Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inca nu este clar modul in care fermierii calamitati de seceta vor primi despagubirile promise de Guvern

inca-nu-este-clar-modul-in-care-fermierii-calamitati-de-seceta-vor-primi-despagubirile-promise-de-guvern

Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a oferit presei cateva detalii despre Hotararea de Guvern prin care vor fi compensate pierderile inregistrate de fermieri dupa aceasta perioada lipsita de precipitatii.


"Imediat dupa ce campania de recoltat se va termina, vom avea la dispozitie o Hotarare de Guvern prin care o suma importanta va fi alocata de la bugetul de stat pentru despagubirea IMM-urilor, a caror productie agricola a fost afectata cu cel putin 30% si fermierilor care nu se incadreaza in categoria IMM-urilor. Acestia din urma vor beneficia de o asa numita masura de minimis care vizeaza acordarea unui sprijin de 7.500 de euro pe beneficiar", a declarat presei, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Calculul se va face in felul urmator: din venitul pe care il inregistreaza IMM-ul in acest an se va scadea media veniturilor pe ultimii trei ani. IMM-urile vor prezenta aceste date si, in functie de pierderi, daca vor fi mai mari de 30%, se va acorda acea despagubire de 80%.

Despagubirile, doar pentru agricultorii inregistrati la Fisc
Proiectul de act normativ care stabileste modalitatea in care agri­cul­torii sunt despagubiti in cazul producerii unor calamitati naturale exclude de la plata o mare parte dintre fermieri. Numai cei care au cel putin un PFA vor avea acces la despagubiri, iar potrivit Recensamantului general agricol (RGA), peste 3,8 milioane de fermieri isi desfasoara activitatea in exploatatii agricole individuale.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Specialistii Ministerului Agriculturii elaboreaza un proiect de hotarare de guvern (HG) prin care se stabileste modalitatea in care vor fi acordate despagubiri in cazul producerii unor calamitati naturale in agricultura pentru a inlocui Legea nr. 381/2002 a carei valabilitate a expirat la 1 ianuarie 2010, fiind avizata de Comisia Europeana doar cu aplicabilitate pana la sfarsitul lui 2009. in acest moment, legislatia prevede acordarea de catre stat a unei subventii cuprinse intre 50% si 70% din prima de asigurare. Noul act normativ aduce cateva schimbari importante atat in privinta beneficiarilor, cat si a modalitatii de calcul al despagubirilor.

Proiectul exclude de la plata agricultorii care nu tin contabilitatea activitatii, dar in acest fel sunt impulsionati sa opteze pentru fiscalizare.

"Acest proiect lasa la latitudinea fiecaruia sa puna in balanta ce il avantajeaza: sa functioneze fara a se constitui in exploatatie cu personalitate juridica sau macar PFA, ori risca sa piarda despagubirile", a spus Veronica Toncea, directorul general al Fondului de Garantare a Creditului Rural.

In luna octombrie, fermierii vor primi un avans din subventia pe suprafata
Un alt subiect abordat de Daniel Constantin a fost reprezentat de negocierile derulate cu reprezentantii Comisiei Europene. Acestea se refera la aprobarea pentru plata in avans a Platii Unice pe Suprafata (SAPS) si la modificarea Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) prin preluarea unor sume de la masuri mai putin solicitate si transferul acestora spre masuri care au beneficiat de foarte multe cereri de finantare.

Astfel, incepand cu data de 16 octombrie 2012, fermierii care au depus cerere de sprijin financiar la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) vor primi un avans de 50 la suta din suma alocata. De asemenea, fermierii care au depus cereri de sprijin la APIA vor primi, pe baza adeverintei eliberate de Agentie, "credite - punte" de la bancile care s-au aratat interesate de aceasta facilitate.

In ceea ce priveste modificarea PNDR, Ministerul Agriculturii va acorda sumele redirectionate catre trei directii importante.

Cele trei directii vizeaza "in primul rand, renovarea satelor si vom vedea in ce masura putem sa realizam cat mai rapid acest lucru, pe de alta parte pentru investitii si poate cea mai importanta masura vizata poate fi Masura 121 si, in al treilea rand, platile pe Agromediu pe care le acordam in momentul de fata", a declarat ministrul Daniel Constantin.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016