Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum alegi hibridul si sistemul de productie la floarea-soarelui

cum-alegi-hibridul-si-sistemul-de-productie-la-floarea-soarelui

Cererea ridicata de ulei de floarea-soarelui, dar si multiplele ei intrebuintari sunt probabil principalele motive pentru care aceasta este una dintre cele mai raspandite plante oleifere de la noi din tara.


De aceea, tot mai multi fermieri se indreapta catre cultivarea ei. Insa, pentru a obtine o recolta bogata, orice fermier are nevoie sa cunoasca principalele aspecte ce tin de dinamica productiei de floarea-soarelui, dar si de alegerea corecta a hibridului. 

Conditii pentru obtinerea unei culturi bogate de floarea-soarelui

Ca orice planta de cultura, si floarea-soarelui are cerintele si nevoile ei specifice. Unul dintre cele mai cunoscute aspecte tine de rotatia culturii. Se stie ca floarea-soarelui este o planta pretentioasa care nu suporta monocultura. De aceea, nu trebuie cultivata dupa plante atacate de putregaiul alb sau putregaiul cenusiu (rapita, sfecla, cartof, in, soia, fasole) si nici dupa plante cu inradacinare adanca (de exemplu, lucerna). Insa functioneaza bine atunci cand este cultivata pe un teren pe care initial au fost porumb, cereale de toamna si mazare. De asemenea, recomandat este ca rotatia culturii sa fie la minimum patru ani.
 

O alta conditie importanta pentru dezvoltarea sanatoasa a culturii o reprezinta pregatirea terenului prin aratura, fertilizarea solului, tratarea semintelor, dar si intretinerea corecta. De regula, aratura se efectueaza imediat dupa recoltarea plantei premergatoare si dupa ce au fost facute lucrarile de dezmiristit.. Urmatorul pas il reprezinta fertilizarea corecta a solului.. 

 

In ceea ce priveste intretinerea culturii, un lucru vital il reprezinta masurile de protectie impotriva daunatorilor. Orice cultivator trebuie sa stie sa aleaga produsele potrivite pentru a tine la distanta bolile si daunatorii care ar putea compromite intreaga cultura si ar micsora considerabil productia. Pentru floarea-soarelui, cei mai frecventi si periculosi daunatori sunt ratisoara porumbului (Tanymecus dilaticollis) si viermii sarma (Agriotes spp). Rotatia culturii, dar si aplicarea insecticidului omologat elimina posibilitatea aparitiei lor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h

 

Cum alegi hibridul potrivit de floarea-soarelui


Pe langa cerintele specificate anterior, exista si o alta conditie importanta pentru a obtine rezultate optime. Semintele utilizate trebuie sa apartina unui hibrid cu o buna adaptabilitate la conditiile din zona in care planta va fi cultivata. In Romania, an de an, companiile producatoare de seminte isi actualizeaza ofertele cu noi tipuri de hibrizi de floarea-soarelui adaptati mediului, insa, cum o alegem pe cea potrivita? In primul rand, fermierii trebuie sa tina cont de zona in care hibridul va fi cultivat. Fiecare tip de hibrid are propriile cerinte in ceea ce priveste locul de cultivare, tipul de sol, rezistenta la factorii de stres climatic, toleranta la boli. 

 

De asemenea, trebuie analizat spectrul de buruieni din zona pentru a alege sistemul de productie cel mai potrivit de combatere a buruienilor, avand in vedere ca floarea-soarelui este afectata de buruieni problema precum Ambrosia, Orobanche.

 

Astfel, un hibrid bun este caracterizat de o toleranta foarte buna la mana florii-soarelui sau la alte boli specifice, are un potential de productie semnificativ, un continut bun in ulei si este  rezistent la conditii de seceta si stres climatic. Acest tip de hibrizi se gasesc si in gama de seminte de floarea-soarelui disponibila in portofoliul BASF Romania din sistemele de productie Clearfield si Clearfield Plus.

 

Alegand un tip de hibrid sanatos, implementand sistemele de productie potrivite si acordand atentie sporita intretinerii corecte, cultura de floarea-soarelui va avea o recolta bogata si de calitate superioara, care va maximiza toate eforturile depuse de fermier. 


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016