Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Medicii veterinari monitorizeaza o bacterie periculoasa, prezenta in carnea de pasare

medicii-veterinari-monitorizeaza-o-bacterie-periculoasa-prezenta-in-carnea-de-pasare

In anul 2008, in statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv in Romania, s-a desfasurat un program de monitorizare pentru bacteriile din genul Campylobacter, in abatoarele pentru pasari. Din anul 2009 pana in prezent, in Romania s-a monitorizat prezenta Campylobacter in carcasele de pui broileri si in carnea de pasare (broileri si curcani), in cadrul programelor nationale anuale de monitorizare ale A.N.S.V.S.A.


Astfel, in anii 2009 si 2010 s-au analizat in total 447 probe provenind de la carcasele de broileri din abatoare. Din cele 447 probe analizate s-a identificat prezenta Campylobacter spp. (C. jejuni, C. coli, C. lari) in 182 probe.

in anul 2011 s-a determinat prezenta Campylobacter spp. la nivel de retail, in cadrul controlului la raft, analizandu-se 490 probe, constand in carne de pasare transata, portionata, refrigerata, provenind de la pui broileri si curcani, identificandu-se prezenta Campylobacter spp. in 115 probe.

Ca urmare a masurilor aplicate de catre ANSVSA, in fermele si abatoarele de pasare, procentul de probe pozitive depistate in carnea de pasare analizata a scazut de la 63% in anul 2008, la 41% in anul 2009, la 38% in anul 2010, ajungand la 23% la sfarsitul anului 2011.

Pentru anul 2012, ANSVSA a prevazut in Programul Strategic anual continuarea monitorizarii acestei bacterii in carnea de pasare, prevazuta a se desfasura in supermarket-uri, in cadrul controalelor oficiale "la raft".

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Covrigarie - o afacere cu profit imediat


Obtine profit de 3 000 de euro pe luna cu propria ta covrigarie Cate covrigarii intalnesti in drumul tau spre serviciu Numai in zona centrului vechi din capitala sunt vreo 10 Si numarul lor este in crestere Daca esti un pic atent aproape fiecare covrigarie are clienti care stau la coada asteptand sa cumpere covrigi calzi Te-ai intrebat de...

Oferta Speciala
valabila 48h


Carcasele de pasare, carnea portionata, precum si organele provenite de la loturile depistate pozitive, pot fi consumate dupa ce sunt supuse tratarii termice.

Trebuie mentionat ca la nivelul Uniunii Europene, legislatia nu prevede retragerea de la comercializare a loturilor de carne de pasare sau organe la care s-a pus in evidenta prezenta Campylobacter spp, ci recomanda tratarea termica a acestora.

Analizele au fost efectuate in cadrul Laboratorului National de Referinta pentru Campylobacter al Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, precum si in laboratoare acreditate ale Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Judetene (Alba, Bacau, Braila, Brasov, Iasi, Satu-Mare, Vaslui).

Cat de pericloasa este Campylobacteria

Bacteriile din genul Campylobacter se gasesc frecvent in intestinul animalelor si al pasarilor domestice. De multe ori animalele infectate nu prezinta simptome. Carnea de pasare reprezinta sursa cea mai comuna a infectiei la oameni.

Contaminarea oamenilor se face prin consumul produselor din carne sau lapte insuficient prelucrate termic, dar si prin consumul de fructe sau legume nespalate.

Persoanele care se imbolnavesc prezinta crampe, dureri abdominale, diaree, febra, stari de ameteala si voma.

Cum putem preveni infectia cu bacteria periculoasa Campylobacter

- Spalati cutitele si tocatoarele imediat dupa prepararea carnii crude;
- Pastrati carnea cruda separat de alimentele pregatite pentru mancat.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii0 comentarii




Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Proces natural sau provocat de inlaturare a frunzelor unor plante de cultura ajunse la maturitate, p ...

Frunza a embrionului plantelor cu seminte care serveste la hranirea plantei imediat dupa încoltire ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016