Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se pregatesc masuri noi pentru gospodarirea gunoiului de grajd

se-pregatesc-masuri-noi-pentru-gospodarirea-gunoiului-de-grajd

MMAP are o serie de noi masuri pregatite pentru gospodarirea gunoiului de grajd. Masurile sunt necesare pentru protejarea apelor din fantani.


"Ministerul Mediului Apelor si Padurilor (MMAP) pregateste demararea lucrarilor pentru inca 7 noi platforme pentru gunoiul de grajd si pentru o statie de compostare. Comunele beneficiare sunt: Mica, Luna, Dabaca, Recea Cristur - judetul Cluj, Draguseni - judetul Iasi, Valea Nucarilor - judetul Tulcea, Timisesti - judetul Neamt. Statia de compostare va fi construita in comuna Jegalia - judetul Calarasi", arata ministerul intr-un comunicat.
 
MMAP, prin Proiectul "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” (CIPN), demareaza, la final de octombrie 2020, procedura privind licitatia pentru atribuirea lucrarilor de constructii care continua dezvoltarea infrastructurii de gospodarire a gunoiului de grajd. Pana la ora actuala, in cadrul Finantarii Aditionale a Proiectului CIPN, au fost lansate 59 de investitii, la care se adauga acestea 8, alte 20 urmand a fi lansate in perioada urmatoare. Finantarea este asigurata de Guvernul Romaniei, dintr-un imprumut de la Banca Mondiala. 
 
"Numarul foarte mare de ferme mici si gospodarii care cresc animale (peste 3 milioane in Romania) face ca sistemul comunal de gestionare a gunoiului de grajd sa fie cea mai eficienta solutie, atat pentru combaterea poluarii cu nitrati a apelor subterane, cat si pentru economiile pe care le genereaza in bugetul fermierilor. Crescatorii de animale care au incheiate contracte cu UAT-urile beneficiare si care fac dovada predarii gunoiului de grajd la platforma comunala, sunt considerati de catre APIA si AFIR ca fiind conformi din punct de vedere al capacitatilor de stocare pentru balegar, nemaifiind obligati sa investeasca in platforme individuale", precizeaza ministerul.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h
Odata cu platforma propriu-zisa, autoritatile locale beneficiare primesc si un set de utilaje destinate colectarii, manevrarii, compostarii si imprastierii gunoiului de grajd: un tractor, doua remorci, un incarcator frontal, o masina de imprastiat compost si o cisterna vidanja. Practic, UAT-urile sunt in masura sa implementeze un serviciu public pentru managementul dejectiilor provenite de la animalele din gospodarii si din fermele mici. 
 
Statia de compostare de la Jegalia este destinata accelerarii procesului de transformare a gunoiului de grajd in compost (mranita), pentru a putea fi folosit ca ingrasamant organic de buna calitate. 
 
"Extinderea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd este o prioritate pentru Romania, deoarece proasta gospodarire a acestuia este o amenintare permanenta la adresa resursei de apa potabila. Poluarea cu nitratii din surse agricole ii afecteaza, in primul rand, pe cei care polueaza. La ora actuala, mare parte din locuitorii comunelor romanesti inca folosesc pentru baut si gatit apa din fantana, prima afectata de acest tip de poluare. Speram ca bunele practici de gospodarire a gunoiului de grajd sa devina cat mai curand obiceiuri printre crescatorii de animale romani", a declarat secretarul de stat Leonard Achiriloaei.
 
Beneficiarii investitiilor proiectului sunt exclusiv UAT-uri, care au fost selectate in cadrul unui program competitiv de finantare. Eforturile investitionale sunt suportate in proportie de aproximativ 95% de catre MMAP, contributia locala a beneficiarilor de aproximativ 5%, constand in contravaloarea proiectarii platformelor. Dupa finalizare, investitiile sunt transferate catre UAT-uri, urmand sa fie exploatate de catre acestea si monitorizate de MMAP. 
 
Proiectul "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti" este parte a demersurilor Guvernului Romaniei de asigurare a implementarii Directivei Nitrati, prin care se urmareste reducerea poluarii cu nutrienti din surse agricole.
 
Inceput in anul 2008 si incheiat in 2017, proiectul a finantat 86 de platforme de management de gunoi de grajd si se afla acum in a doua faza, cea de finantare aditionala. MMAP a alocat pentru perioada 2017 – 2022, un buget de 36,32 de milioane de euro, din care, pana in martie 2022, vor fi finantate alte peste 80 de comunitati locale.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016