Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cateva caracteristici ale sorgului, care il recomanda ca alegere in asolament pentru un an secetos

cateva-caracteristici-ale-sorgului-care-il-recomanda-ca-alegere-in-asolament-pentru-un-an-secetos

Sorgul, planta originara din climatele calde, se caracterizeaza prin ce­rinte ridicate fata de temperatura. Astfel, temperatura minima de germi­natie este de cel putin 10 grade Celsius, iar temperatura cea mai favorabila pentru dez­voltarea plantei, in general, se ridica la 26-29 grade Celsius. Pentru intreaga perioada de vegetatie, sorgul cere 2000-5000 grade Celsius (temperaturi medii active cumulate). Hibrizii cultivati in tara noastra ajung la maturitate cu 2300-2500 grade Celsius.


La temperaturi mai mici de 15 grade Celsius sorgul nu mai creste, iar temperatura de -1, -2 grade Celsius, care dureaza mai mult de 5—6 ore, distruge intreaga planta.

Temperaturile mai mari de 37—38 grade Celsius sunt greu suportate de plantele de sorg, mai ales in conditii de seceta. Temperaturile inalte, care distrug polenul de porumb, nu au insa aceleasi efecte vatamatoare pentru polenul de sorg.

Sorgul se caracterizeaza printr-o mare rezistenta la seceta, rezistenta determinata de sistemul sau radicular puternic dezvoltat si de faptul ca la insuficienta apei plantele isi reduc accentuat ritmul de crestere. Cand umi­ditatea devine favorabila, sorgul porneste din nou in crestere, cu intensitatea specifica. Rezistenta la seceta este marita si de stratul de ceara care acopera planta si de reducerea suprafetei de transpiratie prin rasucirea frunzelor.

Coeficientul de transpiratie al sorgului este mult mai mic decit al porum­bului.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h


Datorita rezistentei mari la seceta, sorgul se cultiva in zona in care preci­pitatiile anuale sunt sub 550 mm. In general, sorgul se cultiva acolo unde productia lui este mai mare decat productia porumbului, in conditii de seceta pronuntata. Diferenta de pro­ductie in favoarea sorgului este cu atat mai mare cu cat seceta este mai accen­tuata. Din punct de vedere ai rezistentei la seceta, sorgul poate fi denumit "camila vegetala".

Legat de sol, sorgul trebuie inscris in rindul plantelor cu pretentii reduse la sol. Poate fi cultivat pe terenuri de orice natura, cu pH cuprins intre 4,5 si 8,5. Cele mai mari productii se obtin, totusi, pe solurile mijlocii si profunde. Dar, in comparatie cu alte plante si in special cu porumbul, sorgul valorifica mult mai bine terenurile nisipoase si terenurile alcaline (saraturile).

In conditiile tarii noastre, sorgul pentru boabe trebuie considerat ca o cultura necesara numai acolo unde porumbul da productii mici, in primul rind pe terenurile nisipoase sau pe terenurile bogate in saruri, precum si in acele locuri unde secetele si arsitele sunt frecvente.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016