Publicat in: Diverse
Cum depozitezi corect cerealele dupa recoltare: 4 reguli esentiale
In domeniul agricol, depozitarea corecta a cerealelor reprezinta o etapa esentiala. Pentru ca cerealele sa isi pastreze calitatea pentru o perioada indelungata, este necesar sa fie respectate cateva reguli de siguranta.

Modul de manipulare a cerealelor, nivelul de umiditate si temperatura, precum si tipul de siloz pot influenta in mod semnificativ calitatea cerealelor. Iata care sunt regulile de care trebuie sa tii cont.


Depoziteaza in silozuri


Exista numeroase tari unde depozitarea cerealelor se face in silozuri, lasand la o parte depozitarea lor in saci sau in magazii. Acest lucru ajuta la o mai buna gestionare a conditiilor de depozitare, dar si la reducerea costurilor legate de achizitia de saci, umplerea cu cereale, sigilarea lor si asa mai departe.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

In plus, monitorizarea conditiilor de mediu din siloz se face mult mai usor decat in saci. Din punct de vedere logistic, manipularea cerealelor din siloz se face mai repede si mai usor, reducand astfel costurile aferente.


Silozurile metalice reprezinta o varianta eficienta atat din punctul de vedere al mentinerii calitatii cerealelor, cat si pentru a reduce costurile. Poti depozita diferite cereale uscate, precum grau, ovaz, boabe de soia, porumb uscat decojit, orz sau seminte de floarea-soarelui.


Mentine temperatura optima


Cerealele sunt higroscopice. Acest lucru inseamna ca pot sa absoarba umiditatea in functie de temperatura mediului in care se afla. Umiditatea creste cand temperatura scade si, bineinteles, umiditatea scade cand temperatura creste. O umiditate egala sau mai mica de 65% este considerata sigura pentru depozitarea cerealelor.


Nivelul optim de umiditate se numeste umiditate de echilibru si poate fi monitorizat cu usurinta prin instalarea unui umidometru pentru cereale. Acesta masoara umiditatea si masa hectolitrica a boabelor de cereale.


De exemplu, cand continutul de umiditate al boabelor de cereale este intre 9% si 13%, acestea pot fi tinute in siloz pana la 8 sau 11 luni. Temperatura si umiditatea optime trebuie monitorizate in permanenta pentru a pastra cerealele in siguranta, pe o perioada indelungata.


Monitorizeaza conditiile de mediu


Silozurile trebuie sa fie concepute in asa fel incat sa permita depozitarea cerealelor pe termen lung si in conditii de siguranta. In caz contrar, pot sa apara daunatori si boli care vor afecta calitatea cerealelor. Cand vorbim despre depozitare pe termen lung, mediul ar trebui sa fie uscat si racoros.


Pentru o monitorizare in detaliu, opteaza pentru instalarea unor sisteme care iti permit sa controlezi cu usurinta temperatura, nivelul de dioxid de carbon si umiditatea. Alte sisteme de monitorizare includ echipamente pentru aerare si ventilare care pot fi controlate cu usurinta pentru a mentine calitatea cerealelor.


De exemplu, aerarea se poate face prin podea complet perforata, guri de aerisire, canale cu placi perforate sau ventilatoare.


Alege silozurile potrivite


Pe langa monitorizarea silozurilor, este important sa stii ce tip de siloz sa alegi. Cele mai folosite tipuri de silozuri sunt cele turn, buncar sau tip sac. Acestea sunt construite din metal, precum otel ondulat sau tabla galvanizata, si reprezinta cea mai buna varianta pentru depozitarea cerealelor pe termen lung.


Alte aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand alegi un siloz sunt baza, care poate fi plata sau conica, profilul de ondulare, specificatiile de design ale placilor de metal, standardele de galvanizate sau grosimea placilor. In plus, silozurile au usi de acces si fundatii solide care pot sustine greutatea masiva a cerealelor.


In concluzie, depozitarea corecta a cerealelor incepe cu alegerea silozurilor metalice potrivite. Apoi trebuie sa instalezi sisteme care iti permit sa monitorizezi cu atentie conditiile de mediu, mai ales umiditatea si temperatura. Aceste doua componente influenteaza semnificativ calitatea boabelor de cereale.


Sursa foto: shutterstock
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Ultima ora

Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Fara o pregatire corecta, culturile pot suferi din cauza unei nutritii inadecvate, alungirii...
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton