Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In atentia persoanelor care isi arendeaza terenurile agricole!

in-atentia-persoanelor-care-isi-arendeaza-terenurile-agricole

Incepand cu 1 ianuarie 2012, impozitul pe venitul din arenda se calculeaza si se retine de catre arendas in momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net (venit net = venit brut din contract - o cheltuiala in cota de 25% aplicata la venitul brut).


1. Regula privind impozitarea veniturilor din arenda

Proprietarii terenurilor nu mai au obligatia depunerii Declaratiei 200 privind venitul realizat, singura obligatie fiind inregistrarea contractului de arendare in termen de 15 zile de la incheiere, la organul fiscal de domiciliu.

Daca arendasul este tot o persoana fizica, pentru a putea declara, in Declaratia 100 - pozitia “Impozit pe veniturile din arenda”, si vira la stat impozitul pe venit, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care impozitul a fost retinut, trebuie sa se inregistreze fiscal, prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a formularului 020 si a contractului de arenda. Impozitul retinut se declara de catre arendas si in Declaratia 205, care se depune pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator.

2. Exceptie de la regula de impozitare

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


Persoanele fizice care nu doresc ca impozitarea veniturilor sa se faca de arendas pot opta pentru calculul impozitului in sistem real, adica sa stabileasca singure venitul impozabil prin scaderea din venitul stabilit in contract a cheltuielilor efectuate pentru obtinerea acestui venit. Arendasul nu poate impune modalitatea de impozitare, aceasta fiind la libera alegere a proprietarului terenului.

Optiunea pentru calculul impozitului in sistem real se face in scris odata cu incheierea contractului sau prin act aditional daca exista un contract in derulare.
Daca opteaza pentru sistemul real, proprietarul terenului trebuie:

- sa inregistreze contractul de arendare sau actul aditional in termen de 15 zile de la incheiere, la organul fiscal de domiciliu;

- sa tina o evidenta veniturilor incasate si a cheltuielilor reale efectuate cu terenul arendat (ex. taxele si impozitele locale aferente terenului), venitul impozabil calculandu-se prin scaderea din venitul brut a acestor cheltuieli. Evidenta se tine cu ajutorul Registrului-jurnal de incasari si plati, care se inregistreaza la organul fiscal. In acest caz nu se mai scade si cota forfetara cheltuieli de 25%.

- sa depuna, pana la 25 mai a anului urmator Declaratia 200 privind venitul realizat;

- sa plateasca impozitul stabilit prin Decizia de impunere (venit net anual declarat in Declaratia 200 x 16%) - in termen de 60 de zile de la data comunicarii de organul fiscal a Deciziei de impunere.

ATENTIE!

Datorita modificarii, incepand cu 1 ianuarie 2012, a modalitatii de impozitare a veniturilor din arenda, persoanele fizice care au incheiat contracte de arendare inainte de data de 1 ianuarie 2012 care se deruleaza in continuare, au obligatia ca in anul 2012, inainte de incasarea venitului, sa precizeze in scris modalitatea de impozitare aleasa, prin incheierea unui act aditional la contract care trebuie inregistrat la organul fiscal de domiciliu in termen de 15 zile de la incheierea acestuia.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton