Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce obiective principale va avea viitorul Program National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020

ce-obiective-principale-va-avea-viitorul-program-national-de-dezvoltare-rurala-2014-2020

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a prezentat saptamana trecuta principalele directii politice, obiectivele si prioritatile Pogramului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.


Potrivit organizatorilor "Zilei Media pentru Dezvoltare Rurala", un eveniment de informare in contextul pregatirii viitorului PNDR ce va intra in vigoare de anul urmator, programul "va contribui la consolidarea dezvoltarii pe termen mediu si lung a sectorului agricol si a mediului rural". 

“Imbunatatirea performantei sectorului agro-alimentar corelata cu dezvoltarea infrastructurii in mediul rural si cresterea nivelului de trai al populatiei rurale sunt esentiale pentru Romania. Daca ne referim la realitatile socio-economice existente, unul din domeniile principale pentru care PNDR 2014-2020 acorda o atentie deosebita este cel al competitivitatii sectorului agricol. Totodata, trebuie sa avem in vedere ca dezvoltarea spatiului rural inseamna mai mult decat sprijinirea sectorului agricol, importante fiind deopotriva investitiile in activitati non-agricole, reinnoirea generatiilor la sate, accesul populatiei la serviciile de baza, toate acestea in stransa legatura cu protectia si conservarea mediului", a precizat ministrul Daniel Constantin. 

Obiectivele principale ale Programului National de Dezvoltare Rurala

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
- cresterea competitivitatii agriculturii;

- gestionarea durabila a resurselor naturale si schimbarile climatice;

- dezvoltarea rurala echilibrata, reducand decalajele economice si sociale dintre diverse zone ale tarii.

- investitii necesare imbunatatirii performantelor economice si de mediu ale exploatatiilor agricole:

Potrivit ministrului agriculturii, PNDR 2014-2020 se va concentra pe un numar restrans de masuri care vor aborda nevoile identificate pe baza analizei sectoriale, socio-economice si de mediu, dar si a analizei SWOT pentru spatiul rural romanesc si vor reflecta directiile de actiune in dezvoltarea agriculturii din Romania.

Conform celor comunicate de reprezentantii MADR, un obiectiv principal al Programului National de Dezvoltare Rurala este cresterea competitivitatii sectorului agricol.

In sectorul agricol, valoarea medie a productivitatii muncii in agricultura este de 4,328 Euro/persoana fata de media europeana de 14.967 Euro/persoana in anul 2012, in timp ce in sectorul forestier decalajul fata de media europeana este mai mic, inregistrand in 2012 urmatoarele valori: 8.608 Euro/persoana pentru Romania si 10.086 Euro/persoana media europeana.
 
In vederea cresterii competitivitatii au fost propuse urmatoarele masuri:
 
- Investitii in active fizice - atat investitii noi, cat si modernizari in ferma, precum si sisteme de irigatii secundare la nivel de ferma;
 
- Infrastructura de adaptare a agriculturii si silviculturii - drumuri de acces la exploatatii, instalatii/infrastructuri de obtinere a energiei din resurse regenerabile, instalatiile de colectare, reciclare si tratament al apei.
 
Legat de sprijinul ce urmeaza sa fie acordat investitorilor, acesta va avea  a directii principale:

- infiintarea exploatatiilor de catre tinerii fermieri;

- incurajarea transferului de cunostinte si a inovarii in agricultura, silvicultura si in zonele rurale prin sprijin pentru actiuni de instruire si de informare (plecand de la o realitate curenta care confirma un procent de 2,5% din populatia rurala instruita in domeniu agricol - liceu sau invatamant superior - fata de media europeana de 29%);

- consolidarea legaturilor dintre agricultura, productie alimentara si silvicultura pe de o parte si cercetare si inovare pe de alta parte (cooperare si grupuri operationale PEI);

- gestionarea riscurilor in agricultura (fondul mutual).

- masuri de agromediu si clima ce vizeaza sustinerea practicilor agricole favorabile conservarii mediului;

- masura de agricultura ecologica are in vedere sustinerea pierderilor de venit datorate utilizarii metodelor si tehnicilor specifice de cultivare in sistem ecologic;

- sustinerea zonelor care se confrunta cu constrangeri naturale sau alte constrangeri specifice;

- impadurirea si crearea de suprafete impadurite.

Serviciile de baza si reinnoirea satelor vizeaza constructia si reabilitarea drumurilor comunale, a retelei de alimentare cu apa potabila si a retelei de canalizare;

De asemenea, va fi acordat in continuare sprijin pentru infiintarea si dezvoltarea activitatilor nonagricole in spatiul rural, precum si pentru investitii in active fizice privind prelucrarea si comercializarea produselor agricole.

Gestionarea durabila a resurselor
 
Al doilea obiectiv general priveste gestionarea durabila a resurselor naturale si combaterea schimbarilor climatice, in cadrul caruia actiunile de interventie vor fi directionate atat catre refacerea, conservarea si consolidarea ecosistemelor legate de agricultura si silvicultura, cat si catre promovarea utilizarii eficiente a resurselor si sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii reduse de carbon.
 
Printre masurile pe care programul de dezvoltare rurala le propune spre implementare in urmatorii sapte ani in vederea atingerii acestui obiectiv reprezentantii MADR mentioneaza:
 
"Avand in vedere ca Romania dispune de o mare diversitate biologica (in tara noastra fiind prezente cinci regiuni bio-geografice dintr-un total de unsprezece pe intreg teritoriu european), prin PNDR 2014-2020 se propun atat masuri privind conservarea biodiversitatii, cat si masuri pentru prevenirea eroziunii solului si a ameliorarii gestionarii apelor"

Dezvoltare teritoriala echilibrata
 
Cel de al treilea obiectiv, al dezvoltarii teritoriale echilibrate trebuie sa combata o realitate care arata un procent al populatiei la nivelul pragului de saracie de 40%, urmarind ca prioritati dezvoltarea economica in zonele rurale prin reducerea saraciei si promovarea incluziunii sociale.
 
Programul de Dezvoltare Rurala 2014-2020 pentru Romania dispune de o alocare financiara UE din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala de 8,0156 miliarde de euro.
 
La inceputul anului 2014, procesul de informare si de comunicare privind noul PNDR 2014-2020 va continua prin organizarea a 7 conferinte regionale si o conferinta nationala.


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016