Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fuzarioza si septorioza la culturile de paioase, provocari majore pentru fermieri - 5 metode inteligente de a le combate

fuzarioza-si-septorioza-la-culturile-de-paioase-provocari-majore-pentru-fermieri-5-metode-inteligente-de-a-le-combate

In culturile de cereale paioase, fuzarioza si septorioza sunt printre cele mai paguboase boli. Iar riscul de infectare creste in cazul culturilor de grau si orz, ca urmare a perioadei mari intre momentul semanatului si recoltare.

Fuzarioza poate produce pagube insemnate, pentru ca in bobul de grau se acumuleaza micotoxine. Ca urmare, este contraindicat ca graul afectat sa fie folosit pentru consum uman sau ca hrana pentru animale. Daca infectia apare in timpul infloririi, capacitatea plantelor de a acumula substante nutritive scade, ceea ce duce la sistavirea boabelor. Pe de alta parte, in cazul unui atac sever cu ciuperci din genul Septoria, spicele pot ramane partial sterile, ceea ce reduce productia cu pana la 10-15%.

Iar pentru ca atat fuzarioza, cat si septorioza sunt greu de controlat, este important sa apelezi la tehnologii revolutionare de protectie a culturii in toate stadiile de vegetatie si pe durata indelungata. 


Asadar, in acest articol vei descoperi cinci strategii eficiente prin care iti poti proteja si intretine eficient culturile.


1. Foloseste tehnologii de ultima generatie pentru protectia culturii

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Sectorul agricol este competitiv, de aceea este important ca recolta ta sa atinga potentialul maxim de productie. In acest scop, avand o viziune moderna, care presupune construirea, din timp, a unei strategii de protectie eficiente, poti folosi, de exemplu, tehnologia XR. Aceasta are patru moduri diferite de actiune si combina produse cu substante active din patru grupe chimice distincte. Astfel, contribuie la imbunatatirea controlului bolilor si elimina riscul de aparitie a formelor rezistente. Cele patru substante active sunt:

  • Xemium®, din grupa chimica SDHI, care traverseaza membranele plantelor si blocheaza rapid agentul patogen;
  • Revysol®, o substanta activa din grupa triazolilor, care maximizeaza productia si calitatea recoltei;
  • Piraclostrobin din grupa strobilurinelor, care inhiba respiratia mitocondriala si opreste producerea de energie;
  • Metrafenona din grupa benzofenonelor interfereaza in procesul de diferentiere celulara a diferitelor etape din ciclul agentului patogen.

Datorita acestor substante active puternice, productia va fi mai mare, pentru ca intreaga cultura este protejata impotriva agentilor patogenipe intreaga perioada de vegetatie.


Aceasta tehnologie ofera doua variante:

  • XR STAR, care combina doua fungicide: Revystar® Flex pentru primul tratament si Priaxor® EC pentru al doilea tratament;

Bine de stiut: Aceasta varianta este rezistenta la ploaie, are eficienta la temperaturi de peste 5 grade Celsius, combate excelent septorioza si are actiune rapida.

 

  • XR CARE are la baza doua fungicide: Flexity® Trio pentru primul tratament si Revycare® pentru al doilea tratament.

Bine de stiut: Printre avantajele acestei tehnologii se numara efectele fiziologice AgCelence, posibilitatea de aplicare la temperaturi de peste 25 grade Celsius si puterea de combatere a fuzariozei.


2. Alterneaza produsele de protectie


Tratamentul culturilor impotriva agentilor patogeni este vital, insa este important sa te asiguri ca respecti principiul de baza al managementului rezistentei. Astfel, este recomandat ca, pe parcursul perioadei de vegetatie a plantei, sa alternezi fungicidele cu spectru larg de actiune si cu moduri de actiune diferite. In felul acesta, vei obtine o eficacitate sporita si vei evita dezvoltarea formelor de rezistenta la fungicide. 


In caz contrar, agentii patogeni sufera modificari, supravietuiesc si capata rezistenta crescuta, ceea ce se poate intampla si in cazul fuzariozei si al septoriozei. 


3. Utilizeaza un regulator de crestere


Potentialul de productie este direct proportional cu fenomenul de cadere a cerealelor, care poate diminua recolta chiar si cu 40%. In plus, prin caderea cerealelor, masa vegetala devine compacta si se creeaza un microclimat prielnic dezvoltarii agentilor patogeni.


Poti sa controlezi eficient fenomenul si, totodata, sa previi pierderile, prin utilizarea unui regulator de crestere. De exemplu, poti folosi Medax® Top care asigura protectia recoltelor de grau, orzoaica, orz, secara si triticale. Produsul este flexibil in aplicare, are o actiune rapida si o eficacitate de lunga durata.


4. Construieste un plan de protectie complet


Pentru a beneficia de culturi profitabile in raport cu investitiile facute, este important sa construiesti, din timp, nu doar un plan de prevenire si combatere a bolilor, ci si o strategie eficienta pentru combaterea buruienilor si a daunatorilor, pentru intregul ciclu de productie. Buruienile pot gazdui diversi agenti patogeni, atrag daunatorii si faciliteaza raspandirea bolilor, iar daunatorii pot provoca leziuni prin care agentii patogeni pot patrunde in tesuturile plantelor. 


Poti folosi, de exemplu, un erbicid ca Biathlon® 4D care asigura un control eficient al buruienilor dicotiledonate existente in culturile de paioase. Printre avantajele erbicidului se numara:

  • flexibilitatea in aplicare;
  • independenta fata de conditiile meteo;
  • compatibilitatea cu alte produse.

5. Acorda atentie rotatiei culturilor

Practicarea monoculturii are impact negativ asupra calitatii solului, favorizeaza acumularea de organisme si agenti patogeni daunatori. Totodata, ciupercile care provoaca fuzarioza si septorioza se pot transmite prin resturile plantelor bolnave de la un an la altul.


Astfel, dincolo de folosirea unor fungicide si erbicide cu spectru larg, este important sa efectuezi corect rotatia culturilor. In cazul graului, plantele premergatoare recomandate sunt floarea-soarelui, cartofii timpurii, mazarea, fasolea, soia. Iar cele mai bune plante premergatoare pentru cultura orzului de toamna sunt rapita, leguminoasele si cartofii timpurii, in timp ce pentru orzul de primavara cele mai potrivite sunt culturile de porumb, cartofi si floarea-soarelui. 


Asadar, prin folosirea tehnologiilor revolutionare, a tratamentelor avansate si prin respectarea bunelor practici agricole, poti combate mai usor septorioza si fuzarioza in culturile de paioase.



Sursa foto: Unsplash









Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016