Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
La Satu Mare, controalele vor continua pana la sfarsitul lui decembrie. Iata ce verifica autoritatile la operatorii din morarit si panificatie
Seful Directiei Agricole Judetene satmarene, Ioan Cioltean, a prezentat modul de aplicare a prevederilor Ordinului comun al viceprim - ministrului, ministrului Finantelor Publice si ministrului Agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 1436/852/26.08.2013 privind aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru paine si specialitatile de panificatie.
In vederea respectarii legislatiei ce reglementeaza piata pe filiera cerealelor, precum si prevenirea fraudelor in domeniul depozitarii, distributiei si comercializarii graului, fainii de grau, a painii si produselor de panificatie si patiserie, se impune efectuarea de controale, in perioada urmatoare la operatorii economici – persoane fizice/juridice care depoziteaza, proceseaza si comercializeaza grau/faina de grau si care produc si/sau comercializeaza produse de paine, panificatie si patiserie.
Potrivit sefului DAJ, la nivel judetean vor fi verificate spatiile de depozitare. Inspectorii vor verifica in principal existenta autorizatiilor pentru spatiile de depozitare a produselor agricole si identificarea celor care functioneaza fara a avea spatii de depozitare autorizate, existenta contractelor de vanzare - cumparare, a contractelor de prestari servicii si a contractelor de custodie incheiate cu partenerii de pe filiera, modul de inregistrare a produselor existente in depozit, bonuri de transport, avize de expeditie, facturi fiscale, borderouri de achizitii cu regim special, buletine de analiza a calitatii produsului pentru lotul achizitionat, fise de magazie.
De asemenea, pentru combaterea evaziunii fiscale, acestia vor verifica si stocurile existente in depozit la data controlului, comparativ cu ale celor evidentiate in documentele contabile.
In sectorul moraritului, unitatile de procesare vor fi verificate punandu-se accentul pe:
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
1. Existenta contractelor de vanzare – cumparare si/sau a contractelor de prestari servicii, incheiate cu partenerii de pe filiera, precum si actele de transport a graului de la depozitul de cereale/achizitii la unitatea de procesare moara);
2. Verificarea conditiilor de efectuare a prestarilor de servicii din sectorul morarit care trebuie sa se efectueze pe baza unui tarif , iar cantitatile de cereale care reprezinta plata in natura a contravalorii serviciilor sa fie evidentiate distinct in facturile fiscale, conform bonurilor de macinis intocmite pentru fiecare beneficiar, prevazute in art. 9 (2) din OUG nr. 12/2006;
3. Existenta avizelor de expeditie, facturi fiscale, borderou de achizitii cu regim special pentru toate operatiunile efectuate;
4. Note intrare – receptie, completate la zi;
5. Intocmirea situatiilor lunare de evidenta a miscarii stocurilor;
6. Existenta contractelor pentru valorificarea produselor procesate;
7. Existenta dotarii cu cantare pe flux la toti operatorii economici cu activitate de morarit, atat la intrarea materiilor prime, cat si la iesirea produselor finite;
8. Verificarea respectarii ambalarii, etichetarii si a trasabilitatii cantitatilor fainii de grau vanduta pentru consum, atat vrac, cat si ambalata sau preambalata, care trebuie sa aiba atasata o marca codificata sau exprimata in clar, care sa nu poata fi stearsa, pentru a permite identificarea producatorului si a lotului, conform art. 8 din OM nr. 250/2002, a Normei de aplicare cu privire la fabricarea, continutul, ambalarea, etichetarea si calitatea fainii de grau destinate comercializarii pentru consum uman;
9. Verificarea efectuarii analizelor de laborator, pe flux privind calitatea graului si a fainii de grau pentru respectarea conditiilor tehnice mentionate in capitolul III – Conditii tehnice de calitate prevazutre in OM nr. 250/2002;
10. Verificarea respectarii randamentului producerii fainii de grau conform datelor tehnice a utilajelor de morarit si incadrea in consumurile specifice inscrise de operatorul economic in actele contabile (raportul de productie/zi);
11. Constatarea contraventiilor si aplicarea de sanctiuni in conformitate cu legislatia specifica.
In cazul producatorilor din sectorul panificatiei, seful DAJ a explicat ca vor fi verificate urmatoarele aspecte:
1. Existenta autorizatiilor pentru spatiile de depozitare a produselor agricole si identificarea celor care functioneaza fara a avea spatii de depozitare autorizate;
2. Existenta contractelor de vanzare –cumparare pentru materii prime si valorificarea productiei fabricate;
3. Existenta avizelor de expeditie, facturi fiscale;
4. Intocmirea situatiilor lunare de evidenta miscarii stocurilor;
5. Verificarea respectarii conditiilor de depozitare, ambalare, etichetare si a trasabilitatii fainii de grau;
6. Evidenta in contabilitate a cantitatilor materiilor prime achizitionate si inregistrarea productiei realizate, stocate si vandute;
7. Constatarea contraventiilor si aplicarea de sanctiuni in conformitate cu legislatia specifica.
Actiunile de control se vor desfasura permanent incepand cu luna septembrie pana la sfarsitul lunii decembrie 2013 si vor fi coordonate de catre directorul executiv al D.A.J. Satu Mare.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura