Publicat in: Diverse
Cum alegi hibridul si sistemul de productie la floarea-soarelui
Cererea ridicata de ulei de floarea-soarelui, dar si multiplele ei intrebuintari sunt probabil principalele motive pentru care aceasta este una dintre cele mai raspandite plante oleifere de la noi din tara.

De aceea, tot mai multi fermieri se indreapta catre cultivarea ei. Insa, pentru a obtine o recolta bogata, orice fermier are nevoie sa cunoasca principalele aspecte ce tin de dinamica productiei de floarea-soarelui, dar si de alegerea corecta a hibridului. 

Conditii pentru obtinerea unei culturi bogate de floarea-soarelui

Ca orice planta de cultura, si floarea-soarelui are cerintele si nevoile ei specifice. Unul dintre cele mai cunoscute aspecte tine de rotatia culturii. Se stie ca floarea-soarelui este o planta pretentioasa care nu suporta monocultura. De aceea, nu trebuie cultivata dupa plante atacate de putregaiul alb sau putregaiul cenusiu (rapita, sfecla, cartof, in, soia, fasole) si nici dupa plante cu inradacinare adanca (de exemplu, lucerna). Insa functioneaza bine atunci cand este cultivata pe un teren pe care initial au fost porumb, cereale de toamna si mazare. De asemenea, recomandat este ca rotatia culturii sa fie la minimum patru ani.
 

O alta conditie importanta pentru dezvoltarea sanatoasa a culturii o reprezinta pregatirea terenului prin aratura, fertilizarea solului, tratarea semintelor, dar si intretinerea corecta. De regula, aratura se efectueaza imediat dupa recoltarea plantei premergatoare si dupa ce au fost facute lucrarile de dezmiristit.. Urmatorul pas il reprezinta fertilizarea corecta a solului.. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

 

In ceea ce priveste intretinerea culturii, un lucru vital il reprezinta masurile de protectie impotriva daunatorilor. Orice cultivator trebuie sa stie sa aleaga produsele potrivite pentru a tine la distanta bolile si daunatorii care ar putea compromite intreaga cultura si ar micsora considerabil productia. Pentru floarea-soarelui, cei mai frecventi si periculosi daunatori sunt ratisoara porumbului (Tanymecus dilaticollis) si viermii sarma (Agriotes spp). Rotatia culturii, dar si aplicarea insecticidului omologat elimina posibilitatea aparitiei lor.

 

Cum alegi hibridul potrivit de floarea-soarelui


Pe langa cerintele specificate anterior, exista si o alta conditie importanta pentru a obtine rezultate optime. Semintele utilizate trebuie sa apartina unui hibrid cu o buna adaptabilitate la conditiile din zona in care planta va fi cultivata. In Romania, an de an, companiile producatoare de seminte isi actualizeaza ofertele cu noi tipuri de hibrizi de floarea-soarelui adaptati mediului, insa, cum o alegem pe cea potrivita? In primul rand, fermierii trebuie sa tina cont de zona in care hibridul va fi cultivat. Fiecare tip de hibrid are propriile cerinte in ceea ce priveste locul de cultivare, tipul de sol, rezistenta la factorii de stres climatic, toleranta la boli. 

 

De asemenea, trebuie analizat spectrul de buruieni din zona pentru a alege sistemul de productie cel mai potrivit de combatere a buruienilor, avand in vedere ca floarea-soarelui este afectata de buruieni problema precum Ambrosia, Orobanche.

 

Astfel, un hibrid bun este caracterizat de o toleranta foarte buna la mana florii-soarelui sau la alte boli specifice, are un potential de productie semnificativ, un continut bun in ulei si este  rezistent la conditii de seceta si stres climatic. Acest tip de hibrizi se gasesc si in gama de seminte de floarea-soarelui disponibila in portofoliul BASF Romania din sistemele de productie Clearfield si Clearfield Plus.

 

Alegand un tip de hibrid sanatos, implementand sistemele de productie potrivite si acordand atentie sporita intretinerii corecte, cultura de floarea-soarelui va avea o recolta bogata si de calitate superioara, care va maximiza toate eforturile depuse de fermier. 

Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!
Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!
Cu ajutorul programului digital NutriGuide® acum puteti sa planificati fertilizarea...
Nutritia femelelor de reproductie
Nutritia femelelor de reproductie
Puicutele sunt restrictionate. Furajul va fi administrat zilnic sau in cantitate dubla o data la...
Bolile la vinete - cum iti protejezi eficient cultura pentru o productie ridicata si de calitate
Bolile la vinete - cum iti protejezi eficient cultura pentru o productie ridicata si de calitate
Respectarea tehnologiei de cultivare Pentru a beneficia de productii bogate, de calitate,...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura

Fructele goji, merisoarele si aronia sunt considerate de nutritionisti o adevarata comoara datorita beneficiilor aduse sanatatii. Ele pot fi insa o comoara si pentru oamenii de afaceri, deoarece plantatiile presupun investitii modice si aduc in schimb venituri surprinzatoare. Exista o gama variata d... citeste mai mult
Ministerul Economiei pregateste o schema de ajutor de stat pentru procesarea produselor agricole, avand in vedere ca trebuie facuta separerea intre productia agricola si procesarea produselor alimentare. Acest proces este unul industrial si mai putin legat de domeniul agriculturii, potrivit ministru... citeste mai mult
Cresterea prepelitelor pentru carne si oua este o afacere de exceptie. Afla de ce aceasta afacere este la ora actuala cea mai profitabila investitie din Romania!... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016