iar asta nu rezolva marea problema - lipsa apei. Este bine, spunem noi, ca vor fi reduse demersurile pe care ar trebui sa le facem intr-o astfel de initiativa. Si aici vorbim de depunerea de catre noi, fermierii, a unei cereri de infiintare a sistemului, urmand ca ANIF sa obtina toate avizele si autorizatiile necesare", arata Asociatia Fermierilor din Romania.
Ce forme de tehnologie pentru irigare exista?
Cei care adopta o forma de tehnologie precum cea de irigare prin picurare, folosita de gigantii din industria alimentara pot avea un randament mai bun si o mai buna conservarea a apei. Insa, persista problema banilor. La momentul actual, sunt prea putini fermieri care isi permit sa infiinteze sisteme de irigatii singuri, chiar si la nivel micro. "Este nevoie de finantare pe masura, daca tot sustinem mereu ca fermierii sunt de mare importanta pentru Romania. In acest domeniu considera Asociatia Fermierilor din Romania ca ar trebui interventii ale autoritatilor. Ni se cere sa fim competitivi in agricultura europeana, uitand însa mereu ca suntem "defavorizati"atunci cand vine vorba de finantarea activit?tilor curente si a investitiilor", potrivit AFR.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Asociatia este de acord si sustine sistemul de irigare prin picurare in special pentru scaderea consumului de apa la aproximativ jumatate. In acest fel, fermierii se vor bucura de un venit mai mare, folosind doar jumatate din cantitatea de ingrasamant pe un camp care este irigat prin aceasta tehnologie."Este o schimbarea fundamentala fata de irigarea clasica, de exemplu prin "inundarea" culturilor, una dintre cele mai frecvent utilizate forme de irigare in lume astazi. Aproximativ 85% din campurile agricole la nivel global folosesc acest sistem, in care apa este livrata la camp printr-o conducta sau un sant, iar apa curge pur si simplu peste pamant prin cultura. Sistemul iroseste atat apa - se crede ca aproximativ 50% se pierde prin evaporarea sau infiltrarea zonelor necultivate - cat si ingrasamant si nici nu produce recolte optime. Noile tehnologii, pe care Asociatia Fermierilor din Romania le sustine si le promoveaza, sunt considerate a fi posibile (si nu peste foarte mult timp) in cazul a 85% din suprafetele agricole irigate din lume. Sa tinem cont de faptul ca aceasta tehnologie de irigare se aplica cu usurinta si relativ ieftin. Rezultatul inseamna scaderea consumului de apa la aproximativ jumatate din consumul anterior. In plus, recoltele cresc in mod obisnuit cu 15 pana la 40 la suta, astfel incat aduc fermierilor un venit mai mare. De asemenea, fermierii trebuie sa foloseasca doar jumatate din cantitatile de ingrasamant pe un camp care este irigat prin picurare", a explicat ARF.
Distrugerea ambroziei este responsabilitatea fermierilor?
Distrugerea ambroziei cade pe umerii fermierilor, printr-o obligatie legala. Daca fermierii nu o fac risca sa primeasca amenzi de pana la 20.000 de lei. Garda de Mediu a avertizat fermierii sa isi pregateasca lucrari de prevenire, combatare si distrugere a ambroziei, pana la data de 30 iunie. In cazul in care acest lucru nu se intampla, sanctiunile aplicabile inseamna amenzi de la 1.000 de lei la 5.000 de lei pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice de la 10.000 lei pana la 20.000 de lei.
Care sunt celelalte optiuni ale fermierilor?
Un alt plan pe care fermiereii il pot lua in considerare este impadurirea de pe urma terenurilor mai putin productive. Este un mod de a castiga bani, conditiile fiind ca pana la sfarsitul anului 2023 Romania sa realizeze lucrari de impadurire si reimpadurire pe 25.000 de hectare. "Sa remarcam si o veste mai buna, mai ales pentru fermierii care detin terenuri prea putin productive sau chiar total nefavorabile agriculturii. Acum apare o posibilitate de a castiga bani si de pe aceste terenuri, chiar daca nu imediat. Si asta pentru ca proprietarii care isi transforma terenurile in paduri vor primi 456 euro/ hectar in fiecare an, timp de 20 de ani. Nu pare mult, mai ales ca la inceput exista cheltuieli destul de mari cu impadurirea, dar macar in perspectiva terenurile devin "productive". Asociatia Fermierilor din Romania saluta astfel ideea Ministerului Mediului, o ordonanta de urgenta fiind deja aprobata de Guvern. Banii, adica cei 456 de euro pentru fiecare hectar de padure noua, vor fi incasati anual de proprietar (pentru rolul pe care il are padurea nou infiintata in stocarea carbonului). Este adevarat ca nu e un cadou pentru fermieri, ci o obligatie pe care Romania si-a asumat-o la nivel european. Pana la sfarsitul anului 2023, Romania are obligatia sa realizeze lucrari de impadurire si reimpadurire pe 25.000 de hectare, iar intre 2024 - 2026 are obligatia sa realizeze pe alte 31.700 de hectare lucrari de impadurire si reimpadurire", arata AFR in document.
Ce lucrari sunt acceptate?
Categoriile de lucrari acceptate sunt:
- impadurirea terenurilor agricole din categoriile de folosinta teren arabil, pajisti permanente si culturi permanente
- impadurirea terenurilor agricole degradate devenite inapte pentru agricultura
- impadurirea terenurilor situate in fondul forestier national, cu o suprfata de cel putin 0,5ha
- impadurirea terenurilor agricole expropriate de Romsilva in vederea realizarii perdelelor forestiere de productie
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.