Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Micsunelele iti parfumeaza primavara

Numita popular violeta, micsunea sau toporas, Viola odorata ne parfumeaza gradinile si ne incanta privirile cu in fiecare primavara.

Violeta, toporasul sau micsuneaua este o planta perena originara din Europa si creste natural in paduri, printre copaci sau tufe. Frunzele sunt deosebite, in forma de inima, cu marginile zimtate si au culoarea verde inchis. In functie de lumina si de tipul de pamant in care cresc, culoarea florilor de toporas variaza de la purpuriu inchis sau albastru pana la rozaliu sau alb-galbui; toate au 5 petale, patate in centru cu galben sau alb si cu dungi negre. Infloresc din martie pana in mai, iunie.

Micsunelele refera pamantul negru, bogat in humus si mereu umed, asemanator cu cel din paduri. Nu are nevoie de fertilizator daca sunt intrunite aceste conditii, iar tratarea cu substante fertilizatoare va duce la dezvoltarea slaba a frunzelor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Daca doriti sa cresteti toporasi in ghiveci, alegeti un vas de cel putin 30 cm adancime si asezati-l intr-un loc semi-umbrit, ferit in mod special de razele puternice ale soarelui de amiaza. In gradina, creaza un peisaj de vis daca este plantat sub tufele de trandafiri sau sub alti arbusti. Se inmulteste destul de repede si are tendinta de a forma un covor verde.

Specii de toporasi
Familia Violaceae, din care face parte toporasul, include mai mult de 900 de specii, astfel ca indentificare fiecareia este o arta in sine.

Exista si specii neparfumate care fac parte din genul Viola, printre care se afla Viola canina, Viola riviniana, Viola richenbachiana si Viola odorata. Culoarea acestora nu este la fel de intensa ca la speciile parfumate si variaza de la albastru la violet si chiar alb.

Ce simbolizeaza toporasii, micsunelele si violetele
In Grecia Antica, toporasul era un simbol al fertilitatii si iubirii, fiind folosit in potiuni. Plinius recomanda purtarea unei ghirlande de toporasi ca ca tratament impotriva ametelilor si durerilor de cap.

Cu toate acestea, in zilele noastre, toporasul este mai putin cunoscut ca planta medicinala. Siropul facut din florile sale, culese inainte de a se ofili, ajuta la vinderarea durerilor de gat sau a altor probleme respiratorii. Decoctul facut din radacina (adunata toamna si lasa ta la uscat) are efecte laxative, iar ceaiul preparat din intreaga planta se pare ca este bun in tratatea afectiunilor digestive (cele mai recente studii arata ca toporasul contine acid acetilsalicilic, substanta folosita de secole ca sedativ, in alinarea durerilor de orice fel).
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016