Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum sa iti ingrijesti plantele in perioadele de seceta
Ingrijirea si udarea plantelor in conditii de SECETA, cum stropesti pe canicula, cum ingrijesti gradina pe seceta, tipuri de seceta si protectia plantelor
Seceta afecteaza deopotriva oameni, animale si plante. Apa este vitala vietii, iar in absenta ei totul se transforma in nisip si praf. Dragos Serban iti explica in ce fel sunt plantele afectate de seceta si cum le poti proteja de efectele ei.
Exista mai multe tipuri de seceta
Seceta, adica absenta apei, poate fi de doua feluri:
- seceta atmosferica
- seceta solului.
Daca seceta la nivelul solului inseamna absenta apei libere provenite din irigatii sau precipitatii, seceta atmosferica este caracterizata de uscaciunea excesiva a aerului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
Plantele pierd apa prin fenomenul de transpiratie, iar daca apa nu este rapid absorbita prin radacini, apare repede fenomenul de ofilire.
De cele mai multe ori, cele doua fenomene se suprapun, avand aceleasi cauze: absenta ploii si temperaturile ridicate. In functie de perioada in care plantele sunt supuse la acest stres, ofilirea lor poate fi temporara sau permanenta. Cele ofilite temporar isi revin destul de repede daca sunt hidratate, atat la nivelul radacinii cat si la nivelul frunzelor. Daca ofilirea este permanenta, plantele se vor usca in cateva zile.
Metode pentru a-ti apara plantele de efectele secetei
Apa suficienta! In primul rand, plantele au nevoie in aceasta perioada de o cantitate mai mare de apa decat deobicei. Asigura-le umiditate suficienta atat in sol, cat si in aer, stropindu-le frunzisul cat mai des.
Umbrarul le salveaza de ofilire! Fereste-le de razele puternice ale soarelui. Putine specii sunt atat de indragostite de soare si caldura, incat sa le mearga bine in conditiile in care temperatura la nivelul solului poate sari de 45 de grade Celsius. Daca nu le poti undeva la umbra, o solutie simpla este sa le faci un umbrar, din materiale ieftine si la indemana, precum plasa obisnuita de tantari sau rogojina.
Nu stropi cu apa rece! Desi este indicat sa stropesti plantele cat mai des, acest lucru nu se face oricum. Nu este bine sa uzi plantele expuse direct la soare, acest lucru se face ori seara, ori dimineata devreme. Desi este mai comod, nu uda plantele cu apa direct din fantana sau de la robinet. Lasa apa in vase largi, o ora doua, sa ajunga la aceeasi temperatura cu cea a mediului.
Inveleste ghiveciul in staniol! Daca ai plante in ghivece inchise la culoare, tine cont de faptul ca el se va incalzi peste masura, chiar daca va fi expus la soare doar pentru cateva ore. Acest lucru inseamna ca pamantul din el, mai ales daca este umed, se va incalzi la randul lui, daunand radacinilor. Pentru a scapa de acest neajuns, inveleste ghiveciul inntr-o folie de staniol.
Mentine umiditatea din sol... Mai ales in cazul plantelor de gradina, in perioadele de seceta un strat de mulci ajuta enorm la pastrarea apei in sol. Un strat de pietris sau de scoarta de copac, asezat printre straturile de flori sau in jurul tulpinilor de trandafiri, nu doar ca va da o infatisara ingrijita gradinii tale, dar va impiedica pierderea apei din pamant prin evaporare.
...si din aer! Este destul sa lasi in preajma ghivecelor o tavita cu apa, legile fizicii vor actiona singure. Nu lasa foarte multa apa in tava, este suficient sa o umpli cateva degete, dar ai grija sa completezi in fiecare dimineata. Umiditatea scazuta din aer favorizeaza aparitia unor daunatori precum paianjenul rosu.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.75 din 2 voturi