Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NPK+Azot o strategie de succes in fertilizarea culturilor de primavara

npkazot-o-strategie-de-succes-in-fertilizarea-culturilor-de-primavara

Porumb - Asigurarea elementelor nutritive in cantitati optime prin lucrarea de fertilizare este esentiala pentru cresterea tolerantei plantelor la conditiile de stres si pentru obtinerea unor productii rentabile. Plantele cultivate pe soluri bine aprovizionate cu elemente nutritive pot tolera mult mai bine stresul cauzat de lipsa de precipitatii .De aceea mai ales in cazul porumbului a carui perioada de vegetatie in mare parte acopera lunile de vara ,o fertilizare de baza cu ingrasaminte tip NPK este esentiala.

In functie de scopul cultivarii porumbului, pentru siloz(furaj) sau porumb boabe cantitatile de substante nutritive indepartate din parcela sunt diferite

Un porumb cu o productie de 10 tone boabe la hectar indeparteaza odata cu recolta aproximativ 140 kg N/ha, 60 kg P2O5/ha si 55 kg K2O/ha s.a. La 20 de tone de porumb siloz (= aproximativ 55-60 tone masa verde) se indeparteaza odata cu recoltatul 240 kg N, 85 kg P2O5 si 240 kg K2O pe hectar s.a.

Microelemente precum Zn (zinc) sau B (bor) sunt foarte importante pentru porumb chiar daca sunt necesare in cantitati mici in comparatie cu elementele principale.

Pentru a asigura o cantitate suficienta de elemente nutritive pentru plantele tinere de porumb, o mare parte din cantitatea totala de ingrasaminte sau in unele cazuri chiar toata cantitatea de ingrasaminte este aplicata inainte de semanat. Elementele nutritive de baza in special fosforul si potasiul au o eficienta mai mare administrate in acest fel .

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


Fosforul este un element nutritiv cu o mobilitate scazuta in sol si de aceea este foarte important ca el sa se regaseasca in cantitati suficiente in solutia solului din apropierea radacinilor pentru a putea fi adsorbite.

Daca fosforul nu se gaseste in cantitati suficiente porumbul va prezenta simptome de deficienta in special in primele faze de vegetatie (vezi poza). Aplicarea si incorporarea in sol a ingrasamintelor de tip NPK si NP inainte de semanat asigura cantitatea de fosfor necesara in apropierea radacinilor.





















Poza deficienta fosfor la porumb: frunze si tulpina de culoare violacee

Plantele adsorb mare parte din azot, fosfor ,potasiu, calciu, sulf si oligoelemente din sol, daca exista suficienta umiditate. Toate elementele nutritive sunt importante dar datorita rolului sau fiziologic, potasiul (K) este cel mai valoros element din punct de vedere al tolerantei plantelor la stresului hidric.

Concentratia de K este esentiala in celule pentru a mentine presiunea osmotica, astfel are un rol extrem de important in deschiderea si inchiderea stomatelor. Daca plantele au un aport redus de potasiu (K), functionarea stomatelor este perturbata; prin urmare pierderea de apa datorata transpiratiei va fi mult mai mare. Potasiul creste eficienta utilizarii apei din plante, ceea ce inseamna ca plantele vor avea nevoie de mai putina apa pentru producerea unei unitati de substanta uscata.

Prin urmare, mai ales in cazul porumbului - a carui perioada de vegetatie in mare parte este in lunile de vara cu temperaturi ridicate si precipitatii putine - este esentiala o fertilizare de baza cu ingrasaminte tip NPK.

Un alt subiect important - este alegerea formei corecte de azot. In conditiile unor temperaturi ridicate din primavara conteaza, cat de mult din azotul aplicat va fi folosit de plante si cat de mult se va pierde sub forma de amoniac in aer. O eficienta mai buna a utilizarii azotului are ca rezultat productii mai mari cu costuri mai mici.

Aplicarea azotului sub forma nitrica este mult mai eficienta, deoarece pierderile prin volatilizare - care pot fi de pana la 13% in cazul ureei - sunt aproape de zero.

Toata doaza de azot necesara culturii de porumb este recomandat sa se administreze pana in stadiul de 4 frunze.

O administrare mai tarzie duce la prelungirea perioadei de coacere si recoltare fara sa aduca sporuri de productie.


Floarea soarelui

Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie sa ia in considerare particularitatile biologice ale plantei, conditiile pedoclimatice, consumul specific si productia scontata.

Sistemul radicular al plantei este format dintr-o radacina principala pivotanta si o retea bine ramificata de radacini secundare care exploreaza o suprafata mare de sol si au o  capacitate ridicata de absorbtie a apei si a substantelor nutritive din combinatii mai greu solubile.

Totusi in primele faze de vegetatie floarea soarelui are un sistem radicular slab dezvoltat si de aceea o buna aprovizionarea cu N,P,K pentru un start bun al culturii constituie una din principalele conditii pentru obtinerea unor productii mari, efectele unei lipse a acestor elemente nu mai poate fi compensata ulterior.

Consumul  specific  al  florii-soarelui  pentru  100  kg  seminte,  la  care  se  adauga  productia corespunzatoare  de  radacini,  frunze,  tulpini  si  inflorescente,  este  de  1,8-3,5  kg  azot,  0,29-0,7  kg  fosfor, 0,38-1,65 kg potasiu, 0,11 kg calciu, 0,18-0,23 kg magneziu (Hera Cr. si colab., 1998, citat de Roman Gh.V., 2006).


In concluzie:

  • Intreaga cantitate de ingrasamant se aplica inaintea infiintarii culturii de floarea soarelui sau concomitent cu semanatul.
  • Necesarul mare de elemente nutritive este prezent in prima parte a vegetatiei pana la aparitia butonului floral si, de acea, fractionarea dozelor nu este utila.
  • Stabilirea dozelor de ingrasaminte se face in functie de productia planificata, gradul de fertilitate al solului, planta premergatoare
  • Folosirea unor ingrasaminte tip NPK cu un raport echilibrat de elemente nutritive
 
Pentru crearea unui plan de fertilizare ce include recomandari de produse si cantitati de ingrasaminte necesare utilizati programul NutriGuide® de la LAT Nitrogen.


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016