Desi producem destul, importurile de cartofi inregistreaza cresteri
Publicat la data de 18 Aug. 2013 in:
Diverse Primele patru luni ale acestui an, au adus o majorare a importurilor de cartofi, proaspeti sau refrigerati, acestea inregistrand o crestere de 2,4 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut. A fost importata o cantitate de peste 84 de tone, potrivit MADR.
Cele peste 84 de tone de cartofi importati in lunile ianuarie-aprilie 2013, au fost in valoare de aproximativ 12 milioane de euro, marcand o crestere semnificativa fata de cele 4,448 milioane de euro cat au valorat cele 35 de tone importate in aceeasi perioada a anului trecut.
In schimb, daca in primele patru luni ale anului trecut exporturile de cartofi au fost in valoare de 287969 de euro pentru o cantitate de 2771 tone, anul acesta pentru o cantitate ceva mai mica, de 2748 de tone, au fost incasati putin peste 600000 de euro.
Institutul National de Statistica a prezentat o crestere de 10,69 de procente a pretului cartofilor in primele sapte luni ale acestui an, fata de luna decembrie 2012. Insa, aceasta majorare a pretului cartofilor din prima jumatate a anului, a inregistrat o scadere brusca in iulie 2013, cand pretul s-a micsorat cu 11,61 de procente.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Cu toate ca Romania produce destui cartofi pentru a-si acoperi consumul intern, importurile au fost semnificative in ultima perioada. Tara noastra produce anual intre 3 si 4 milioane de cartofi, cantitate din care este acoperit consumul intern, de aproximativ 2 milioane de tone, necesarul pentru samanta, de aproximativ 1 milion de tone, dar si necesarul pentru procesare si furaje, de aproximativ 40000 de tone. Suprafata cultivata cu cartofi a Romaniei este de aproximativ 240000 de hectare.
Cu un consum mediu pe cap de locuitor de 92 kg de cartofi, Romania ocupa locul 4 in Uniunea Europeana. Pe primele locuri se situeaza Marea Britanie cu un consum de 112,4 kg/locuitor/an, Irlanda cu un cosum de 118,7 kg/locuitor/an, iar fruntasa fiind Portugalia cu un consum pe cap de locuitor de 126,9 kg/an.
Sursa foto: www.sxc.hu
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>