Publicat in: Diverse
Cati bani a platit AFIR pentru proiectele depuse in cadrul PNDR 2007 - 2013
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a platit peste 8,21 miliarde de euro catre cei care au accesat Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013, aceasta suma reprezentand aproape 90% din totalul fondurilor europene alocate Romaniei de Uniunea Europeana prin acest program.
Numai in anul 2015, AFIR a efectuat catre beneficiari plati in valoare de circa 1,092 miliarde de euro. Datele anuntate de agenţie reprezinta platile efectuate pana la data de 28 decembrie 2015, cu patru zile inainte de inchiderea totala a programului, ceea ce inseamna ca cifrele finale vor fi cunoscute numai dupa contabilizarea tuturor platilor realizate pana la data de 31 decembrie 2015, respectiv finalul perioadei de implementare a PNDR 2007 - 2013, la fel si suma exacta care va fi dezangajata pe acest program.
 
De la demararea PNDR in anul 2008, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a primit si verificat 150.944 cereri de finantare, in valoare de peste 18,53 miliarde de euro. Pana la aceasta data, au fost selectate, pentru a primi finantare nerambursabila, 98.443 de proiecte cu o valoare de peste 7,60 miliarde de euro.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Tinerii fermieri şi-au exprimat interesul pentru obtinerea fondurilor PNDR pe o masura dedicata lor, respectiv 112 Instalarea tinerilor fermieri. Astfel, au fost semnate contracte de finantare cu 12.796 tineri fermieri, in valoare de 322 milioane de euro, iar platile efectuate catre acestia depasesc 302 milioane de euro.
 
Pentru masura 121 Modernizarea exploatatiilor agricole AFIR a incheiat 2.839 de contractate de finantare a proiectelor de investitii cu peste 778 de milioane de euro. Totodata, au fost efectuate plati totale de aproximativ 653 milioane de euro.
 
Un sprijin foarte important in cresterea valorii adaugate l-a oferit masura 123 Creşterea valorii adaugate a produselor agricole şi forestiere, prin care 2.639 beneficiari au solicitat fonduri europene, fiind semnate 940 de contracte de finanţare cu o valoare totala nerambursabila de aproximativ 622 de milioane de euro.
 
Aceste sume includ Schemele de Ajutor de Stat valabile doar pe parcursul anului 2008, dar si Schema N578 dintre anii 2010 şi 2012. Pentru beneficiarii masurii 123 au fost efectuate plati de aproximativ 502 milioane de euro, iar pentru Schemele de Ajutor de Stat peste 150 milioane de euro.
 
Deşi situatia de declin prin care trece suprafata impadurita pe care Romania o detine ar fi trebuit sa insemne o motivatie serioasa pentru plantarea de arbori, masura 221 Prima impadurire a terenurilor agricole, a suscitat un interes destul de scazut, fiind depuse doar 52 cereri de finantare, din care au fost contractate 21 de proiecte cu o valoare nerambursabila de 1,43 de milioane de euro.
 
De asemenea, masura 312 privind sprijinul pentru crearea si dezvoltarea micro-intreprinderilor a inregistrat 9.499 de cereri de finantare depuse, fiind contractate pana in prezent 2.702 proiecte, cu o valoare nerambursabila de aproximativ 337 milioane de euro.
 
Pana in prezent au fost efectuate plati in valoare de aproximativ 300 milioane de euro. In ceea ce priveste turismul rural si agroturismul din Romania, acestea s-au dezvoltat in buna parte datorita fondurilor europene implementate cu ajutorul AFIR.
 
Continuand succesul inregistrat de Programul Sapard, pentru Incurajarea activitaţilor turistice (Masura 313) au fost contractate 1.304 proiecte, in valoare de aproximativ 181 de milioane de euro. Pentru proiectele finantate prin aceasta masura au fost platiti peste 125 de milioane de euro.
 
Potrivit datelor AFIR, pe masura de renovare şi dezvoltare a satelor (Masura 322) au fost depuse peste 3.317 de cereri de finanţare in valoare de peste 7,64 de miliarde de euro, suma alocata prin PNDR acestei masuri pana in anul 2013, respectiv 1,61 de miliarde de euro fiind astfel depaşita de peste patru ori.
 
Pe noul program, PNDR 2014 - 2020, care a debutat in martie 2015, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a selectat 1.114 proiecte in vederea finantarii, de aproape şapte ori mai putine decat numarul proiectelor depuse, valoarea acestora depasind 67 de milioane de euro.
 
In perioada 25 martie 2015, cand a fost deschisa prima sesiune de primire a proiectelor prin PNDR 2020, şi pana la 18 decembrie 2015, cand s-au inchis ultimele sesiuni de primire a proiectelor de investitii, AFIR a primit 7.697 de cereri de finantare.
 
Valoarea totala a fondurilor europene nerambursabile solicitate prin aceste proiecte a fost de peste 1,55 miliarde de euro. Gradul de accesare al alocarii disponibile in anul 2015 este de peste 100%. Romania beneficiaza de o alocare financiara totala de 9,47 miliarde de euro pentru intreaga perioada de programare 2014 - 2020, iar alocarea bugetara totala pentru masurile implementate la nivelul AFIR se ridica la 4,87 miliarde de euro.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

AFIR aduce precizari importante. Fermierii care vor sa-si cumpere tractoare trebuie sa respecte conditiile
AFIR aduce precizari importante. Fermierii care vor sa-si cumpere tractoare trebuie sa respecte conditiile
"In derularea submasurii 4.1 «Investitii in exploatatii agricole», componenta...
AFIR: Primariile din mediul rural vor primi 1 milion de euro
AFIR: Primariile din mediul rural vor primi 1 milion de euro
Cu ajutorul interventiei DR 27, primariile din mediul rural vor primi pana la 1 milion de...
Fonduri europene 2023: Pregatirea proiectelor
Fonduri europene 2023: Pregatirea proiectelor
Datorita criteriilor de selectie gandite de MADR, unele categorii de fermieri au sanse mai mari...
AFIR: Linia de finantare pentru instalarea tinerilor fermieri
AFIR: Linia de finantare pentru instalarea tinerilor fermieri
Seful AFIR recunoaste ca au existat intarzieri legate de finantarile de anul acesta. Totusi,...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton