Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cresterea eficientei fertilizarii prin luarea de decizii corecte!

cresterea-eficientei-fertilizarii-prin-luarea-de-decizii-corecte

Temperaturile neobisnuit de ridicate din aceasta perioada a anului in mai toate regiunile agricole din Romania au favorizat dezvoltarea uneori excesiva a culturilor de toamna.


Aceasta stare de vegetatie continua implica si absorbtia mai multor elemente nutritive in aceasta perioada.

Cantitati semnificative de elemente nutritive sunt absorbite de catre plante cand temperatura atinge si depaseste pragul de 5°C in primi 5 cm de sol .

Unele culturi de rapita si de grau prezinta simptome de deficienta a elementelor nutritive, in special azot(N).Aceste simptome se manifesta prin decolorare a frunzelor in nuante verde pal sau galbui urmate de o dezvoltare mai slaba a culturii .   

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Azotul nitric este absorbit direct de radacina plantei si este singura forma de azot pe care planta o poate absorbi la temperaturi scazute ale solului. O mineralizare semnificativa a azotului din sol incepe doar la o temperatura de 5-8° C in sol.

La cultura de rapita
  • In primavara cultura de rapita trebuie sa isi inlocuiasca prin cresteri noi foliajul dezvoltat in toamna pierdut ca urmare a inghetului
  • La calcularea dozelor de azot din primavara trebuie avut in vedere gradul de dezvoltare al plantelor
  • O cultura de rapita cu 30 plante/m2 cu plante ce au 6-8 frunze si un diametru al coletului de 10 mm a absorbit din sol in perioada de toamna aprox. 40-50 kg s.a N/ha, iar o cultura similara care are 10-12 frunze a absorbit peste 100 kg s.a N/ha din toamna.
  • O cultura de rapita bine dezvoltata, in primavara are nevoie de o fertilizare cu aprox. 50-70 kg N s.a /ha 
  • O cultura de rapita mediu dezvoltata are nevoie de un aport de azot in primavara de aprox. 70-80 kg N s.a /ha
  • Ceea mai mare cantitate de azot, in primavara, se aplica culturilor slab dezvoltate si pot ajunge la cantitati de 80-100 kg N s.a/ha 
  • Toata cantitatea de azot necesara culturii trebuie aplicata in doua doze pana la sfarsitul lunii Martie atunci cand incep cresterile vegetative intense.
  • Sulful (S) este unul dintre cele mai importante elemente nutritive pentru cultura rapitei. Pentru fiecare 10 kg de N s.a. aplicat trebuie luat in calcul si aplicarea a 1 kg de S s.a (2,5 SO3). Astfel putem aplica pana la 50-70 kg s.a S/ha in timpul vegetatiei.

Recomandam aplicarea produsului NAC 27 N (nitrocalcar) in doza de 200-400 kg/ha in functie de necesarul culturii.

Cresterea eficientei fertilizarii cu ajutorul instrumentelor digitale!

Preturile ingrasamintelor au atins cote nemaivazute, de aceea planificarea corecta a fertilizarii pentru obtinerea unor randamente maxime este prioritara.

Cum aflam de ce cantitate de ingrasaminte avem nevoie?

La calcularea necesarului de ingrasaminte trebuie luate in considerare mai multe aspecte, cum ar fi particularitatile solului, consumul specific al plantelor, tipul de ingrasaminte folosit, etapa de dezvoltare a plantelor etc. In plus, momentele optime de aplicare sunt importante, pe de o parte, trebuie respectata legislatia, pe de alta parte eficienta ingrasamintelor aplicate depinde de capacitatea plantelor de a prelua substante nutritive. Este oare posibil sa luam in considerare atat de multi factori la planificarea fertilizarii?

Echipa de experti agronomi din cadrul Borealis L.A.T  a dezvoltat programul de planificare a fertilizarii NutriGuide®. Aceasta este un program digital disponibil pe internet in mod gratuit , care poate gestiona cu usurinta planificarea fertilizarii culturilor din ferma. De la fertilizarea cu complexe NPK pana la fertilizarea simpla cu N, NutriGuide® calculeaza necesarul de elemente nutritive pe baza consumului specific al plantelor, alege cel mai potrivit produs Borealis L.A.T si ofera o lista a produselor recomandate pentru ca utilizatorul sa poata comanda usor si rapid necesarul de ingrasaminte.
 
 
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016