Minea: De ce putem sa importam soia modificata genetic, dar nu putem sa o cultivam
Publicat la data de 05 Iul. 2013 in:
Diverse In opinia presedintelui Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara – Romalimenta, Sorin Minea, ar trebui sa fie interzise importurile de soia modificata genetic, din moment ce fermierilor li s-a interzis prin legislatia europeana sa o cultive.
„De ce suntem obligati sa importam soia modificata genetic, iar agricultorului roman ii este interzis sa cultive soia modificata genetic si se spune ca este daunatoare sanatatii consumatorului. Daca produsele modificate genetic reprezinta un pericol pentru sanatate, trebuie sa fie interzise importurile de produse modificate genetic, iar daca se considera ca plantele modificate genetic nu sunt daunatoare sanatatii, trebuie sa fiu lasat sa le cultiv. Romania are un potential urias la culturile de soia. La ora actuala, Romaniei i s-a creat, la nivelul Uniunii Europene, un dezavantaj major, prin interdictia de a cultiva soia modificata genetic. Romania a fost un mare producator de soia in Europa, iar costurile de producere sunt net superioare ca avantaje, fata de costurile la soia de import”, a sustinut Sorin Minea.
Dupa cum arata statisticile, Europa importa in fiecare an aproximativ 40 de milioane de tone de produse modificate genetic. O cantitate mai mare de 500000 de tone de produse modificate genetic, ajunge si in Romania, in special porumb si soia. In proportie de 97%, produsele modificate genetic devin furaje, fiind consumate de animale.
Presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van, este de parere ca reforma din industria agroalimentara s-a ‚desfasurat’ prea repede. Acesta sustine ca transformarea legislatiei din 1500 de pagini, in 500 de pagini, a fost prea rapida si nu a oferit posibilitatea celor din domeniul agroalimentar sa-si exprime opinia.
„Cred ca timpul de la criza calului pana la adoptarea noilor acte legislative a fost prea scurt si nu am avut posibilitatea sa prezentam pozitia sectorului fata de noile reglementari”, a mai adaugat acesta.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Sursa foto: www.sxc.hu
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>