Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Totul despre catina alba. Catina alba, medicamentul viu
Tratamente catina. Cultivarea catinei albe, inmultirea la catina alba, ce contin fructele de catina.
Catina alba - Hyppophae rhamnoides, este un arbust cunoscut ca facand parte din flora spontana a Romaniei, care se utilizeaza deopotriva in industria alimentara, in silvicultura, in farmacie dar si ca planta ornamentala. Catina alba isi are originea in stepele Asiei Centrale, in regiunea Caucazului. In acest articol puteti afla tratamente naturale din fructe de catina si metode de cultivare la catina alba.
Fructul de catina alba
Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. In fructele coapte continutul depaseste 400-800 mg la 100 g suc proaspat. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regasim celuloza, betacaroten (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe etc
Unde putem vedea catina alba in stare salbatica?
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
La noi in tara, catina alba creste spontan in zona subcarpatica din Moldova si Muntenia, incepand din bazinul superior al Siretului pana la Olt.
In subcarpatii Moldovei se intalneste pe vaile raurilor Bistrita, Trotus, Putna si Milcov. In zona subcarpatica a judetului Buzau, catina alba are o frecventa mai mare decat in alte zone din Romania (este foarte intalnita in zona Berca – Nehoiu). De asemenea, se mai intalneste pe vaile raurilor Teleajen si Dambovita, precum si in Delta Dunarii.
Prezenta catinei albe este insa semnalata de profesorul Ion Simionescu inca din secolul 19 pe vaile Prahovei si Siretului, in palcuri mixte de catina rosie – Tamarix gallica – si catina alba – Hippophae rhamnoides.
Nenumarate utilizari ale catinei albe
Fructele de catina se recolteaza din august pana la sfarsitul lui octombrie, esalonat, atunci cand fructula atins greutatea maxima si continutul sau in substante active este maxim.
Uleiul de catina obtinut din aceste fructe este utilizat in tratamentul unor afectiuni precum: alcoolism, anemie, ulcer gastric si duodenal, alergii, reumatism, precum si in afectiunile neuroendocrinologice, circulatorii sau hepatice. Are o actiune reconfortanta, calmanta, cu efecte usor narcotice.
Din fructele de catina se pot obtine nenumarate preparate cu efecte benefice asupra organismului, asa cum este si carotina, un amestec de fructe de catina si morcov, brevetat de profesoara Nicole-Livia Atudosiei, de la Universitatea Bioterra, si medaliat in anul 2002 la Salonul Inventiilor de la Geneva.
Cultivarea catinei
In agricultura, catina alba se foloseste in unele zone pentru imbogatirea in azot a solurilor, datorita nodozitatilor similare celor intalnite la leguminoase, dar si pentru consolidarea terenurilor predispuse la eroziune datorita capacitatii mari de drajonare.
Cea mai folosita metoda de inmultire la catina este butasirea. Pentru aceasta aveti nevoie de lastari maturi, cu scoarta lignificata, pe care ii puteti ingropa toamna in pamant, acoperiti cu un musuroi. Udati bine imediat dupa plantare, butasii vor forma radacini si primavara vor pleca devreme in vegetatie.
Alte informatii despre metodele folosite pentru a cultiva catina alba gasiti aici
br> br> Arbustul este putin pretentios in privinta solului, el crescand chiar si pe soluri nisipoase sau degradate. Datorita crengilor care prezinta tepi puternici, este o solutie pentru realizarea unor garduri vii, imprejmuiri de protectie a gradinilor, livezilor sau podgoriilor.
Vrei sa castigi 57.700 Euro/an din cultivarea arbustilor fructiferi! Vezi aici mai multe detalii br> br>
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 3.97 din 76 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura