Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Industria de morarit-panificatie este un caz fericit, fiind industria care foloseste cei mai putini aditivi

industria-de-morarit-panificatie-este-un-caz-fericit-fiind-industria-care-foloseste-cei-mai-putini-aditivi

Asociatia Specialistilor din Morarit-Panificatie (ASMP) si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA Bucuresti), alaturi de Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), Academia de stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu - Sisesti (ASAS) si Houston NPA au organizat cea de-a XX-a editie a Simpozionului anual al Asociatiei Specialistilor din Morarit-Panificatie din Romania cu tema "Aditivii alimentari: necesitate si siguranta".


Aproximativ 230 de specialisti din industria de morarit si panificatie au participat joi la aceasta editie jubiliara si au discutat despre promovarile din sectorul de morarit-panificatie din Romania.

In cadrul conferintei, Conf. dr. Nastasia Belc a tinut sa aduca anumite clarificari asupra terminologiilor, deorece in dezbaterile legate de aditivii alimentari exista multe confuzii si interpretari. De exemplu, aditiv este considerat orice "adjuvant" care adaugat intentionat, cu un scop tehnologic, intr-o proportie de pana la 1% in respectivul produs, dupa aceasta proportie de 1% fiind considerat ingredient, materie prima sau auxiliara.

"Industria de morarit-panificatie este un caz fericit fiind industria care foloseste cei mai putini aditivi, majoritatea aditivilor din produsele de panificatie sunt aditivi naturali, cei sintetici fiind folositi in cantitati foarte mici, ca de exemplu: oxidantii, antioxidantii, emulgatorii (si naturali si sintetici) si amelioratori (maxim 0,2% din care peste 70% sunt aditivi naturali, uneori chiar 100%)".

Prof. Petru Niculita a declarat ca preocuparea pentru aditivii alimentari reprezinta un subiect de interes atat pentru consumatori, cat si pentru cei care produc bunurile alimentare, dar mai ales pentru mass media, deoarece problematica aditivilor ridica intrebari mai complexe.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


"La noi in tara exista o lipsa majora, nu exista un institut national de cercetare care sa gestioneze problemele de nutritie umana, in care sa fie conduse cercetari, studii clinice clare asupra efectelor aditivilor alimentari. Iar complementar acestui institut de nutritie ar trebuie elaborat si implementat  un program de nutritie si sanatate, asa cum de altfel exista in toate tarile civilizate. De exemplu, in Franta exista un program national de nutritie-sanatate in care statul se implica direct".

La intrebarile presei legate de aditivii din paine si cum recunoastem painea de proasta calitate, ec. Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase a precizat ca a fost initiat anul trecut un proiect de lege a painii, dar a fost respins de Senat. Proiectul de lege a painii se refera la anumite conditii de fabricare si de comercializare.

"De exemplu painea integrala - trebuie sa fie realizata doar din faina integrala, nu cu faina alba, la care sa fie adaugati diversi ingredienti de culoare". De asemenea, unitatile de comercializare a painii vor fi obligate sa vanda in conditii igienico-sanitare, nu in navete pe strada de exemplu.

Aurel Popescu impreuna cu Nastasia Belc au explicat cum putem diferentia painea neagra realizata din faina neagra de cea in care s-au adaugat cooranti.

"Painea neagra este cea facuta din faina neagra, are o culoare bruna si este mai densa. Dar exista si paine neagra care de fapt se obtine din faina alba la care s-au adaugat tarate si/sau substante colorante; este mai roscata, are o culoare nefireasca si este mult mai pufoasa".

"Aditivii alimentari nu sunt un pericol atat timp cat sunt folositi asa cum prevad reglementarile si daca producatorul isi asuma responsabilitatea de a oferi consumatorilor sai sanatate si isi construieste principii foarte clare de fabricatie. Principiile de care ar trebui sa tina cont producatorii: sa foloseasca aditivii  in doze mai mici decat cele prevazute in reglementari si sa isi informeze corect consumatorii. Exista si aditivi care au functionalitati noi, cea mai mare parte dintre ei fiind naturali. Adaugati in anumite produse, acesti aditivi nu fac decat sa aduca avantaje de sanatate pentru categorii speciale de consumatori. De exemplu, cu aditivi se pot rezolva probleme ale bolnavilor de celiachie, ale celor cu afectiuni cardiovasculare, cu un colesterol marit. Important este sa fim inovativi si sa valorificam tot ceea ce stiinta ofera in evolutia ei ca solutii la indemana producatorilor" a declarat dr. ing. Maria Toma din partea Dobrogea Grup.


Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016