Publicat in: Diverse
De ce sunt importante controalele periodice ale animalelor de companie
Iubim animalele de companie si am vrea sa stim ca sunt tot timpul sanatoase si fericite. Insa, depinde doar de noi ca starea lor de sanatate sa fie la cote maxime, de aceea, este important sa acordam cea mai mare atentie nu doar alimentatiei pe care le-o oferim, ci si prevenirii aparitiei eventualelor afectiuni.

Controalele periodice ale animalelor de companie sunt momentul in care putem afla daca le oferim hrana corespunzatoare rasei, varstei si nevoilor specifice si daca exista anumite lucruri pe care le putem face pentru a le imbunatati calitatea vietii. Chiar daca avem un program aglomerat si ni se pare ca nu sunt suficiente ore intr-o zi pentru a face toate lucrurile pe care ni le-am propus, este important sa ne facem timp pentru ca pisica sau cainele care ne inveselesc zilele sa aiba cea mai buna stare de sanatate.

Care este intervalul la care sunt recomandate controalele 

Desi nu exista o regula general valabila pentru intervalul la care sa mergi cu animalul de companie la medicul veterinar, majoritatea specialistilor recomanda controalele anuale ca fiind ideale pentru a depista si remedia eventualele probleme de sanatate ale animalelor.


Desigur, acest interval poate fi mai scurt in cazul animalelor de companie in varsta sau care sufera deja de anumite afectiuni si este nevoie de o evaluare periodica a evolutiei bolii si de adaptarea tratamentului.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


In cazul animalelor aflate in tratament indelungat, examinarea completa ar trebui realizata mai des, in functie de starea in care se afla animalul. Este de preferat ca starea de sanatate sa fie supravegheata in orice moment si sa ceri ajutor specializat in cel mai scurt timp posibil.


Controalele si tratamentele periodice sunt cea mai sigura cale de a evita problemele de sanatate nu doar ale animalelor de companie, ci si transmiterea acestora la om sau la alte animale cu care convietuiesc. De aceea, daca stii ca ai o pisica sau un caine cu anumite afectiuni, este important sa stabilesti impreuna cu medicul veterinar un program de controale periodice de la care sa nu te abati, pentru a te asigura ca le oferi cea mai buna ingrijire.


Recunoasterea timpurie a unor anumite semne de boala depinde de indicatiile medicului veterinar si de spiritul de observatie al stapanului. In cazul in care animalul tau de companie este predispus la anumite afectiuni, medicul veterinar iti va recomanda sa fii atent la anumite obiceiuri ale animalului, care sunt semnalul ca este momentul sa il aduci la un control, pentru a stabili tratamentul corespunzator.

Ce proceduri sunt recomandate la controalele periodice 

Nu doar medicul veterinar este responsabil cu ingrijirea starii de sanatate a animalului, ci si stapanii. Taierea unghiilor, curatatul in urechi, cantaritul frecvent si monitorizarea programului de deparazitare sunt sarcina fiecarui stapan de animal de companie. In cadrul controlului periodic, medicul va tine cont de aspecte pe care stapanul nu le poate evalua:

  • Examinarea fizica este prima etapa a unui control periodic. Analiza detaliata, care include ascultarea inimii si plamanilor si palparea abdomenului pentru identificarea eventualelor anomalii, ofera informatii importante despre starea generala a animalului.

  • Analizele din sange si urina sunt cele care ofera detalii despre functionarea organelor interne. In cazul in care exista anumite probleme biliare, hepatice, renale sau cardiace, o infectie sau un dezechilibru, analizele de sange sunt cele care indica modificarea functiilor normale ale organismului.

  • Controlul prezentei parazitilor este un element esential al controlului. Parazitii (puricii, capusele, teniile) pot trai in interiorul corpului sau pot infesta blana, pielea sau urechile animalului. De aceea, medicul veterinar va verifica daca exista paraziti in organism sau pe piele si va recomanda un tratament intern sau extern.

  • Greutatea unui animal este printre cei mai comuni indicatori ai starii de sanatate a acestuia. Medicul va analiza parametrii corporali ai cainelui sau pisicii si va face recomandari privind dieta sau exercitiile fizice necesare pentru ca animalul de companie sa fie in cea mai buna forma fizica.

  • Vaccinurile sunt cel mai eficient instrument pentru preventia anumitori boli comune ale animalelor de companie. Acestea se recomanda in functie de varsta si eventualele probleme de sanatate ale animalului.

Starea de sanatate a animalelor noastre de companie este esentiala pentru calitatea vietii acestora si pentru a le prelungi cat mai mult viata. Controalele periodice sunt recomandate pentru a afla daca exista anumite riscuri de sanatate si daca este nevoie sa le schimbam planul nutritional sau stilul de viata.

Sursa foto: Shutterstock

Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...
Cat costa un roi de albine cu stup?
Cat costa un roi de albine cu stup?
Factori care influenteaza pretul unui roi de albine Pretul unui roi de albine poate varia...

Ultima ora

Mosmonul intre traditie si stiinta. Cultivare, utilizari si beneficii
Mosmonul intre traditie si stiinta. Cultivare, utilizari si beneficii
Mosmonul este usor de cultivat si extrem de productiv, necesitand putina taiere. Acesta produce...
10 Beneficii ale consumului de aronia
10 Beneficii ale consumului de aronia
Aronia este un fruct mic, de culoare inchisa, care a castigat popularitate in ultimii ani...
Ghid pentru fermieri: cum sa imbunatatesti calitatea recoltelor de cereale
Ghid pentru fermieri: cum sa imbunatatesti calitatea recoltelor de cereale
Acest ghid iti ofera sfaturi esentiale despre depozitare, uscarea si monitorizarea cerealelor,...
Lalele: plantare, ingrijire si curiozitati despre florile simbolice ale primaverii
Lalele: plantare, ingrijire si curiozitati despre florile simbolice ale primaverii
Cu petalele sale viu colorate, laleaua reprezinta speranta prospetimea si vitalitatea. In plus,...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton