Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum verificam calitatea carnii de miel si oualor pentru masa de Paste
In aceasta perioada, carnea de miel si ouale sunt la mare cautare in piete si chiar pe marginea drumului, prilej pentru Asociatia pentru Protectia Consumatorului de a face cateva recomandari referitoare la verificarea calitatii acestor produse.
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania -APC Romania, informeaza despre cateva produse care se cumpara in mod traditional in perioada Pastelui precum si despre un studiu pe care Dr. Ing. Biolog Mihai Rissdorfer, expert colaborator al APC Romania, l-a facut pe etichetele a 10 tipuri de vopsea de oua.
La fiecare aliment, prospetimea este cea care ar trebui sa preocupe in primul rand, deoarece numai alimentele proaspete pot asigura intreaga cantitate de nutrienti existenta in acestea, in plus, ne putem proteja si de eventuale toxinfectii alimentare generate de alimentele in curs de alterare.
A.OUALE
In comert, ouale se vand in cofraje de 6, 10, 15 si 30 de bucati. In conformitate cu H.G. nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a oualor, insotita de Normele metodologice de aplicare, pe fiecare ou trebuie sa fie aplicat, prin stantare, urmatoarele informatii, in ordinea de mai jos:
- sistemul de crestere al gainilor, este reprezentat de o cifra de la 0 la 3, astfel:
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
- cifra 0 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in sistem ecologic;
- cifra 1 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in aer liber;
- cifra 2 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in hale, unde se pot deplasa;
- cifra 3 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in baterii imbunatatite.
-un cod de doua litere care reprezinta judetul
-un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezinta numarul de ordine in cadrul judetului.
Totodata, se aplica, tot prin stantare, pe fiecare ou data durabilitatii minimale (DDM), care este data pana la care ouale pot fi consumate. Data durabilitatii minimale trebuie fixata la mai putin de 28 de zile dupa data ouatului. Cele doua categorii de informatii se aplica pe fiecare ou supus comercializarii.
Pentru o intelegere a informatiilor de mai sus APC ofera o interpretare a urmatorului exemplu de stantare aplicat pe un ou. Astfel, codul alfanumeric 3ROBZ012, urmat de codul D.D.M. 21.05.13, se interpreteaza dupa cum urmeaza: oul provine de la o gaina crescuta in baterii modernizate (cifra 3), tara de origine este Romania, crescatorul de pasari se afla in judetul Buzau,iar 012 reprezinta un numar de ordine acordat producatorului, oul poate fi consumat pana la data de 21 mai 2013, inclusiv.
Pe ambalajul de comercializare (cofrag) trebuie sa fie mentionate, cu caractere vizibile si lizibile, informatii referitoare la:
- Marimea/greutatea oului, exista urmatoarea clasificare dupa greutate: oua XL (73g si peste), oua L ( de la 63g pana la 73), oua M (de la 53 g pana la 63) si oua S (sub 53 g);
- Numarul de oua aflate in ambalajul de comercializare(cofrag);
- Clasa de calitate (oua categoria A sau oua proaspete, oua categoria B sau oua calitatea a doua);
- Numele sau denumirea si adresa unitatii care a ambalat sau a celei pentru care se ambaleaza ouale;
- Tara de origine;
- Termenul de valabilitate, urmat de recomandarile de depozitare;
- Metoda de productie/sistemul de crestere al gainilor (0,1,2 sau 3).
Optional, pe cofrag mai pot fi mentionate: pretul de vanzare, indicatii despre modul de furajare a gainilor ouatoare, informatii nutritionale la 100g produs sau pentru un ou cu greutate medie (53 grame), informatii care sa promoveze vanzarea oualor cu conditia ca acestea si modul in care sunt alcatuite sa nu induca in eroare consumatorul.
Ouale nu se spala, respectiv nu se curata inainte sau dupa clasificarea lor. Ouale nu se supun niciunui tratament de conservare, nu se pastreaza in spatii refrigerate (unde temperatura este mentinuta artificial sub + 5 ⁰C).Dupa cumparare, ouale se pastreaza in frigider. Daca de la data ouatului au trecut noua zile, ouale sunt considerate extra proaspete, dupa 9 zile de la data ouatului pana la a 27 zi dupa data ouatului, ouale sunt considerate proaspete.
Calitatea unui ou depinde de sistemul de crestere al gainilor (0, 1, 2 si 3) si de hrana administrata acestora. Ouale cele mai gustoase si hranitoare sunt cele provenite de la gaini crescute in sistem ecologic, unde exista norme stricte legate de suprafata, dar si de furajele care se administreaza acestora. Aceste oua sunt marcate cu cifra 0. La polul opus se afla ouale provenite de la gaini crescute in baterii modernizate. Pretul oualor depinde de cantitatea de oua cumparate, greutatea acestora si modul in care au fost crescute gainile (0, 1, 2 si 3).
In comert gasiti si oua gata vopsite. Acestea provin numai de la gaini crescute in baterii.
In final, va oferim urmatorul sfat: cu cat data durabilitatii minimale este mai departe de momentul cumpararii, cu atat oul este mai proaspat, astfel crescand sansa dvs de a cumpara oua extra proaspete.
B. Vopseaua de oua
Dr. Ing. Biolog Mihai Rissdorfer, expert colaborator al APC Romania a facut un studiu pe eticheta a 10 tipuri de vopsea rosie pentru oua, achizitionate din supermarketuri in perioada 1 - 3 Aprilie 2015.
Au fost analizate urmatoarele vopsele de oua: Secom Onix Impex Onix, Dr. Oetker Carmin, Dr. Oetker – kit pentru Oua de Paste, Polyrom Impex vopsea solida si vopsea lichida, Alex & Comp vopsea solida si lichida, Alex & comp – lac pentru oua, Dr. Oetker Gallus si Gordena Impex – Imperial Multicolor, hartie pentru vopsit oua rosii.
8 dintre aceste vopsele contin Azorubina, E122, un colorant rosu toxic, folosit in industria textila, ce poate produce astm sau hiperactivitate la copii. Poate produce reactii la persoanele care nu tolereaza aspirina. Este un aditiv interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia.
9 dintre cele 10 produse contin aditivi alimentari, exceptie facand Lacul pentru oua Alex & Comp. Majoritatea vopselurilor pentru oua contin aditivi alimentari. APC Romania recomanda sa cumparati oua de categoria 0 si 1 intrucat au coaja mai groasa si nu va trece vopseaua prin ele ajungand la continut. Ouale de categoria 2 si 3 provin de la gaini crescute in hale industriale sau baterii, gaini stresate, si au coaja foarte subtire, prin urmare vopseaua de oua poate ajunge in interior. Odata patate cu vopsea, ouale nu mai pot fi mancate pentru ca devin toxice.
C. Carnea de miel.
Este o carne rosie, bogata in acizi grasi Omega 3, zinc (100 g carne de miel contine 40% din doza zilnica recomandata de zinc), complexul de vitamine B, hipocalorica, din 100 g carne de miel preparata numai la gratar sau la cuptor asimilam 160 kcal.
Aprecierea prospetimii carnii de miel se realizeaza organoleptic, folosindu-se organele de simt: vazul, mirosul si pipaitul. Astfel, aprecierea organoleptica are in vedere urmatoarele:
- aspectul: la carnea proaspata suprafata este acoperita cu o pelicula uscata, iar in sectiune, carnea este lucioasa si slab umeda;
- culoarea: la suprafata este roza, iar in sectiune culoarea este rosie, caracteristica speciei si regiunii anatomice;
- consistenta: ferma si elastica, urma lasata de apasarea cu degetul dispare repede;
- mirosul: placut, caracteristic speciei;
- grasimea: alba si compacta;
- maduva oaselor: elastica, lucioasa, iar in sectiune umple complet canalul medular;
- tendoane si articulatii: lucioase, elastice, tari, lichid sinovial limpede;
- bulionul (fiertura de carne dupa sedimentare): limpede si aromat, cu un strat de grasime la suprafata.
APC recomanda consumatorilor sa achizitioneze miei verificati de catre medicul veterinar, cu o greutate a carcasei de peste 12 kg. Mieii sub aceasta greutate au un continut ridicat de apa, ceea ce face ca prin operatia de pregatire (fierbere, prajire, frigere) sa se diminueze cantitativ foarte mult (cantitatea de preparat apta de consum). Pretul unui kg de carne de miel variaza de la 15 lei, in orasele mici, la 28 de lei in marile orase (Bucuresti, Constanta, Timisoara etc). O ultima gaselnita a comerciantilor, afisarea pretului la carne de miel pentru 100 g de produs. Astfel, in unul din marile magazine ale Bucurestiului, pretul la carnea de miel era de 2,79 lei/100 g.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura