Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
FNPAR: Declaratiile privind supraproductia de cereale au dus la caderea pretului graului. Ciolos: Cererea este mai mare decat oferta, priviti regional
Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania solicita ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara, sa nu mai faca declaratii publice privind supraproductia de cereale, intrucat acestea ar fi avut repercusiuni asupra preturilor materiilor prime si ar fi produs prejudicii fermierilor. Vezi in video raspunsul comisarului european pentru agricultura, Dacian Ciolos.
"Declaratiile domnului ministru Valeriu Tabara cu privire la supraproductia de cereale de anul acesta au dus la o scadere a pretului graului cu 15%-20%. Tot din pricina acestor declaratii privind productiile record pretul porumbului a scazut de la 0,72 lei/kg, la 0,59 lei-0,60 lei/kg, iar la floarea soarelui scaderea a fost de la 1,65 lei/kg la 1,20 lei/kg", a declarat presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), Viorel Matei.
FNPAR ii solicita, printr-un comunicat, ministrului Agriculturii ca, in bugetul pentru anul viitor, una dintre prioritati sa fie depozitarea, intrucat, in lipsa spatiilor de depozitare, productiile agricole au de suferit la capitolul calitate.
"Aproximativ 40%-50% din productia agricola este depozitata in spatii inadecvate, fara ventilatie, iar calitatea cerealelor are de suferit. Solicitam domnului ministru al Agriculturii ca in bugetul pentru anul 2012 o prioritate sa fie depozitarea, iar proiectele si programele pentru acest domeniu sa primeasca un punctaj mai mare la finantare", a precizat Viorel Matei.
In ceea ce priveste piata funciara, FNPAR considera ca una dintre principalele probleme in domeniul comasarii terenurilor o constituie tarifele notariale care sunt la un nivel insuportabil pentru multi dintre fermieri.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
valabila 48h
"Costurile cu actele necesare pentru realizarea unei tranzactii de acest gen au ajuns la 110-120 euro la hectar. Solicitam institutiilor statului sa adopte masurile necesare pentru scaderea taxelor, caci altfel piata funciara risca sa intre intr-un blocaj”, a mentionat Viorel Matei.
Pentru sprijinirea si modernizarea domeniului agricol, FNPAR considera ca este necesara adoptarea unei legi a creditului pentru investitii. Prin aceasta lege statul ar urma sa subventioneze dobanzile la creditele luate de fermieri pentru investitii - dobanzi care sunt insuportabile la ora actuala, ele depasind, in unele cazuri, pragul de 20%, se mai arata in comunicat.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, la sfarsitul lunii septembrie, ca Romania are anul acesta o capacitate de export de aproape patru milioane de tone de grau, in conditiile in care sunt contractate si gata de export circa 800.000 de tone de grau.
"In prezent sunt inregistrate aproximativ 7,2 milioane tone de grau. Raman aproape mereu neinregistrate intre 1,2 si 1,4 milioane de tone de grau, care se afla in fermele mici, de semisubzistenta, cu potential comercial mic, unde cultura graului este complementara altor activitati", a explicat Tabara.
Ministrul Agriculturii a mai spus ca au fost conditii climatice exceptionale in anii 2010/2011.
"Este o productie de exceptie, ca marime, insa nu insemna ca a fost atins potentialul maxim al Romaniei. Un potential maxim al Romaniei in urmatorii ani ar putea fi intre10 si 12 milioane de tone", a precizat Tabara.
Ministrul Agriculturii a explicat ca nivelul productiei din acest an ne asigura mentinerea consumului intern, precum si mentinerea Romaniei in clubul exportatorilor de grau. "Romania are in acest an o capacitate de export de grau de aproape patru milioane de tone, lucru extrem de important", a declarat Tabara.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, suprafata cultivata cu grau in anul 2010 a fost de 1.975.776 hectare, cu 9% mai mica decat suprafata de 2.165.100 ha cultivata in anul 2009, recolta acestui an fiind de 7.193.436 tone, cu 24% mai mare decat recolta obtinuta in anul 2010, de 5.808.500 tone.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura