Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum cresti randamentul livezii de mar - 5 aspecte-cheie ale unei abordari moderne, in noul sezon

cum-cresti-randamentul-livezii-de-mar-5-aspecte-cheie-ale-unei-abordari-moderne-in-noul-sezon

Cresterea randamentului livezii de mar nu este doar un obiectiv pentru pomicultorii profesionisti, ci si o necesitate pentru a ramane competitivi si sustenabili pe o piata agricola atat de dinamica.

Daca iti doresti sa ai cel mai productiv sezon de pana acum, iata 5 aspecte-cheie de care sa tii cont.


1.Executa corect taierile la mar si foloseste un regulator de crestere

 

Taierile la mar sunt grupate in doua categorii:

  • taieri in perioada repausului vegetativ - numite si taieri in uscat
  • taieri in perioada de vegetatie -numite si taieri in verde 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

In ceea ce priveste obiectivul operatiei de taiere, taierea executata corect clasifica in :

  • taiere de  formare – in perioada de tinerete a pomilor, in vederea obtinerii formei de coroana dorita 
  • taiere de fructificare – prin care se realizeaza echilibrul intre cresterile vegetative si cele de fructificare pentru a obtine fructe de calitate in fiecare an.

Toate aceste beneficii obtinute, in mare masura, prin respectarea calendarului de taieri la mar, pot fi amplificate prin folosirea unui regulator de crestere in perioada de vegetatie, cum este Regalis® Plus. Acesta, pe langa faptul ca sustine un echilibru intre cresterea lastarilor si formarea fructelor, optimizeaza productia prin imbunatatirea calitatii fructelor, stimuland mecanismele de aparare si rezistenta plantei la factorii de stres.


2. Obtine un bun management al rezistentei bolilor


Pentru ca unele boli pot produce daune semnificative in productie, este recomandat sa asiguri un bun management al rezistentei bolilor in livada ta de meri, prin aplicarea alternativa a fungicidelor cu moduri de actiune diferite.


Unele dintre cele mai pagubitoare boli care pot cauza pierderi de recolta de pana la 80% sunt rapanul si fainarea. Motivul este simplu: daca nu sunt combatute la timp si se instaleaza in cultura, sunt greu de controlat si pot dezvolta forme de rezistenta la fungicide, fiind o provocare majora in obtinerea unui randament bun al livezii.


Cum le poti identifica? In cazul fainarii, mugurii, lastarii si inflorescentele atacate se acopera cu o pasla prafoasa si albicioasa, in timp ce pe frunzele atacate de rapan apar pete cafenii-negricioase care se usuca si cad timpuriu. 


Chiar daca recunosti simptomele, monitorizeaza constant livada si nu astepta ca ele sa apara, ci actioneaza din timp prin aplicarea preventiva a unui fungicid cum este si Sercadis® care previne germinarea sporilor , indiferent de temperatura si umiditate. 


Alte fungicide cu moduri diferite de actiune, pe care le poti aplica atat preventiv, cat si pentru combatere, sunt Delan® Pro, care activeaza un proces de aparare in intreaga planta, si Polyram® DF, cu actiune rapida prin contact, care impiedica germinarea sporurilor ciupercilor.


3. Protejeaza livada de meri in perioadele vulnerabile


Perioada de dinainte de inflorit si pana dupa cresterea intensa a fructelor reprezinta cea mai vulnerabila perioada pentru meri. In acest timp sunt cei mai predispusi la aparitia rapanului care, asa cum am mentionat mai sus, poate sa compromita pana la 80% din productie. Pentru combatere si preventie, pot fi folosite fungicidele cu diferite moduri de actiune, precum Sercadis®, Polyram® DF sau Delan® Pro.


Nici stadiul de intrare in parga nu este unul ferit de boli. In aceasta perioada se aplica tratamente pentru prevenirea bolilor care pot aparea pe perioada depozitarii  , cum ar fi putregaiul cenusiu, l sau putrezirea umeda. Aici, pe langa cultivarea unor soiuri rezistente la bolile de depozit, o solutie care poate fi folosita de fermieri este Bellis® – un fungicid polivalent, cu actiune preventiva  care combate aceste boli si reduce pierderile pe perioada depozitarii.


4. Optimizeaza tratamentele tinand cont de suprafata peretului foliar


Indiferent de tratamentul ales si de perioada de aplicare, pentru optimizarea cantitatii de fungicid, este recomandat ca doza sa fie calculata in functie de suprafata peretelui foliar (LWA), adica in functie de masa vegetativa a pomilor pe parcursul sezonului  . Astfel, iti este simplu sa calculezi cantitatea de care ai nevoie si:

  • te asiguri ca folosesti mereu cantitatea potrivita la momentul oportun;
  • optimizezi costurile per hectar, in timp ce obtii aceeasi eficacitate de-a lungul intregului sezon.

Unul dintre produsele pentru care se recomanda folosirea acestei metode de calcul este si   Revyona® – fungicidul care combate rapanul si fainarea la mar  indiferent de vreme, care actioneaza ca instrument eficient pentru managementul rezistentei, asigurand protectia si cresterea durabila a culturii.


5. Combate integrat bolile, daunatorii si buruienile 


Pe langa instalarea bolilor, si daunatorii, si buruieniloe  pot fi factori care afecteaza negativ sanatatea si productia livezilor de mar. De aceea, pentru o combatere integrata, se recomanda:

  • efectuarea lucrarilor agricole la timp si corect, precum  taierile de formare si intretinere, dar si lucrarile adecvate ale solului;
  • implementarea unor masuri agro-fitotehnice eficiente precum igiena culturala  
  • folosirea unor solutii chimice potrivite, omologate, cum ar fi fungicidele, erbicidele si insecticidele, in perioada de vegetatie.

Concluzionand, toate aceste masuri pot asigura obtinerea unei productii sanatoase, sustinand in acelasi timp cresterea randamentului in noul sezon agricol. Prin aplicarea acestor aspecte-cheie, poti obtine nu numai o recolta de calitate, ci si dezvoltarea unei culturi durabile si sustenabile pe viitor.


Sursa foto: Shutterstock



Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016