Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cateva caracteristici ale sorgului, care il recomanda ca alegere in asolament pentru un an secetos
Sorgul, planta originara din climatele calde, se caracterizeaza prin cerinte ridicate fata de temperatura. Astfel, temperatura minima de germinatie este de cel putin 10 grade Celsius, iar temperatura cea mai favorabila pentru dezvoltarea plantei, in general, se ridica la 26-29 grade Celsius. Pentru intreaga perioada de vegetatie, sorgul cere 2000-5000 grade Celsius (temperaturi medii active cumulate). Hibrizii cultivati in tara noastra ajung la maturitate cu 2300-2500 grade Celsius.
La temperaturi mai mici de 15 grade Celsius sorgul nu mai creste, iar temperatura de -1, -2 grade Celsius, care dureaza mai mult de 5—6 ore, distruge intreaga planta.
Temperaturile mai mari de 37—38 grade Celsius sunt greu suportate de plantele de sorg, mai ales in conditii de seceta. Temperaturile inalte, care distrug polenul de porumb, nu au insa aceleasi efecte vatamatoare pentru polenul de sorg.
Sorgul se caracterizeaza printr-o mare rezistenta la seceta, rezistenta determinata de sistemul sau radicular puternic dezvoltat si de faptul ca la insuficienta apei plantele isi reduc accentuat ritmul de crestere. Cand umiditatea devine favorabila, sorgul porneste din nou in crestere, cu intensitatea specifica. Rezistenta la seceta este marita si de stratul de ceara care acopera planta si de reducerea suprafetei de transpiratie prin rasucirea frunzelor.
Coeficientul de transpiratie al sorgului este mult mai mic decit al porumbului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
Datorita rezistentei mari la seceta, sorgul se cultiva in zona in care precipitatiile anuale sunt sub 550 mm. In general, sorgul se cultiva acolo unde productia lui este mai mare decat productia porumbului, in conditii de seceta pronuntata. Diferenta de productie in favoarea sorgului este cu atat mai mare cu cat seceta este mai accentuata. Din punct de vedere ai rezistentei la seceta, sorgul poate fi denumit "camila vegetala".
Legat de sol, sorgul trebuie inscris in rindul plantelor cu pretentii reduse la sol. Poate fi cultivat pe terenuri de orice natura, cu pH cuprins intre 4,5 si 8,5. Cele mai mari productii se obtin, totusi, pe solurile mijlocii si profunde. Dar, in comparatie cu alte plante si in special cu porumbul, sorgul valorifica mult mai bine terenurile nisipoase si terenurile alcaline (saraturile).
In conditiile tarii noastre, sorgul pentru boabe trebuie considerat ca o cultura necesara numai acolo unde porumbul da productii mici, in primul rind pe terenurile nisipoase sau pe terenurile bogate in saruri, precum si in acele locuri unde secetele si arsitele sunt frecvente.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi