Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum alegem un ingrasamant granulat de calitate?

cum-alegem-un-ingrasamant-granulat-de-calitate

In contextul actual ,cand costul ingrasamintelor are o pondere semnificativa in costul total al infiintarii unei culturi ,majoritatea fermierilor au tendinta de a pune pe primul loc pretul cat mai mic al produsului comercial ca si criteriu de alegere, de multe ori in detrimentul calitatii .


Proprietatile fizice pe care trebuie sa le indeplineasca un ingrasamant de calitate:

1. Forma si duritatea granulelor

Cu cat granulele de ingrasamant sunt mai rotunde si mai netede, cu atat tiparul de imprastiere va fi  mai uniform si zona de acoperire va fi mai mare . 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Duritatea granulelor se refera la rezistenta acestora la compresie si lovire. 

Aceasta caracteristica este importanta pentru depozitarea, manipularea si aplicarea ingrasamintelor.

Utilajele moderne de imprastiat ingrasaminte acopera latimi de pana la 36 metri sau chiar mai mult.

In timpul lucrarii de fertilizat prin imprastiere ,granulele de ingrasaminte trebuie sa se accelereze pana la 150 km / h intr-o zecime de secunda.

Astfel de forte provoaca un stres mecanic ridicat asupra granulelor.

Granulele sparte genereaza praf , afecteaza tiparul de aplicare si implicit duc la pierderi de productie.

2. Diametrul granulelor

Pentru o dispersie cat mai uniforma a granulelor ,diametrul acestora intr-un ingrasamant de calitate trebuie sa fie diferit . 

Diametrul mediu a granulelor la un ingrasamant de calitate este de aproximativ 3,5 mm, iar diferenta de la dimensiunea medie este de ±1 mm

Mai mult de 90% din granulele unui ingrasamant de inalta calitate au diametrul cuprins intre 2,2 si 5 mm.

In timpul aplicarii granulele cu diametru mai mare vor fi dispersate pe o latime mai mare ca si granulele cu diametru mai mic datorita greutatii diferite, astfel se asigura uniformitatea distribuiri elementelor nutritive pe toata latimea de lucru a utilajului.

3. Densitatea in vrac

Densitatea in vrac este specificata in kilograme pe metru cub (kg / m3). 

La acelasi diametru al granulelor putem obtine un tipar mai bun de aplicare cu un ingrasamant ce are o densitate in vrac mai mare(kg/m3). 
Variatiile obisnuite ale densitatii in vrac sunt cuprinse intre ± 50kg / m3.

4. Abraziune- praf si conglomerare

Constrangerile mecanice ale granulelor de ingrasamant in timpul transportului si manipularii pot provoca fenomenul de abraziune . 
Praful rezultat in urma fenomenului de abraziune poate provoca conglomerarea granulelor si intarirea ingrasamantului in timpul depozitarii.
Protejarea ingrasamantului in timpul transportului si depozitarii previne formarea prafului si prin urmare absorbtia umiditatii si degradarea produselor.

Planificarea fertilizarii si cunoasterea necesarului de elemente nutritive pentru fiecare cultura si parcela in parte este un element esential pentru alegerea corecta a tipului de ingrasamant si a raportului optim de elemente nutritive. 

Echipa de experti agronomi din cadrul Borealis L.A.T  a dezvoltat programul de planificare a fertilizarii NutriGuide® . Aceasta este un program digital disponibil pe internet in mod gratuit , cu ajutorul caruia orice utilizator poate calcula necesarul de elemente nutritive a culturilor si poate planifica lucrarea de fertilizare din cadrul fermei. De la fertilizarea cu complexe NPK pana la fertilizarea cu azot, NutriGuide® calculeaza necesarul de elemente nutritive pe baza consumului specific al plantelor luand in considerare gradul de fertilitate al solului, planta premergatoare, fertilizarile anterioare si recomanda momentul optim de aplicare, alege cel mai potrivit produs Borealis L.A.T si ofera o lista a produselor recomandate pentru ca utilizatorul sa poata comanda usor si rapid necesarul de ingrasaminte.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016