Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Fermierii bistriteni primesc sute de mii de euro pentru a proteja carstelul de camp
Este vorba de o pasare rara, protejata la nivelul Uniunii Europene, iar banii vin de la APIA, pentru ca pasarilor sa nu le fie afectat habitatul.
In timp ce majoritatea fermierilor romani primeste bani de la APIA pentru a-si munci pamantul sau pentru a creste animale, circa 300 de loclanici din judetul Bistrita beneficiaza de sume importante din fonduri europene pentru a proteja o pasare pe cale de disparitie, care a carei prezenta a fost semnalata de mai multi ani in doua comune ale judetului.
Este vorba de carstelul de camp, o pasare asemanatoare cu prepelaita, protejata la nivel mondial, care, in luna aprilie a fiecarui an, vine din Africa si isi face cuib pe terenurile fermierilor din comunele Chiochis si Nuseni, pe un areal ce se intinde pe circa 2.100 de hectare.
Fiind vorba de o pasare pe cale de disparitie, carstelul de camp este ocrotit, iar autoritatile europene aloca anual sute de mii de euro in acest sens, printre beneficiarii acestor fonduri acordate prin APIA, numarandu-se de trei ani si aproximativ 300 de fermieri din cele doua comune bistritene.
Pentru Campania 2013, nu mai puţin de 304 fermieri din judet au solicitat de la APIA sprijin pentru Pachetul 3 „Pajisti importante pentru pasari”, acestia primind aproape 440.000 de euro pentru o suprafata de 2.105 ha. Pentru fiecare hectar de pasune sprijinul acordat de stat este de 209 euro.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
In schimbul acestor sume, fermierii trebuie sa respecte anumite reguli pentru a nu distruge habitatul pasarilor. Astfel, acestia nu au voie sa foloseasca fertilizanti si pesticide, nu au voie sa coseasa mai repede de 31 iulie iar lucrarile nu trebuie sa fie mecanizate. De asemenea, sunt obligati sa lase o banda de 3 metri pe marginile fiecarei parcele, pentru ca pasarile sa-si poata depune ouale.
Anul acesta este al treilea care le aduce bani fermierilor din cele doua comune, acestia semnand cu APIA un angajament pentru o perioada de cinci ani si primind anual sute de mii de euro pentru protejarea carstelului de camp. Controalele sunt insa foarte severe, iar daca fermierii incalca una dintre conditii, pot ramane oricand fara bani.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.1 din 5 voturi