Publicat in: Diverse
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Pregatirea culturilor de cereale paioase pentru un nou sezon este esentiala pentru obtinerea unei recolte sanatoase si productive, deoarece acest proces asigura o dezvoltare optima a plantelor, le protejeaza de factori externi si le ajuta sa reziste la conditiile climatice variabile.

Fara o pregatire corecta, culturile pot suferi din cauza unei nutritii inadecvate, alungirii excesive a tulpinilor sau a infestarilor care afecteaza calitatea si cantitatea recoltei. Iata care sunt cele mai importante patru aspecte-cheie de luat in calcul pentru a evita toate aceste efecte nedorite.

1. Fertilizarea de primavara

Fertilizarea de primavara ajuta la dezvoltarea plantelor, le intareste structura si contribuie la stimularea cresterii vegetative sanatoase. De obicei, primavara sunt recomandate fertilizarile cu ingrasaminte care contin azot, precum ureea sau azotatul de amoniu, deoarece joaca un rol esential in stimularea cresterii vegetative si formarea spicului.


Aplicarea azotului in fertilizarea de primavara se face fazial: o parte primavara devreme la reluarea vegetatiei si restul de obicei la 2-3 saptamani dupa prima fertilizare faziala. Doza recomandata este de 80-150 kg N/ha, in functie de cultura si de planta premergatoare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


2. Aplicarea regulatorilor de crestere

Aplicarea regulatorilor de crestere reprezinta un alt aspect important in pregatirea culturii de cereale paioase pentru noul sezon. Motivul? Ajuta la controlul infratirii si inaltimii plantelor prin prevenirea alungirii excesive a tulpinilor si reducerea riscului de cadere. De asemenea, acestia pot stimula inflorirea si cresterea masei vegetative, contribuind la formarea unui spic mai bine dezvoltat, cu un numar mai mare de boabe.


Pentru rezultate cu adevarat eficiente, poti folosi Medax® Top – un regulator inovator si flexibil. Acest produs contine mepiquat clorura si o substanta activa noua pentru cereale, prohexadion-calciu – o combinatie unica de substante active din care rezulta numeroase beneficii precum: asigurarea uniformitatii tulpinilor principale si a fratilor, stimularea formarii unei biomase mai mari a radacinilor, reducerea inaltimii plantelor si a riscului de cadere.

3. Masuri de control al buruienilor, bolilor si daunatorilor

Pentru a asigura o recolta de cereale paioase sanatoasa si de calitate, pe langa actiunile de mai sus, este esential sa iei masuri eficiente si de control al buruienilor, bolilor si daunatorilor. 


In ceea ce priveste controlul buruienilor, acesta este esential deoarece buruienile pot concura cu plantele pentru resurse esentiale precum apa, nutrienti si lumina, afectand astfel dezvoltarea normala a lor. Pentru a le combate, poti aplica erbicide specifice, cum este Biathlon® 4D – un produs cu actiune dubla data de doua substante active: 

- tritosulfuron, cu actiune sistemica si la sol, care completeaza efectul preluarii la nivel foliar, fiind absorbit prin frunze si/sau radacini, apoi transportat prin floem catre punctele de crestere;

- florasulam, ce stopeaza cresterea buruienilor sensibile in numai cateva ore de la aplicare, cu efecte vizibile in cateva zile.

Uscarea completa a buruienilor poate aparea in 7-10 zile in conditii normale sau poate dura 6-8 saptamani in conditii nefavorabile.

Trecand la combaterea bolilor, este important sa stii ca fainarea, septorioza, patarea in ochi a bazei tulpinii, fuzarioza si rugina bruna sunt cele mai frecvent intalnite boli la cerealele paioase si pot compromite grav calitatea, dar si cantitatea recoltei. Pentru a le combate, poti folosi Daxur® – un produs care are o actiune preventiva foarte buna, impiedicand germinarea sporilor patogenilor pe plante si asigurand o protectie robusta.


In ceea ce priveste daunatorii, plosnita, tripsii sau afidele sunt cei care pot afecta direct plantele prin consumul de frunze sau tulpini. In cazul in care nu sunt controlati corespunzator, pot duce la pierderi semnificative de recolta. De aceea, tratamentele insecticide aplicate in stadiile corespunzatoare de dezvoltare a daunatorilor sunt esentiale pentru protejarea culturii.

Concluzii: pregatirea optima a culturilor de cereale paioase pentru noul sezon 

Asa cum ai observat pe parcursul acestui articol,pregatirea corespunzatoare a culturilor de cereale paioase pentru noul sezon este un proces complex, dar esential pentru asigurarea unei recolte de calitate si a unei productii ridicate. Fertilizarea corecta de primavara asigura nutritia optima a plantelor, iar aplicarea regulatorilor de crestere controleaza dezvoltarea excesiva a tulpinilor, prevenind riscurile de cadere si contribuind la formarea unui spic mai bine dezvoltat. In plus, masurile de combatere a buruienilor, bolilor si daunatorilor sunt vitale pentru a proteja culturile de factorii externi care pot afecta sanatatea si productivitatea acestora.


Prin urmare, succesul unui sezon agricol de cereale paioase depinde de o gestionare atenta a acestor factori. Aplicarea corecta a fertilizantilor, a regulatorilor de crestere si a tratamentelor fitosanitare asigura o dezvoltare optima a plantelor si protejeaza cultura de riscurile care pot aparea pe parcurs. Astfel, o pregatire temeinica a culturii va duce la o recolta mai sanatoasa, mai rezistenta si, implicit, la o productie mai mare si de calitate superioara.



Sursa foto: Shutterstock








Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...

Ultima ora

Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...
Cat costa un roi de albine cu stup?
Cat costa un roi de albine cu stup?
Factori care influenteaza pretul unui roi de albine Pretul unui roi de albine poate varia...
Mosmonul intre traditie si stiinta. Cultivare, utilizari si beneficii
Mosmonul intre traditie si stiinta. Cultivare, utilizari si beneficii
Mosmonul este usor de cultivat si extrem de productiv, necesitand putina taiere. Acesta produce...
10 Beneficii ale consumului de aronia
10 Beneficii ale consumului de aronia
Aronia este un fruct mic, de culoare inchisa, care a castigat popularitate in ultimii ani...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton