Exclusiv
Publicat in: Diverse
Gradini in regiunile aride ale Romaniei
Amenajarea gradinilor in zone aride, plante rezistente la seceta, plante care nu se uda des, plante ornamentale pentru gradini rustice si rezistente
Procesul de incalzire globala se manifesta si in Romania. Schimbarile de clima se produc cu timpul, in ultimii ani inregistrandu-se o crestere a temperaturii medii globale cu 0,44 grade celsius, reducerea cantitatii de precipitatii etc. Profesorul Mihai Berca este de parere, ca si majoritatea specialistilor, ca in mai putin de un secol, in sudul tarii noastre vor exista zone desertificate.

In sud, vanturile aspre si uscate, seceta si soarele puternic din timpul verii sunt adevarate provocari pentru cei care doresc sa isi amenajeze gradina cu specii neadaptate la aceste conditii vitrege. Pentru a feri spatiul destinat viitoarei gradini de vant, o perdea de salcami este binevenita. Salcamul este o specie adaptata la o clima arida, are totodata rolul de a delimita perimetrul, si nu in ultimul rand, acestia stabilizeaza terenul acolo unde se inregistreaza fenomene de eroziune a solului.

Arbusti care se pot cultiva pe marginea terenului, alaturi de salcami, sunt catina (Hypophae rhamnoides), macesul (Rosa canis).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


In articolul urmator gasisi informatii despre modul cum se cultiva catina alba

O alta specie este dracila (Berberis thunbergii), un arbust cu mai multe varietati, dintre care mai raspandite sunt atropurpurea, aurea, bagatelle, variegata.


Vita salbatica (Vitis vinifera silvestris) este deosebit de rezistenta la seceta datorita sistemului radicular puternic dezvoltat. Este potrivita pentru crearea unui mic umbrar, pentru acoperirea unui zid al casei expus la soare, sau pentru incarcarea unei pergole. Pe perioada verii, se poate amenaja o zona cu cactusi, folosind nisip, pietris, bolovani, si multa imaginatie. Aranjamentul este unul de efect, speciile de cactusi care se preteaza sunt diverse, cu cat mai numeroase fiind speciile, cu atat mai puternic va fi impactul asupra privitorului.

De-a lungul aleilor, sau de-a lungul gardurilor, se pot planta la intervale de 1 – 2 metri ricin (Ricinus communis), in alternanta cu floarea-soarelui (Helianthus annuus) si sofranel (Carthamis tinctorus). Toate aceste specii sunt tolerante la seceta prelungita, la temperaturile inalte din timpul zilei si au valoare practica si estetica.

Alte specii de arbusti adaptati la ariditate, care se dezvolta inclusiv pe solurile sarace, sunt sangerul salbatic, paducelul, parul si marul salbatic.

Pentru amenajarea unei mici zone cu ierburi care poate inlocui cu succes gazonul, ce nu are nici o sansa de dezvoltare in lipsa apei din belsug, se pot executa lucrari de inierbare cu plante perene rezistente la salinizare si seceta: Pirul - Agropyron repens, Coada vulpii - Alopecurus pratensis, Ghizdeiul - Lotus corniculatus.

Un mic strat cu plante medicinale are un dublu rol: ne pune la dispozitie o farmacie verde, si contribuie la diversificarea sortimentului vegetal din preajma locuintei. Putem asadar planta patlagina ingusta - Plantago lanceolata, patlagina lata - Plantago major, rostopasca - Chelidonium majus, musetelul - Matricaria chamomilla.

In imediata lor vecinatate, plantele aromatice isi pot gasi un binemeritat loc. Leusteanul - Levisticum officinale este o planta care creste si la soare si la umbra; mararul - Anethum graveolens, patrunjelul - Petroselium hortense, pastarnacul - Pastinaca sativa, tarhonul - Artemisia dracunculus, cimbrul - Thymus vulgaris.

Alaturi de aceste specii intrate deja in traditia gastronomica romaneasca, putem cultiva si alte specii, cum ar fi busuiocul - Ocimum basilicum, coriandrul - Coriandrum sativum, maghiranul - Majorana hortensis, pelinul - Artemisia absinthium, oregano - Origanum vulgare, chimionul - Carum carvi (mai putin rezistent la seceta si la vant puternic), rozmarin.

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.88 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...
Lalele: plantare, ingrijire si curiozitati despre florile simbolice ale primaverii
Lalele: plantare, ingrijire si curiozitati despre florile simbolice ale primaverii
Cu petalele sale viu colorate, laleaua reprezinta speranta prospetimea si vitalitatea. In plus,...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Fara o pregatire corecta, culturile pot suferi din cauza unei nutritii inadecvate, alungirii...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton