Publicat in: Diverse
Bolile la vinete - cum iti protejezi eficient cultura pentru o productie ridicata si de calitate
Denumita stiintific Solanum melongena, vanata este cultivata prin rotatie, in mai multe zone din Romania, in camp, gradini, sere si solarii. Vinetele au nevoie de un sol fertil, nisipos, reavan, bine drenat si conditii climatice moderate. Pentru a cultiva legume sanatose si gustoase, este necesara adoptarea unor bune practici agricole pe parcursul intregului sezon de vegetatie. Pe langa conditiile climatice favorabile, cultura de vinete are nevoie de protectie impotriva agentilor patogeni. Plantele se infecteaza cu usurinta, de aceea, e nevoie de o atentie sporita acordata solutiilor de prevenire si combatere a infectiilor.

Respectarea tehnologiei de cultivare


Pentru a beneficia de productii bogate, de calitate, este necesara respectarea anumitor reguli de cultivare a vinetelor. Practicarea lucrarilor agrotehnice de intretinere a culturii de vinete creeaza conditii favorabile pentru obtinerea calitatii.

Aplicarea ingrasamintelor, palisarea plantelor, defolierea, copilitul, irigarea si completarea golurilor cu rasad sunt printre cele mai importante lucrari de ingrijire. Nerespectarea tehnologiei de cultivare favorizeaza aparitia buruienilor, daunatorilor si bolilor la vinete.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h


Principalele boli care pot afecta culturile de vinete sunt:
  • Fuzarioza;
  • Putregaiul cenusiu;
  • Alternarioza;
  • Caderea plantutelor;
  • Fainarea;
  • Mana de sol;
  • Ofilirea bacteriana.

Aplicarea corecta a masurilor fitosanitare


Cultura de vinete este o cultura dificila dar si rentabila. Momentul infiintarii culturii difera in tfuncie de gradul de umiditate din sol si de temperatura, planta fiind sensibila la frig si la excesul de apa.

Respectarea tehnologiei de cultivare si adoptarea unor masuri de preventie vor asigura succesul culturii, garantand productii calitative. Randamentul culturii de vinete depinde in mare masura de igiena culturii si de atentia acordata combaterii buruienilor, daunatorilor si bolilor.

Combaterea buruienilor se poate realiza prin utilizarea erbicidelor cu spectru larg de actiune, iar pentru combaterea daunatorilor se pot folosi insecticide care contin metaflumizon. 
 

Folosirea unui material saditor de calitate si rezistent la boli


Cultura de vinete este pretentioasa in ingrijire. Materialul saditor de calitate reprezinta o conditie primordiala pentru sporirea calitatii si productivitatii plantelor.

Bolile cauzate de ciuperci, bacterii sau virusi pot cauza pierderi semnificative de productie, in unele cazuri fiind afectata intreaga recolta. Un material saditor de calitate va oferi rezistenta impotriva bolilor, dar va asigura plantelor si necesarul de nutrienti. 

In plus exista si alte beneficii:
  • Ajuta la dezvoltarea unor plante sanatoase si viguroase;
  • Asigura un control fitosanitar mai mare;
  • Ajuta la dezvoltarea radacinilor puternice;
  • Accelereaza vegetatia si fructificarea;
  • Ofera productii mai bogate si  de calitate;
  • Asigura fermierilor  o profitabilitate crescuta.

Rotatia culturii


Pentru prevenirea si controlul bolilor fungice, rotatia culturilor este obligatorie in cazul vinetelor si nu numai. Aceasta reduce in general atacul daunatorilor si a bolilor.

Astfel, terenul va fi pregatit dupa desfiintarea culturii anterioare, prima lucrare realizata fiind aratura de baza,urmand ca mai apoi sa fie efectuata o nivelare, care sa previna formarea acumularilor de apa. Anterior plantarii vinetelor, este recomandat sa se cultive pe aceeasi suprafata culturi precum morcovul, fasolea, mazarea, ceapa, ceapa verde, usturoiul, prazul, pastarnacul, sfecla, salata, varza, conopida. Culturile premergatoare de alte plante solanacee (tomate, cartofi si ardei) nu sunt recomandate.
 
 
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.83 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...
Cat costa un roi de albine cu stup?
Cat costa un roi de albine cu stup?
Factori care influenteaza pretul unui roi de albine Pretul unui roi de albine poate varia...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton