LAPAR despre legea pentru apicultura
Publicat la data de 30 Aug. 2013 in:
Diverse Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) are cate ceva de spus in legatura cu legea pentru apicultura, care spune ca pentru a preveni intoxicatiile la albine agricultorii trebuie sa anunte consiliul local ca vor efectua tratamente culturilor, dar si numele produselor folosite, cu 7 zile inainte de a le aplica.
In aceasta privinta, LAPAR este de parere ca „denota o lipsa totala de profesionalism, privind relatia apicultorilor cu fermierii din sectorul vegetal”. Acestia i s-au adresat ministrului agriculturii, precizand urmatoarele: „La articolul 9, prevederea referitoare la avertizarea de catre agricultori a apicultorilor in legatura cu tratamentele fitosanitare la culturile agricole cu 7 zile inainte de inceperea operatiunii, este total neprofesionista, intrucat, aparitia unor boli sau daunatori la culturile agricole nu tine de o anumita prevedere legala, sau de un termen stabilit de o reglementare, nu este planificata de un legiuitor”.
Reprezentantii LAPAR sustin ca aplicarea tratamentelor fitosanitare culturilor agricole, de multe ori, se stabileste intr-un timp foarte scurt si se aplica rapid pentru salvarea culturilor.
„Cutuma utilizata pana in prezent si anume avertizarea apicultorilor prin Consiliile locale cu minimum 24 de ore inaintea efectuarii tratamentelor nu a creat probleme apicultorilor si a permis agricultorilor sa-si salveze culturile”, spun reprezentantii ligii.
In proiectul de lege se precizeaza: „Consiliul local trebuie sa anunte, in scris sau telefonic, apicultorii care au vatra de stupina stationara/permanenta sau temporara/pastorala, cu cel putin 3 zile inaintea efectuarii de catre detinatorii de terenuri agricole a tratamentelor cu substante chimice in vederea prevenirii intoxicatiilor la albine”.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Sursa foto: www.sxc.hu
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>