Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Lucerna, mai mult decat o simpla planta furajera - rolul ei in sistemele agricole moderne
Numita si „regina plantelor furajere”, lucerna (Medicago sativa) este considerata o planta furajera de inalta calitate care, pe langa rolul sau traditional, are si un impact semnificativ asupra intregului ecosistem agricol, contribuind la sustenabilitatea si productivitatea fermelor de mari dimensiuni.
In continuare, vei descoperi importanta strategica a cultivarii lucernei, tehnicile de intretinere, beneficii pentru sol si integrarea sa in rotatia culturilor.
Importanta strategica a lucernei in fermele de mari dimensiuni
Lucerna este cultivata intens la nivel mondial, datorita potentialului mare de productie si palatabilitatii excelente. Pe langa avantajele nutritionale pentru animale, aceasta planta constituie o cultura foarte profitabila, datorita soiurilor viguroase. De exemplu, investitia in semanat este necesara doar o data la fiecare 3-5 ani. De asemenea, lucerna este si o planta melifera valoroasa care sprijina biodiversitatea si sustine dezvoltarea entomofaunei benefice.
Cultura de lucerna se remarca si prin capacitatea rapida de regenerare dupa cosire, rezistenta la seceta si la temperaturile scazute. Astfel, este o alegere ideala pentru fermele de mari dimensiuni. In plus, datorita capacitatii sale ridicate de fixare a azotului atmosferic, lucerna ofera un avantaj semnificativ culturilor care urmeaza in rotatie, imbogatind solul si sustinand sanatatea ecosistemului agricol.
Tehnici eficiente pentru intretinerea culturii de lucerna
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
Lucerna poate fi afectata sever de numeroase buruieni. Combaterea buruienilor se bazeaza in principal pe utilizarea unor erbicide specifice, dar si pe selectia atenta a semintelor curate, lipsite de impuritati.
Un erbicid pe care il poti folosi este Stratos® Ultra pe baza de cicloxidim. Acesta asigura o buna combatere a buruienilor monocotiledonate, chiar si atunci cand exista un grad ridicat de infestare. In cazul lucernei pentru productia de seminte, erbicidul se aplica postemergent, maximum un tratament, pe perioada de vegetatie BBCH 11 – 51.
De asemenea, poti folosi si Basagran® SL (de pus link si pentru Basagran) pe baza de bentazon pentru combaterea buruienilor dicotiledonate. Acesta se aplica postemergent pe perioada de vegetatie BBCH 12 – 15.
In plus, rotatia culturilor ramane o masura preventiva importanta, insa pentru un control eficient al bolilor si daunatorilor sunt necesare si tratamente cu fungicide si insecticide omologate, precum si o monitorizare constanta a starii culturii.
Printre cele mai frecvente boli se numara:
- Mozaicul lucernei (Marmor medicaginis);
- Fainarea (Erysiphe pisi);
- Patarea bruna a frunzelor (Pseudopeziza medicaginis);
- Rugina (Uromyces striatus);
- Ofilirea plantelor (Verticilium albo-atrum).
De asemenea, lucerna este atacata de daunatori precum:
- Buburuza lucernei (Subcoccinella vigintiquator punctata);
- Gargaritele frunzelor si radacinilor (Aramnichus ligustici, Hypera variabilis);
- Gandacul rosu al lucernei (Phytodecta fornicata);
- Tripsii (Thrips spp.);
- Plosnita lucernei si plosnita de camp (Adelphocoris lineolatus, Lygus pratensis).
Acestia pot afecta frunzele, radacinile si semintele, compromitand serios recolta.
Cum contribuie lucerna la imbunatatirea structurii si fertilitatii solului
Radacinile adanci ale lucernei pot patrunde pana la 1-2 metri si au un rol important in aerarea solului si prevenirea compactarii. Prin crearea unor canale adanci, lucerna permite infiltrarea apei si aerului, ceea ce imbunatateste structura si sanatatea solului, pregatindu-l pentru culturile ulterioare.
In plus, lucerna are un impact pozitiv asupra fertilizarii naturale a terenului, prin capacitatea sa de a fixa azotul atmosferic.
Integrarea lucernei in rotatia culturilor - recomandari pentru fermieri
Cultura de lucerna se infiinteaza primavara devreme (1-15 martie in campie, 5-20 martie in zonele colinare) sau la inceputul toamnei, intre 25 august si 5 septembrie in campie si 15-25 august in zonele colinare. Adancimea optima de semanat este de 1-2 cm, iar in conditii de uscaciune, se poate semana la 3-4 cm adancime.
Culturile care elibereaza terenul devreme, precum graul, orzul si cartoful timpuriu, sunt cele mai potrivite ca premergatoare pentru lucerna. Pentru a obtine rezultate maxime, durata optima de rotatie a lucernei pe aceeasi suprafata este de 3-5 ani, insa, in functie de soiurile utilizate si de tehnologiile aplicate, in anumite situatii, lucerna poate fi mentinuta chiar si pana la 7-10 ani.
Desi este benefica pentru multe plante, lucerna nu este indicata ca premergatoare pentru cultura de floarea-soarelui.
In concluzie, fermierii care integreaza lucerna in rotatia culturilor si o cultiva cu tehnici adecvate pot beneficia de pe urma multiplelor sale avantaje pe termen lung.
Sursa foto: Shutterstock
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi