Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se face ingrijirea corecta a livezii

cum-se-face-ingrijirea-corecta-a-livezii

Productivitatea livezii si calitatea fructelor sunt direct dependente de modul in care este ingrijita aceasta. In acest articol poti afla care sunt lucrarile de baza necesare in orice livada, pentru ca pomii sa fie sanatosi, iar recolta, bogata.


Toaletarea pomilor fructiferi
 
Toaletarea pomilor fructiferi face parte din grupa ampla de lucrari denumita taieri. Scopul acestora este de dirijare a cresterii in vederea unei utilizari cat mai eficiente a resurselor naturale. Se realizeaza la toate speciile de pomi fructiferi, preferabil primavara foarte devreme (in repaus vegetativ), dar momentul poate varia in functie de particularitatile agrotehnice.
 
Toaletarea pomilor fructiferi are ca scop indepartarea lastarilor batrani si a ramurilor bolnave, astfel incat resursele sa fie dirijate catre ramurile tinere si productive, iar imbolnavirile sa fie stopate sau prevenite.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
In plus, in cadrul toaletarii pot fi evidentiate si taierile in verde. Taieri care ofera o dezvoltare uniforma a pomilor pe care o putem efectua in timpul perioadei de vegetatie. Astfel, in functie de tipul de coroana ales cat si de vigoarea sau tehnologie de cultura aplicata, se pot efectua taieri sau ciupiri ale noilor lastari. De regula, in majoritatea cazurilor taierile in verde se efectueaza pe lastarii noi crescuti din anul curent, in cazul carora lasam aproximativ ? din lungimea respectiva. Acest lucru depinde de vigoarea pomului si momentul in care alegem sa efectuam taierile in verde. 

Tratamentele corecte ale livezii, pentru combaterea daunatorilor
 
Orice tratament pentru pomi fructiferi are ca scop prevenirea bolilor (intotdeauna, mai eficienta decat tratamentul) si a diversilor daunatori care pot afecta sanatatea pomilor si, implicit, productivitatea lor.
 
Tratarea corecta  a livezii se efectueaza in mai multe etape, majoritatea pomicultorilor aplicand cel putin 5-6 tratamente pe sezon: in perioada de repaus vegetativ, la finalul iernii, primavara si pe parcursul perioadei de vegetatie. 
 
Formarea unui coronament cat mai solid
 
Obtinerea unui coronament solid, rezistent, care sa nu aiba de suferit ca urmare a greutatii fructelor, este esential atunci cand se urmareste o productivitate mare. In acelasi timp, coronamentul trebuie dirijat astfel incat soarele sa poata patrunde uniform printre ramuri si foliaj. 
 
Toate acestea se obtin cu ajutorul taierilor de formare, efectuate primavara devreme, inainte de intrarea pomului in vegetatie. Toate speciile de pomi fructiferi pot fi toaletate corespunzator mai multor tipuri de coroana, in functie de vigoarea altoiului si portaltoiului, de conditiile climatice ale zonei si de alti parametri obiectivi.
 
Apararea pomului de rozatoare
 
In special pe timp de iarna, actiunea rozatoarelor poate compromite pomii din livada. Exista mai multe moduri prin care acestia pot fi protejati, dintre care amintim:
  • imprejmuirea cu gard din plasa de sarma inalt de 2 metri si fixat in sol la o adancime de 10-15 centimetri;
  • invelirea trunchiului cu tulpini despanusate de porumb, floarea-soarelui, trestie, nuiele sau plastic;
 
Fertilizarea solului
 
Fertilizarea solului este extrem de importanta in special in plantatiile pomicole intensive si super intensive. Ea se face cu un complex de azot, fosfor si potasiu, tinandu-se cont de varsta pomilor, de etapa de rodire, de compozitia solului si de volumul de precipitatii. 
 
Aplicarea ingrasamintelor se realizeaza in doua etape esentiale: toamna, odata cu aratura, cand se utilizeaza cu precadere fosfor si potasiu, si primavara, cand e de dorit aplicarea de ingrasaminte usor asimilabile, pe baza de azot.  
 
Ingrasamintele cu azot se aplica in general fractionat, in mai multe etape: o treime, toamna; o treime, cu aproximativ doua saptamani inainte de inflorire; o treime, in momentul diferentierii mugurilor de rod. 
 
O livada atent ingrijita ofera avantajul unei productivitati sporite si al unei longevitati superioare, prin urmare e de inteles grija deosebita pe care pomicultorii o acorda principalelor manopere agrotehnice recomandate.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016