Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Diverse

Principalele segmente ale noului PNDR sunt reprezentate de investitiile in ferme si in industria alimentara, dar si de sprijinirea tinerilor fermieri. Noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 va avea 14 masuri, fata de PNDR 2007-2013 care are 24 de masuri.
„Am stabilit 14 masuri pe noul PNDR, desi eu am sperat sa fie numai 11, pentru ca ideea de baza este sa reducem mult birocratia si numarul masurilor pentru a ne concentra doar pe acelea care pot dezvolta cu adevarat mediul rural din Romania. In prezent, numarul masurilor este de 24, iar reducerea este de 10 masuri. Va fi mai usor si pentru agentia de plati, dar si pentru fermieri, in contextul in care avem niste obligatii pentru repartizarea celor 7,14 miliarde de euro. Dorinta mea este sa sustinem cat mai mult sectorul zootehnic, ca sa mergem cat mai mult pe produse cu valoare adaugata mare. Noi exportam cereale in loc sa le utilizăm la cresterea porcilor si importam masiv purcei si carne de porc. Dupa anul 2011, Romania a devenit al cincilea exportator european de cereale, ceea ce pentru mine nu este un motiv de lauda, pentru ca una este sa exporti o tona de grau cu 200 de euro si alta o tona de carne de porc cu 1.500 de euro”, a precizat secretarul de stat in ministerul agriculturii, Achim Irimescu.
Acesta a mai adaugat ca noul PNDR va sustine masurile destinate tinerilor, dar si masurile de investitii in ferme, industrie alimentara si infrastructura rurala.
„Desi noi nu ne-am dorit asa mult pentru investitii in infrastructura rurala, intrucat sunt alte fonduri mai consistente pentru infrastructura, pana la urma vom da 1,2 miliarde de euro. De asemenea, vom acorda 30% din totalul fondurilor pentru masurile de agromediu, pentru ca este cerinta CE, dar si o suma pentru grupurile de producatori. Repet, intentia noastra este sa ne concentram pe partea de investitii in ferma si in industria alimentara pentru ca Romania are cea mai proasta incarcatura pe tractor din Europa. Daca, in Polonia, sunt 9,6 tractoare la 100 de hectare, in Romania sunt 1,4 tractoare la aceeasi suprafata. Si daca am da toti banii de investitii in ferme nu ar ajunge pentru a avea un nivel suficient de dotare tehnologica”, a relatat Irimescu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Sursa foto: www.sxc.hu
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News