Croitoru: Din punct de vedere financiar, noi producem de 5 ani in pierdere
Publicat la data de 21 Aug. 2013 in:
Diverse Anul acesta productia de legume este estimata la 3,4 milioane de tone, cantitate apropiata de cea recoltata anul trecut. Cu toate acestea legumicultorii sustin ca in ultimii cinci ani au mers in pierdere cu productiile.
„Desi nu pot furniza in momentul de fata o cifra exacta, cred ca productia de legume se va situa cel putin la nivelul celei inregistrate anul trecut, insa producatorii se confrunta in continuare cu mari probleme. Din punct de vedere financiar, noi producem de 5 ani in pierdere, sub preturile de cost, pentru ca inputurile s-au scumpit foarte mult, iar piata este in continuare neorganizata. Ministerul Agriculturii a promis ca va reglementa legislatia in domeniu, dar inca nu a facut nimic. Consider ca solutia nu este acel card de producator, de care se tot vorbeste, ci schimbarea legislatiei privind certificatul de producator”, sustine presedintele Asociatiei Nationale Profesionale de Legume-Fructe din Romania si al Grupului de producatori Legume-Fructe Matca, Mircea Croitoru.
Acesta a mai adaugat ca este nevoie de reglementarea legislatiei privind certificatele de producator, este necesara construirea unor centre de colectare si depozitare in principalele bazine legumicole din tara si infiintarea Camerelor Agricole.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
„S-a vorbit de acele depozite construite in marile bazine legumicole, unde fermierii ar putea sa-si depoziteze marfa, dar deocamdata nu s-a facut nimic. Avem zone puternice de legume in tara, la Matca, in Galati, la Izbiceni, in Dolj, avem in Olt, in Braila, dar din pacate grupurile de producatori au inceput sa dispara unul cate unul. S-a pus accent pe infiintarea grupurilor de producatori, dar ele nu sunt sprijinite. Consider ca trebuie reglementata urgent legislatia pe certificatele de producator, cea de infiintare a acestor centre de colectare, dar si a Camerelor Agricole, care s-au blocat la comitetele judetene pentru ca nu au finantare”, a precizat Mircea Croitoru.