Publicat in: Diverse
Culturile agricole in 2012, toate pe minus cu exceptia sfeclei de zahar
Institutul National de Statistica (INS) a publicat, vineri, cifrele legate de prroductia agricola vegetala la principalele culturi, in anul 2012. Potrivit datelor INS, sfecla de zahar este singura cultura aflata pe plus fata de 2011. Totodata, se confirma faptul ca Romania are unele din cele mai mici randamente din Europa la principalele specii cultivate.
Cereale pentru boabe

Suprafata cultivata cu porumb boabe in anul 2012 reprezinta (50,4%) din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe iar cea cultivata cu grau (36,7%). Productia de cereale pentru boabe a scazut cu 39,1% fata de anul precedent (12698 mii tone fata de 20842 mii tone in anul 2011), datorita scaderii randamentelor la hectar (productia medie la hectar), astfel: porumb boabe (-52,0%), grau (-28,4%), orz si orzoaica (-25,8%), ovaz (-13,9%). Leguminoase pentru boabe Productia a scazut cu 22,1% datorita randamentului la hectar desi suprafata cultivata a crescut cu 2,4%.

Plante uleioase

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


Productia a scazut cu 38,3%, ca urmare a scaderii suprafatei cultivate cu 17,6%, cat si a randamentelor la hectar. Scaderi ale productiei s-au inregistrat la: rapita (de 4,6 ori din cauza diminuarii suprafetei cultivate de 3,6 ori), soia (-28,7%) si floarea soarelui (-22,4%).

Sfecla de zahar

Productia a crescut cu 12,0%, in principal datorita cresterii suprafetei cultivate cu 47,4% desi randamentul la hectar a scazut cu 24,0%. Cartofi Productia a scazut cu 39,6%, datorita scaderii randamentului la hectar (-34,1%) si a suprafetei cultivate (-8,2%), fata de anul precedent.

Legume

Productia a fost mai mica cu 17,2%, datorita scaderii productiilor medii la hectar si a suprafetelor cultivate. Productiile au fost mai mici la: tomate (-28,2%), castraveti (-25,5%), ardei (-20,1%), morcovi (-18,7%), ceapa (-14,5%), pepeni verzi si galbeni (-14,0%), varza (-4,9%).

Struguri

In anul 2012, productia de struguri a scazut cu 17,1%, datorita in principal scaderii randamentului la hectar, atat la plantatiile de vii altoite (-18,2%), cat si la plantatiile de vii hibride (-13,8%). Suprafata cultivata a fost mai mica cu 1,1% fata de anul 2011.

Plantatii de pomi fructiferi pe rod (livezi pe rod)

Suprafetele cultivate cu principalele specii de pomi fructiferi au scazut la caisi-zarzari (-33,3%), au crescut la meri (+3,8%) iar la celelalte specii de pomi fructiferi s-au mentinut la nivelul anului precedent. Productia de fructe din livezi a scazut cu 17,7% fata de anul precedent. Pe principalele specii de pomi fructiferi productia a inregistrat scaderi la: caisi-zarzari (-33,3%), peri (-32,1%), ciresi-visini (-23,3%), pruni (-18,0%) si meri (-14,8%).

La nivelul Uniunii Europene, in anul 2012, se remarca o scadere, atat a suprafetelor cultivate, cat si a productiilor si randamentelor la unele culturi agricole de baza.

In anul 2012, Romania s-a situat, pe locul cinci in randul Statelor Membre, atat din punct de vedere al suprafetei cultivate, cat si al productiei obtinute la grau comun si pe ultimul loc din punct de vedere al randamentului.

Romania s-a situat pe primul loc dupa suprafata cultivata cu porumb, din Uniunea Europeana, iar la productie s-a situat pe locul trei, dupa Franta si Italia, datorita unui randament inferior. Dealtfel randamentul la porumb realizat de Romania este mai mic decat al celorlalte State Membre.

Floarea soarelui se numara printre culturile cu traditie in Romania. Din punct de vedere al suprafetei cultivate cu floarea soarelui in anul 2012, Romania s-a situat pe primul loc in randul Statelor Membre. Productia realizata, in anul 2012, a clasat tara noastra pe locul doi dupa Franta, ca urmare a randamentului mai mic cu 18,1% fata de randamentul mediu al Uniunii Europene.

In ceea ce priveste suprafata cultivata cu cartofi, Romania s-a situat in anul 2012, pe locul trei dupa Polonia si Germania si pe locul sapte la productie (dupa Germania, Polonia, Franta, Olanda, Regatul Unit si Belgia) datorita randamentului inferior, care a reprezentat numai 36,3% din randamentul mediu al Uniunii Europene.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016