Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum protejezi eficient cultura de porumb - 3 solutii smart pentru orice fermier

cum-protejezi-eficient-cultura-de-porumb-3-solutii-smart-pentru-orice-fermier

Cultura de porumb ocupa un loc important in agricultura, deoarece este o sursa importanta de hrana si materii prime pentru numeroase industrii. Cu toate acestea, fermierii se confrunta cu diverse provocari in protejarea si obtinerea unei recolte sanatoase si bogate. Printre aceste provocari se numara combatera buruienilor, controlul bolilor si gestionarea factorilor de stres.

In continuare, vei descoperi trei solutii smart care te vor ajuta sa-ti protejeze eficient cultura de porumb si sa obtii randamente optime. 
 

1. Tine sub control buruienile-problema

Buruienile sunt o adevarata amenintare pentru randamentul culturii de porumb. Aceste plante nedorite concureaza puternic cu porumbul pentru resurse esentiale precum nutrientii din sol, apa si lumina. 


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

In plus, buruienile pot fi gazde pentru diferiti agenti patogeni si daunatori, accentuand riscul afectarii recoltei. Pentru combaterea acestor probleme, una dintre cele mai eficiente solutii este erbicidarea. 


Cateva exemple de buruieni-problema care pot afecta cultura de porumb, inca de la inceputul sezonului de crestere, sunt: 


  • Mohorul (Setaria spp.);  
  • Iarba barboasa (Echinochloa crus-galli);  
  • Meisorul (Digitaria spp);  
  • Stirul (Amaranthus spp.);  
  • Loboda porceasca (Chenopodium album). 

Pentru controlul eficient al acestor buruieni, se recomanda utilizarea unui erbicid cu aplicare preemergenta, precum Frontier® Forte sau Wing® P. 


De asemenea, exista si buruieni-problema care pot aparea in timpul vegetatiei porumbului, cum ar fi: 


  • Costreiul (Sorghum halepense);   
  • Palamida (Cirsium arvense).   

Acestea pot fi combatute prin utilizarea unui erbicid cu aplicare in postemergenta, cum ar fi pachetul Rekord® MAX. 


Este important sa monitorizezi cu atentie evolutia buruienilor din  cultura de porumb din zona ta. Aplicarea erbicidelor la momentul potrivit si utilizarea dozelor corecte sunt aspecte esentiale pentru asigurarea eficacitatii in controlul buruienilor. 


2. Aplica un sistem integrat pentru controlul bolilor


Bolile pot avea un impact devastator asupra culturii de porumb, ducand la pierderi semnificative in productie. Printre cele mai frecvente si devastatoare boli la porumb, regasim: 


  • Rugina porumbului (Puccinia sorghi); 
  • Patarea carbunoasa a frunzelor (Cochliobolus carbonum); 
  • Putregaiul uscat al tulpinilor si stiuletilor (Diplodia zeae); 
  • Patarea cenusie a frunzelor (Exserohilum turcicum); 
  • Fuzarioza  (Fusarium spp.). 

Pentru eliminarea acestora, este necesar sa utilizezi fungicide performante care pot combate un spectru larg de boli, cum este fungicid Retengo. Acesta aduce numeroase beneficii pentru cultura de porumb, reusind sa mareasca toleranta la stres si sa creasca productia. 


In plus, pe langa utilizarea fungicidelor performante, specialistii recomanda adoptarea unui sistem integrat pentru prevenirea infectiilor fungice. Acest sistem presupune masuri de protectie fitosanitara care cuprind tratamente preventive, lucrari de intretinere si combaterea eficienta a bolilor, buruienilor si daunatorilor. Acesta ar trebui sa includa: 


  • utilizarea unor seminte de calitate si a unor hibrizi rezistenti la boli si daunatori; 
  • realizarea lucrarilor de pregatire a solurilor si distrugerea resturilor vegetale; 
  • fertilizarea controlata si echilibrata; 
  • practicarea rotatiei culturilor; 
  • recoltarea la timp; 
  • depozitarea recoltei in conditii corespunzatoare. 

3. Tine cont de factorii suplimentari de stres 


In timpul perioadei de vegetatie, cultura de porumb se confrunta cu o serie de factori de stres care pot afecta potentialul maxim de productie inainte de recolta. Acestia sunt provocari majore pentru dezvoltarea sanatoasa a porumbului si includ: 


  • temperaturile scazute; 
  • temperaturile caniculare; 
  • seceta; 
  • factorii pedologici; 
  • ploile excesive si inundatiile. 

Daca vei utiliza tehnologii performante, vei reusi sa combati precis bolile, buruienile si daunatorii din cultura de porumb, iar potentialul pentru obtinerea unei productii abundente nu va fi amenintat de factorii de stres. 


In concluzie, protejarea culturii de porumb este o sarcina esentiala pentru fiecare fermier. Prin implementarea unor solutii smart, cum ar fi controlul eficient al buruienilor, implementarea unui sistem integrat pentru combaterea bolilor si gestionarea adecvata a factorilor de stres, poti obtine o recolta sanatoasa si de calitate. 


Sursa foto: Shutterstock

 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016