Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cercetatorii brasoveni lucreaza la producerea semintelor de cartofi dulci si cartofi violet
Totodata, in cursul acestui an a fost brevetat un noi soi de cartof, pe care specialistii l-au denumit „Brasovia”.
Producerea semintelor de cartof dulce si cartof violet sunt proiecte pentru perioada urmatoare ale specialistilor de la Institutul National de Cercetare, Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar de la Brasov.
„Impreuna cu specialisti ai Universitatii din Cluj, dar si din Coreea, lucram la un proiect pentru producerea semintelor de cartof dulce, o cultura ce se preteaza solului tarii noastre si care acum se produce in cantitati destul de mici la Dabuleni. De asemenea, avem in plan si producerea semintei de cartof violet care contine antioxidanti in cantitati chiar mai mari decat fructele de padure. Pana se breveteaza un soi de cartof dureaza intre 12 si 14 ani de cercetare, dar speram ca acest termen sa se reduca cu 3-4 ani avand in vedere tehnologiile noi care au aparut”, a declarat Sorin Chiru, directorul institutului brasovean.
Acesta a mai precizat ca, in Romania, cartoful este produs in conditii mult mai ecologice decat in alte tari, avand in vedere ca fermierii nu au la dispozitie fondurile necesare pentru aplicarea tuturor tratamentelor necesare, iar daca producatorii ar primi un sprijin mai consistent din partea statului aceasta cultura ar fi mult mai cautata in exterior.
„In acest an, am brevetat inca un soi de cartof intitulat Brasovia, un soi de viitor, bun la gust, cu o rezistenta virotica buna, calitati culinare bune, iar pentru omologare avem alte doua soiuri care, cel mai probabil, vor fi brevetate anul viitor. Pana acum avem brevetate 12 soiuri de cartof intre care amintesc soiurile Rustic, Roclas, Cristian, Nicoleta, soiuri gustoase, rezistente de pe urma carora se obtin productii foarte bune daca se aplica tehnologia”, a spus Sorin Chiru.
Referitor la pretul semintei de cartof, el a adaugat ca acesta este de 1,5 lei pentru soiurile timpurii si extra timpurii, 1,6 lei pentru elita si 1,7 lei pentru super-elita, preturi in care este inclus si TVA, pe care le considera destul de acceptabile pentru producatori. Deocamdata, samanta de cartof produsa la institutul de la Brasov este destinata doar pietei interne.
„Impreuna cu specialisti ai Universitatii din Cluj, dar si din Coreea, lucram la un proiect pentru producerea semintelor de cartof dulce, o cultura ce se preteaza solului tarii noastre si care acum se produce in cantitati destul de mici la Dabuleni. De asemenea, avem in plan si producerea semintei de cartof violet care contine antioxidanti in cantitati chiar mai mari decat fructele de padure. Pana se breveteaza un soi de cartof dureaza intre 12 si 14 ani de cercetare, dar speram ca acest termen sa se reduca cu 3-4 ani avand in vedere tehnologiile noi care au aparut”, a declarat Sorin Chiru, directorul institutului brasovean.
Acesta a mai precizat ca, in Romania, cartoful este produs in conditii mult mai ecologice decat in alte tari, avand in vedere ca fermierii nu au la dispozitie fondurile necesare pentru aplicarea tuturor tratamentelor necesare, iar daca producatorii ar primi un sprijin mai consistent din partea statului aceasta cultura ar fi mult mai cautata in exterior.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
„In acest an, am brevetat inca un soi de cartof intitulat Brasovia, un soi de viitor, bun la gust, cu o rezistenta virotica buna, calitati culinare bune, iar pentru omologare avem alte doua soiuri care, cel mai probabil, vor fi brevetate anul viitor. Pana acum avem brevetate 12 soiuri de cartof intre care amintesc soiurile Rustic, Roclas, Cristian, Nicoleta, soiuri gustoase, rezistente de pe urma carora se obtin productii foarte bune daca se aplica tehnologia”, a spus Sorin Chiru.
Referitor la pretul semintei de cartof, el a adaugat ca acesta este de 1,5 lei pentru soiurile timpurii si extra timpurii, 1,6 lei pentru elita si 1,7 lei pentru super-elita, preturi in care este inclus si TVA, pe care le considera destul de acceptabile pentru producatori. Deocamdata, samanta de cartof produsa la institutul de la Brasov este destinata doar pietei interne.
Autor:
Catalin Adrian Tintareanu
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura