Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Medicii veterinari monitorizeaza o bacterie periculoasa, prezenta in carnea de pasare
In anul 2008, in statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv in Romania, s-a desfasurat un program de monitorizare pentru bacteriile din genul Campylobacter, in abatoarele pentru pasari. Din anul 2009 pana in prezent, in Romania s-a monitorizat prezenta Campylobacter in carcasele de pui broileri si in carnea de pasare (broileri si curcani), in cadrul programelor nationale anuale de monitorizare ale A.N.S.V.S.A.
Astfel, in anii 2009 si 2010 s-au analizat in total 447 probe provenind de la carcasele de broileri din abatoare. Din cele 447 probe analizate s-a identificat prezenta Campylobacter spp. (C. jejuni, C. coli, C. lari) in 182 probe.
in anul 2011 s-a determinat prezenta Campylobacter spp. la nivel de retail, in cadrul controlului la raft, analizandu-se 490 probe, constand in carne de pasare transata, portionata, refrigerata, provenind de la pui broileri si curcani, identificandu-se prezenta Campylobacter spp. in 115 probe.
Ca urmare a masurilor aplicate de catre ANSVSA, in fermele si abatoarele de pasare, procentul de probe pozitive depistate in carnea de pasare analizata a scazut de la 63% in anul 2008, la 41% in anul 2009, la 38% in anul 2010, ajungand la 23% la sfarsitul anului 2011.
Pentru anul 2012, ANSVSA a prevazut in Programul Strategic anual continuarea monitorizarii acestei bacterii in carnea de pasare, prevazuta a se desfasura in supermarket-uri, in cadrul controalelor oficiale "la raft".
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
valabila 48h
Carcasele de pasare, carnea portionata, precum si organele provenite de la loturile depistate pozitive, pot fi consumate dupa ce sunt supuse tratarii termice.
Trebuie mentionat ca la nivelul Uniunii Europene, legislatia nu prevede retragerea de la comercializare a loturilor de carne de pasare sau organe la care s-a pus in evidenta prezenta Campylobacter spp, ci recomanda tratarea termica a acestora.
Analizele au fost efectuate in cadrul Laboratorului National de Referinta pentru Campylobacter al Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, precum si in laboratoare acreditate ale Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Judetene (Alba, Bacau, Braila, Brasov, Iasi, Satu-Mare, Vaslui).
Cat de pericloasa este Campylobacteria
Bacteriile din genul Campylobacter se gasesc frecvent in intestinul animalelor si al pasarilor domestice. De multe ori animalele infectate nu prezinta simptome. Carnea de pasare reprezinta sursa cea mai comuna a infectiei la oameni.
Contaminarea oamenilor se face prin consumul produselor din carne sau lapte insuficient prelucrate termic, dar si prin consumul de fructe sau legume nespalate.
Persoanele care se imbolnavesc prezinta crampe, dureri abdominale, diaree, febra, stari de ameteala si voma.
Cum putem preveni infectia cu bacteria periculoasa Campylobacter
- Spalati cutitele si tocatoarele imediat dupa prepararea carnii crude;- Pastrati carnea cruda separat de alimentele pregatite pentru mancat.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi