Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ghidul fermierului modern: 6 aspecte-cheie pentru cresterea randamentului culturii de cartof in sezonul 2025
Cum obtii producții de cartofi bogate si de calitate? Secretul consta in gestionarea atenta a factorilor-cheie care influenteaza direct randamentul culturii. Desi cartoful are un sistem radicular superficial si nu poate exploata in profunzime nutrientii din sol, prin respectarea tehnologiei de cultivare, alegerea tipului de sol potrivit, o fertilizare corecta si masuri fitotehnice eficiente, poti maximiza productia.
Iata sase factori-cheie care pot face diferenta in urmatorul sezon de cultura.
1. Alege soiul si terenul potrivite
Cartoful prefera solurile fertile, insorite si bine irigate, fiind o planta anuala ce poate fi cultivata in camp, gradini, spatii protejate si sisteme intensive sau industriale. Potrivite pentru aceasta cultura sunt solurile lutoase, usor acide, reavene, cu un drenaj bun si un pH de 5,5-6.
Pentru asigurarea unei recolte sanatoase, este recomandat sa se evite terenurile care acumuleaza apa sau solurile unde au fost cultivate recent plante din familia Solanacee, deoarece pot facilita raspandirea agentilor patogeni si necesita tratamente cartofi specifice.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Pentru a alege soiul potrivit de cartofi tine cont de zona, perioada de vegetatie, calitatea tuberculilor si modul de utilizare. Tara noastra dispune de o gama variata de soiuri de cartofi, adaptate la diferite perioade de vegetatie, care se impart in:
- soiuri extratimpurii;
- soiuri timpurii (pana la 90 de zile, ex. Roclas Brasov);
- soiuri semitimpurii (90-110 zile, ex. Amicii, Astral N);
- soiuri semitarzii (110-130 zile, ex. Armonia, Brasovia, Productiv);
- soiuri tarzii (peste 130 de zile, ex. Gared).
In functie de calitatea tuberculilor, soiurile se impart in:
- Clasa A - tuberculi putin fainosi, ideali pentru salate, rezistenti la fierbere;
- Clasa B - putin fainosi, consistenti, cu o usoara tendinta de crapare la fierbere;
- Clasa C - fainosi, cu o consistenta redusa, predispusi la crapare in timpul fierberii;
- Clasa D - foarte fainosi, sfaramiciosi, utilizati in industria amidonului.
Iar dupa modul de utilizare avem soiurile de masa, industriale, furajere si mixte.
2. Tine cont de particularitatile culturii de cartof
Pentru o dezvoltare optima, cartoful are anumite cerinte legate de:
- lumina - prefera locurile insorite, are nevoie de cel putin 6 ore de soare in fiecare zi, fiind o planta de zi lunga (>14 ore/zi);
- apa - are cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene, irigarea este obligatorie in perioadele secetoase, iar umiditatea in exces poate duce la aparitia bolilor specifice;
- temperatura - este o planta moderat-temperata fata de caldura, temperatura minima suportata este de 7ºC, iar cea maxima 30ºC; prefera temperaturi intre 15 si 25ºC.
3. Acorda atentie fertilizarii culturii de cartof
Pentru fiecare 1.000 kg de tuberculi si biomasa epigee aferenta, cartoful consuma in medie:
- 5 kg azot;
- 3 kg fosfor;
- 8 kg potasiu;
- 3 kg calciu;
- 1 kg magneziu.
Azotul stimuleaza dezvoltarea frunzelor, potasiul intensifica fotosinteza, iar fosforul contribuie la formarea tuberculilor. Pentru culturile extratimpurii si timpurii fosforul trebuie limitat pentru evitarea formarii unui numar mare de tuberculi mici, care se dezvolta mai lent. Iar pentru culturile de vara, pot fi folosite doze mai mari de fosfor.
De asemenea, cartoful reactioneaza bine la aplicarea gunoiului de grajd.
4. Elaboreaza un plan eficient de erbicidare
Buruienile concureaza cu plantele de cultura pentru nutrienti si lumina. In cultura cartofului, erbicidarea reprezinta o provocare majora, iar in acest sens este necesar sa-ti construiesti un plan de erbicidare eficient.
Primul pas il reprezinta identificarea buruienilor predominante in zona de cultura. Specii precum palamida (Cirsium arvense), cornuti (Xanthium strumarium) sau pirul (Elymus repens) sunt comune in multe regiuni si au capacitatea de a se raspandi rapid.
Al doilea pas este reprezentat de monitorizarea constanta a culturii pentru a identifica momentul optim de aplicare a erbicidelor. Aplicarea timpurie previne raspandirea buruienilor si asigura protectia culturii.
In al treilea rand, este important sa utilizezi erbicide cu moduri diferite de actiune pentru a preveni rezistenta buruienilor. Spre exemplu, poti utiliza in preemergenta Frontier® Forte, cu substanta activa dimetenamid-P sau Stomp® Aqua, cu substanta activa pendimetalin, iar in postemergenta Stratos® Ultra, cu substanta activa cicloxidim sau Basagran® SL, cu substanta activa bentazon.
5. Construieste o strategie pentru combaterea gandacului din Colorado
Daca nu sunt tinuti sub control, gandacii din Colorado pot provoca pagube mari in cultura de cartof. In lipsa frunzelor verzi, acestia pot ataca si tuberculii aflati la suprafata solului.
Verifica regulat frunzele pentru depuneri de oua sau prezenta larvelor, deoarece o depistare timpurie poate contribui la un control mai eficient.
Cea mai eficienta modalitate de combatere a acestui daunator este aplicarea insecticidelor. Un insecticid eficient atat impotriva larvelor, cat si adultilor este Alverde®.
Metaflumizonul, substanta activa, provoaca paralizia insectelor, urmata de moartea acestora in cateva oare. Actioneaza rapid si poate fi utilizat si la temperaturi ridicate. Pentru a preveni daunele, tratamentul se aplica la inceputul infestarii, imediat dupa eclozarea larvelor. In general, este suficient un singur tratament, dar in caz de infestare severa poate fi necesara si o a doua aplicare. Doza recomandata pentru cultura de cartof este de 0,25 l/ha.
6. Respecta regulile de recoltare si depozitare
Recoltarea cartofilor se face atunci cand tuberculii depasesc 30 de grame si coaja se exfoliaza usor. Recoltarea trebuie facuta pe sol uscat pentru prevenirea aparitiei putregaiurilor si pentru protejarea tuberculilor de gandacul din Colorado.
In aceea ce priveste depozitarea, aceasta se realizeaza in spatii racoroase, la 3-8°C, pentru prevenirea aparitiei bolilor de depozit.
In concluzie, fiecare pas al strategiei este important pentru a-ti asigura o cultura de succes, maximizand potentialul terenului de a obtine o recolta de cartofi bogata si de calitate.
Sursa foto: Freepik
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi