Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum protejezi vita de vie in perioada de compactare a ciorchinilor, fara sa afecteze calitatea vinului

cum-protejezi-vita-de-vie-in-perioada-de-compactare-a-ciorchinilor-fara-sa-afecteze-calitatea-vinului

Un vin de calitate isi are originea in sanatatea strugurilor, ceea ce implica o protectie eficienta si riguroasa a plantatiilor de vita de vie, chiar si in acele perioade mai vulnerabile ale dezvoltarii, cum ar fi compactarea ciorchinilor.

Pe langa adoptarea unei scheme eficiente de tratament, care permite un bun control al managementului rezistentei, este nevoie si de produse inovatoare care sa pastreze calitatea strugurilor. In continuare, vei descoperi mai multe despre perioada de compactare a ciorchinilor, precum si despre metodele de protectie care nu afecteaza proprietatile organoleptice ale vinului. 


Compactarea ciorchinilor, perioada vulnerabila in dezvoltarea vitei de vie 


In timpul perioadei de vegetatie a vitei de vie, exista mai multe perioade vulnerabile ce necesita o atentie sporita pentru a asigura sanatatea plantatiei. Aceste perioade sunt: 


  • inainte de inflorit;  
  • dupa inflorit;  
  • compactarea ciorchinilor;  
  • intrarea in parga. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Compactarea ciorchinilor este definita de stadiile BBCH 77-79 in care boabele de struguri se dezvolta si se apropie una de cealalta, formand ciorchini densi, dupa cum urmeaza: 


  • BBCH 77 - boabele de struguri au atins aproximativ 70% din dimensiunea finala si incep sa se atinga intre ele; 
  • BBCH 79 - boabele se ating complet intre ele, formand ciorchini compacti. 

 

Pentru ca strugurii se ating intre ei, acestia reduc circulatia aerului si cresc umiditatea intre boabe, ceea ce creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea bolilor fungice, in special a putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea). 
 


Botrytis cinerea


Aceasta infectie nu doar ca poate compromite rapid recolta, dar influenteaza si calitatea vinului. In acest sens, va fi necesara stropirea vitei de vie, utilizand produse inovatoare, care asigura nu doar protectia plantatiei in sine, in fata atacurilor agentilor patogeni, ci si un vin de calitate. 

Foloseste produse de protectie a vitei de vie, ce nu afecteaza calitatea vinului 


Pentru o protectie eficienta, foloseste o schema de tratament cum este si cea de mai jos: 
 


Schema de tratament pentru vita de vie


De asemenea, asigura-te ca aplici fiecare tratament la timp pentru a-i maximiza eficacitatea si pentru a minimiza riscurile. Acest aspect este foarte important deoarece, spre exemplu, in cazul putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea), boala, odata instalata, devine o provocare majora pentru viticultori si producatorii de vinuri. Pe langa faptul ca este greu de controlat, afecteaza si calitatea vinului, dupa cum urmeaza:


Problema: Impactul asupra culorii vinului cauzat de infectia cu putregaiul cenusiu


De exemplu, in cazul vinului rosu, culoarea isi pierde din intensitatea caracteristica, fenomen care se datoreaza enzimei lacaza, produsa de putregaiul cenusiu in struguri. Aceasta se transfera in must si, ulterior, in vin, unde are capacitatea de a oxida in diverse substraturi, inclusiv antocianinele – pigmentii responsabili pentru culoarea rosie a vinului. 

Oxidarea duce la decolorarea vinului, afectandu-i aspectul, precum si calitatea perceputa a acestuia. 


Solutia: Potrivit schemei de tratament, produsul care se aplica in perioada de compactare a ciorchinilor este fungicidul Cantus®.


Acesta este formulat sub forma de granule dispersabile in apa si are la baza substanta activa boscalid. Marele beneficiu oferit de acest produs este ca protejeaza plantatia fara sa compromita calitatea strugurilor si, implicit, a vinului. Acest tratament nu interfereaza cu maturarea strugurilor, fermentarea mustului sau cu caracteristicile organoleptice ale vinului. 


Cantus este e o solutie unica pentru doua probleme majore: 


  1. Putregaiul cenusiu si fainarea – ofera protectie dubla impotriva ambelor boli, daca este aplicat inca din stadiile incipiente de dezvoltare a vitei de vie, contribuind indirect la prevenirea contaminarii cu Ocratoxina A produsa de Aspergillus si Penicillium (max. 2 μg/l);
  2. Lacaza – reduce semnificativ lacaza in must, ceea ce permite conservarea potentialului calitativ al vinului. 

Alte metode de protectie a vitei de vie in perioada compactarii ciorchinilor 


Pe langa utilizarea produselor fitosanitare inovatoare, alte metode pentru protejarea vitei de vie in perioadele vulnerabile includ combaterea daunatorilor si efectuarea lucrarilor agrofitotehnice de intretinere. 


Molia vitei de vie - Eudemisul (Lobesia botrana) este unul dintre daunatorii principali ai vitei de vie, ce poate provoca pagube semnificative, afectand calitatea si cantitatea recoltei. Aceasta apare in perioada de compactare a ciorchinilor, are 2-3 generatii pe an si ierneaza in stadiul de nimfa. Atacul sau este vizibil pe ciorchini prin prezenta larvelor si a matasei. La cea de a II-a si a III-a generatie se faciliteaza dezvoltarea putregaiurilor deoarece acestea gauresc boabele si consuma pulpa. 


Pentru combaterea moliei se folosesc capcane la nivelul ciorchinelor si tratamente cu insecticide, respectand indicatiile oferite de producator. 


In ceea ce priveste lucrarile agrofitotehnice din perioada compactarii ciorchinilor, se recomanda taierea in verde a vitei de vie pentru a asigura o aerisire buna a peretelui vegetal si o usoara desfrunzire in jurul strugurilor, ceea ce va reduce rapid umiditatea.


In concluzie, protejarea vitei de vie in perioada de compactare a ciorchinilor reprezinta o provocare pentru fermieri, insa cu o abordare strategica poate fi asigurata atat sanatatea plantatiilor, cat si o calitate superioara a vinului. 


Surse foto: Shutterstock, Agro.Basf
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016