Fonduri europene 2023. Cand ajung banii in conturile fermierilor?
Publicat la data de 13 Sep. 2023 in:
Diverse Sansele ca fermierii sa primeasca banii din fonduri europene anul acesta se diminueaza, avand in vedere ca MADR a amanat lansarea noilor interventii.
Potrivit celor mai noi declaratii ale oficialilor, primele apeluri pentru proiecte vor incepe din luna octombrie. Totusi, vor mai trece cateva luni pana cand banii vor ajunge in conturile fermierilor.
"Eu mi-as pune o intrebare retorica: va reusi anul acesta Romania sa absoarba fonduri din Pilonul II? Raspunsul meu este categoric nu. Nu cred ca vom reusi efectiv sa absorbim bani, dar cel putin sper sa demaram procedurile de depunere a proiectelor, care si asa sunt in intarziere.
Daca intr-adevar incepe depunerea in octombrie-noiembrie, asa cum se discuta, evaluarea si semnarea contractelor de finantare, depunerea transelor de plata, conditioneaza incasarea efectiva a fondurilor europene. Or tot acest demers procedural inseamna cateva luni de zile. Daca ne miscam foarte repede, este posibil sa ajungem la anul in cazul cel mai fericit", a precizat consultantul Andra Popescu, consultant in accesarea fondurilor europene.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
De asemenea, specialistii sunt de parere ca primele sesiuni de depunere a proiectelor vor fi lansate cu un prag maxim de puncte. In acest fel, un numar mic de proiecte se vor depune in prima luna. Depunerea efectiva ar urma sa inceapa in noiembrie-decembrie.
"In principiu, daca o sa se deschida sesiunea cu un punctaj destul de mare, cum suntem obisnuiti, cu siguranta in prima luna nu vor fi depuse multe proiecte, deci efectiv proiectele cu un punctaj general vor fi depuse in noiembrie-decembrie. Deci anul acesta, cu siguranta nu vor fi solicitate cereri de plata", a adaugat Gabriela Fekete, consultant pentru fonduri europene.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>