Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Gradini in regiunile aride ale Romaniei
Amenajarea gradinilor in zone aride, plante rezistente la seceta, plante care nu se uda des, plante ornamentale pentru gradini rustice si rezistente
Procesul de incalzire globala se manifesta si in Romania. Schimbarile de clima se produc cu timpul, in ultimii ani inregistrandu-se o crestere a temperaturii medii globale cu 0,44 grade celsius, reducerea cantitatii de precipitatii etc. Profesorul Mihai Berca este de parere, ca si majoritatea specialistilor, ca in mai putin de un secol, in sudul tarii noastre vor exista zone desertificate.
In sud, vanturile aspre si uscate, seceta si soarele puternic din timpul verii sunt adevarate provocari pentru cei care doresc sa isi amenajeze gradina cu specii neadaptate la aceste conditii vitrege. Pentru a feri spatiul destinat viitoarei gradini de vant, o perdea de salcami este binevenita. Salcamul este o specie adaptata la o clima arida, are totodata rolul de a delimita perimetrul, si nu in ultimul rand, acestia stabilizeaza terenul acolo unde se inregistreaza fenomene de eroziune a solului.
Arbusti care se pot cultiva pe marginea terenului, alaturi de salcami, sunt catina (Hypophae rhamnoides), macesul (Rosa canis).
In articolul urmator gasisi informatii despre modul cum se cultiva catina alba
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
O alta specie este dracila (Berberis thunbergii), un arbust cu mai multe varietati, dintre care mai raspandite sunt atropurpurea, aurea, bagatelle, variegata.
Vita salbatica (Vitis vinifera silvestris) este deosebit de rezistenta la seceta datorita sistemului radicular puternic dezvoltat. Este potrivita pentru crearea unui mic umbrar, pentru acoperirea unui zid al casei expus la soare, sau pentru incarcarea unei pergole. Pe perioada verii, se poate amenaja o zona cu cactusi, folosind nisip, pietris, bolovani, si multa imaginatie. Aranjamentul este unul de efect, speciile de cactusi care se preteaza sunt diverse, cu cat mai numeroase fiind speciile, cu atat mai puternic va fi impactul asupra privitorului.
De-a lungul aleilor, sau de-a lungul gardurilor, se pot planta la intervale de 1 – 2 metri ricin (Ricinus communis), in alternanta cu floarea-soarelui (Helianthus annuus) si sofranel (Carthamis tinctorus). Toate aceste specii sunt tolerante la seceta prelungita, la temperaturile inalte din timpul zilei si au valoare practica si estetica.
Alte specii de arbusti adaptati la ariditate, care se dezvolta inclusiv pe solurile sarace, sunt sangerul salbatic, paducelul, parul si marul salbatic.
Pentru amenajarea unei mici zone cu ierburi care poate inlocui cu succes gazonul, ce nu are nici o sansa de dezvoltare in lipsa apei din belsug, se pot executa lucrari de inierbare cu plante perene rezistente la salinizare si seceta: Pirul - Agropyron repens, Coada vulpii - Alopecurus pratensis, Ghizdeiul - Lotus corniculatus.
Un mic strat cu plante medicinale are un dublu rol: ne pune la dispozitie o farmacie verde, si contribuie la diversificarea sortimentului vegetal din preajma locuintei. Putem asadar planta patlagina ingusta - Plantago lanceolata, patlagina lata - Plantago major, rostopasca - Chelidonium majus, musetelul - Matricaria chamomilla.
In imediata lor vecinatate, plantele aromatice isi pot gasi un binemeritat loc. Leusteanul - Levisticum officinale este o planta care creste si la soare si la umbra; mararul - Anethum graveolens, patrunjelul - Petroselium hortense, pastarnacul - Pastinaca sativa, tarhonul - Artemisia dracunculus, cimbrul - Thymus vulgaris.
Alaturi de aceste specii intrate deja in traditia gastronomica romaneasca, putem cultiva si alte specii, cum ar fi busuiocul - Ocimum basilicum, coriandrul - Coriandrum sativum, maghiranul - Majorana hortensis, pelinul - Artemisia absinthium, oregano - Origanum vulgare, chimionul - Carum carvi (mai putin rezistent la seceta si la vant puternic), rozmarin.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 3.88 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News