Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mandevilla, iasomia braziliana
Numele mandevillei vine de la un diplomat englez pasionat de gradinarit si botanica, Henry Mandeville, care a trait intre anii 1773-1861.
Mandevilla sanderi (iasomia braziliana sau iasomia argentiniana) este o planta agatatoare, care poate ajunge la tre-patrui metri in inaltime, in tarile de origine. In ghiveci nu va creste insa atat de inalta.
Conditii de ingrijire pentru mandevilla
Prefera locurile luminoase, cu umbra partiala; iubeste lumina si cadura. Vara, mandevilla este decorativa prin florile sale, de forma unor cupe albe, rosii, galbene sau roz. Poate fi tinuta afara pe toata perioada verii, iar toamna mutata in casa.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Fixeaza iasomia braziliana pe un suport decorativ
In privinta solului, mandevilla are nevoie de un sol acid, alcatuit din pamant de frunze de padure in amestec cu mranita si putin nisip. Ghiveciul se uda mai des vara, astfel incat solul sa fie usor umezit la suprafata, iarna in schimb planta trebuie sa intre in repaus vegetativ. Asta inseamna ca trebuie lasata intr-un spatiu racoros iar udarile se raresc foarte mult (lunar).
Primavara, iasomia braziliana va fi replantata in pamant proaspat. Nu uita sa ii oferi un suport, fie ca asezi ghiveciul langa un perete, fie ca in ghiveci pui o scarita decorativa.
Ghiveciul trebuie sa fie suficient de adanc si cu diametrul potrivit pentru dimensiunile plantei. Incepand din primavara, cand planta incepe sa se dezvolte, trebuie sa incerci sa pastrezi umiditatea din aer cat mai ridicata.
Pentru asta, pulverizeaza-i cat mai des frunzele cu apa iar in tavita de sub ghiveci, adauga un strat uniform de pietricele, peste care vei aseza ghiveciul. Acest strat are rolul de a impiedica ghiveciul sa stea direct in apa din tavita si de a ridica umiditatea aerului.
Atunci cand umiditatea din aer scade, planta devine sensibila la aparitia paianjenului rosu.
Alte informatii:
* Uneori, planta este denumita gresit dipladenia. Este vorba despre o veche denumire a acestui gen, care nu mai este insa corecta.
* Repausul vegetativ din perioada iernii nu este obligatoriu, dar este indicat pentru sanatatea mandevillei.
* Toate partile plantei sunt toxice daca sunt inghitite. Nu lasa ghiveciul la indemana copiilor sau in apropierea animalelor de casa (pasari, caini, pisici).
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 3.86 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura